Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Alaska buzulları nadir görülen bir olayla karşı karşıya

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Alaska buzulları nadir gerçekleşen bir olaya tanıklık ediyor. Denali Milli Parkı’ndaki Muldrow buzulu, normalden 50 ila 100 kat daha hızlı hareket etmeye başladı. Bilim insanları, bu olayı dalgalanma olarak adlandırdıklarını ve nadiren gerçekleştiği için sebebini tam olarak anlayamadıklarını belirtti. Ancak ortak görüş, nadir görülen bu dalgalanmanın iklim değişiklikleri sebebiyle sıklığını artıracağı yönünde.

NASA Van Gölü oylaması nasıl yapılır? Son gün!

Star in Motion fotoğrafı ile yarışan Van Gölü'ne oy vermek için bugün son gün. Katılımın yüksek olduğu yarışma için NASA Van Gölü oylaması nasıl yapılır?

Alaska buzulları normalden 50 ila 100 kat daha hızlı hareket ediyor

Columbia Üniversitesi’nde çevre bilimi profesörü olan Jonny Kingslake, bir video görüşmesinde buzul dalgalanmalarının gerçekten tuhaf olaylar olduğunu söyledi. Kinsglake’ye göre bu dalgalanmalar, buzul bilimcileri yıllardır büyülüyor. Buzulların hareketi ilk defa görülmüyor. Normal şartlarda buzullar, mevsimlerle birlikte milimetrik olarak hareket halindedir. Ancak dalgalanmalar, bu hareketlenmenin hızını artırıyor.

Reklam
Reklam

Alaska ve Tibet’in bazı bölgeleri gibi belirli coğrafi bölgelerde kümelenmiş olan dünyadaki buzulların yaklaşık yüzde 1’i normalden çok daha hızlı hareket ettikleri döngüsel dönemler yaşarlar. Bu dönemlerde bazı buzullar, normal hızının en az 10 katı kadar hız kazanır. Ancak Alaska’da yaşanan olayın nadiren meydana geldiği belirtiliyor.

Ulusal Park Servisi, dalgalanmanın yeni çatlaklar yarattığını belirtti. Bu sebeple NPS, Denali’ye tırmanma amacıyla gitmek isteyen yaklaşık 1000 dağcıyı uyardı.

Dalgalanmalar çok nadir olaylar olduğu için, bunlara neden olan faktör tam olarak bulunamadı. Ancak uzmanlar, Muldrow Buzulu’ndaki bu özel dalgalanma olayının muhtemelen iklim değişikliğiyle bağlantılı olmadığını söylediler. Jeolojik kanıtlar, Muldrow’un sonuncusu 1950’lerin ortasında olmak üzere geçmişte yaklaşık 50 yılda bir dalgalanma yaşadığını ve aslında yeni bir dalgalanma için geciktiğini gösteriyor.

Ancak son araştırmalar, buzun serbest kalmasına eriyen suyun yardım ettiğini öne sürüyor. 2012’de bilim adamları, Avrupa’nın en büyük buz alanı olan Austfonna buzulunda meydana gelen dalgalanmaları inceledi. O dalgalanmaların birinde 1.7 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar su fışkırdı. Araştırmacılar, artan sıcaklar nedeniyle eriyen suyun biriktiğini ve bu dalgalanma olayını tetiklemekten sorumlu olabileceğini belirtti.

Alaska buzulları anormal şekilde hızlı hareket eden ilk buzullar değil. 2002 yılında, Rusya’daki bir buzul altı dakikada 17.7 kilometre yol kat etti ve bir köye çarptı. Çarpma sonucu köyde yaşayan 100 kişi hayatını kaybetti. Buzul, köye çarptığında saatte 241.4 kilometre hıza ulaşmıştı.

Muldrow Buzulu dalgalanması, giderek daha sıcak hale gelen gezegenimizde rutin bir olay olarak görülmeye başlandı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam