Günlük hayatımızın vazgeçilmez ögelerinden olan akıllı telefonlar, her işimizi kolaylıkla halletmemize olanak sağlayan elektronik aletlerin başında geliyor. Gelişen teknolojiyle daha da yetenekli hale gelen bu cihazlar, özellikle son yıllarda su ve toz gibi çevresel koşullara karşı da dayanıklılığını artırmaya başladı.
Piyasada bulunan akıllı telefonların büyük bir kısmı zannedildiğinin aksine su geçirmez değil, belirli bir seviyeye kadar sıvıya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle telefonlar hiçbir zaman suyla temas etmemelidir. Ancak bazı durumlarda çeşitli kazalar yaşanarak cihazlar suya düşebiliyor veya temas edebiliyor. Peki akıllı telefonunuz suya düşerse ne yapmalısınız? Yazımızda anlattık…
Not: Aşağıda vereceğimiz çözüm yöntemleri kısa vadelidir. Bu nedenle en kısa zamanda profesyonel bir elden yardım almak daha faydalı olacaktır.
Akıllı telefonunuz suya düşerse hangi adımları izlemelisiniz?
Özellikle yaz aylarında adeta tavan yapan ve kullanıcıların canını fazlasıyla sıkan bu durum; akıllı telefonla birlikte havuza girme veya masada duran meşrubatın cihazın üzerine dökülmesi gibi onlarca senaryo dahilinde meydana gelebilir.
Bu tür durumlarda kullanıcıların zaman kaybetmeden aşağıda vereceğimiz işlemleri yapması gerekiyor. Aksi takdirde akıllı telefonunuzda geri dönüşü olmayan hasarlar baş gösterecektir.
Telefonu kesinlikle açmaya çalışmayın
Akıllı telefonu düştüğü veya temas ettiği sudan kurtardıktan sonra ilk etapta cihazın kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer telefon kapalı durumdaysa kesinlikle açmaya çalışmayın. Aksi halde telefonun içine giren su ile bağlantılı olarak cihazda kısa devre meydana gelme ihtimali artacaktır.
Bataryayı, SD kartı ve SIM kartını çıkarın
Bu noktada yapılması gereken ikinci işlem; bataryayı, SD kartı ve SIM kartını çıkarmak olacaktır. Ancak son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonların çoğunun arka kapakları kasaya bütünleşik olduğundan, özellikle bataryayı çıkarmak biraz zahmetli hale gelecektir.
Eğer bu konuda yeterli teknik bilginiz yoksa cihaza daha fazla zarar vermemek adına bataryayı çıkarma adımını pas geçmeniz gerekecek. (Bu noktada teknik bilgisi yüksek birinden yardım alın.)
Telefonu bez veya havluyla kurulayın
Yukarıdaki işlemleri uyguladıktan sonra kurutma işlemine başlamanız gerekiyor. Telefonunuzu havlu veya yumuşak bir bezle çok fazla bastırmadan kurutmaya çalışın. Şarj portu ve kulaklık girişi gibi delikleri de gözden kaçırmayın. Unutmayın ki bu adımda ne kadar su emebilirseniz, telefonun kuruma şansını da aynı oranda artırabilirsiniz.
Kurutma aşamasında havlu ve bezin ulaşamayacağı noktalar olacaktır. Bu durumda telefonunuza giren suyun temizlendiğinden emin olmak için pamuk ve kulak temizleme çubuğuyla en ince ayrıntısına kadar temizleyin.
Telefonunuzu pirinç veya slika jel dolu kaba yatırın
Her ne kadar bazı kesimlerce telefonu pirince yatırmanın daha büyük zararları olduğu düşünülse de, profesyonel destek almanın mümkün olmadığı ortamlarda cihazda bulunan nemi emmesi için pirinç tercih edilebilir. Telefonun maruz kaldığı su miktarına göre 24 ila 48 saat arasında pirinç dolu bir kapta bekletilmesi kısa vadede işe yarayacaktır.
Bunun yanı sıra günlük hayatta besinlerin, bitkisel ürünlerin, deri eşyaların, kimyasal boya ve bozulabilecek çoğu şeyin nemini alarak bozulmasını engelleyen bir sodyum silikat olan slika jel de telefonun nemini emebilmesi için tercih edilebilir. Bu noktada pirinçte olduğu gibi telefonun slika jel dolu bir kapta bekletilmesi gerekiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}