Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Alibaba Bizi Kurtarır mı?

Ana sayfa /

Alibaba.com, Türkiye‘deki KOBİ‘lerin fiziksel olarak ulaşması çok güç pazarlara internet üzerinden ulaşması ve ürünlerini, hizmetlerini çok daha geniş kitlelere tanıtarak iş hacmini geliştirilmesi için kurulan bir platform.  Alibaba.com‘un Avrupa‘nın ikinci en büyük pazarı olan Türkiye‘de 160 binden fazla kayıtlı üyesi bulunuyor. Site sayesinde Türk satıcı ve alıcılar, gıda ve içecek satışlarından, tarım ürünlerine, yapı malzemelerinden, yaşam aksesuarlarına kadar tüm ürünlerde artık kendi iş ortaklarını her zamankinden daha hızlı ve daha kolay bir şekilde bulabiliyor. Dokuz yıl gibi bir sürede 240‘tan fazla ülke ve bölgede 40 sanayi koluna ulaşan Alibaba.com‘un, 5 bin 800‘den fazla ürün sınıfında toplam 36 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor.

Aklımıza Takılanlar


Alibaba.com’un ana sayfası

Reklam
Reklam

Türkiye‘deki etkinliğini artırıp, ülkemizin 1 numaralı B2B sitesi olmak için uğraş veren Alibaba.com Stratejik İş Gelişimi Üst Düzey Yöneticisi Brian Wong‘a merak ettiklerimizi sorduk.

Alibaba.com’un Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından, bir süre kapatılmasını nasıl karşıladınız?

Mahkeme kararı ile 3 gün süren bu engelleme, üyeler arasında çıkan bir anlaşmazlığın mahkemeye taşınması sonucunda ortaya çıktı. En kısa zamanda uzlaşma sağlayarak sorunları giderdik ve sitemiz yeniden Türkiye’den de ulaşılabilecek şekilde yayınına devam etti.

Alibaba.com üzerinden pazarlanan ürünlerin kalitesi, marka ihlali, yasal olmayan ithalat ve ihracat gibi konular için neler yapıyorsunuz?

Hem faaliyette bulunduğumuz ülkenin, hem de uluslar arası kanunların gölgesinde iş yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu ihlalleri engellemek için hem çalışanlarımız manual kontroller yapıyor hem de müşterilerimiz ve ilgili makamlardan gelen talepler hızlı bir şekilde değerlendiriliyor. Hak ihlali yapan bir üye olduğu zaman, en hızlı şekilde üyelik iptal ediliyor.

Vergiler konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?

İthalat ve ihracat için, ürünlerin fiyatlarına eklenen vergilerin tamamı, bizim üzerimizden uluslar arası iş yapan firmaların verdiği fiyatlara da yansıtılıyor. Her ülkenin, kendine özgü vergilendirme sistemleri oluyor. İnternet gibi özgür bir ortamda bu çeşitlemeleri en uygun şekilde yönetmek gerçekten çok zor. Ama yine de işimizi en iyi şekilde yapmak için uğraşıyoruz. Hatta vergilendirme konusunda uluslar arası bir standardizasyon getirmek için de çalışmalara başlamış durumdayız.

{pagebreak::Devamı}


Pazarlanan ürünlerden biri

Türkiye’deki üyelerinizin ihracat değil de daha çok ithalat yaptığını görüyoruz. Ucuz Çin malları, bu ithalat kalemlerinin başında geliyor. Yerli mallarının pazarlanması konusunda daha da ciddi bir durum ortaya çıkmıyor mu?

Ülkenizde, Alibaba.com‘un daha çok ihracat için kullanıldığını sizden öğrenmek bizi şaşırttı. Haklı olabilirsiniz. Ama internet platformu, Türkiye‘de üretilen ve hem kalitesi hem de işlevi açısından çok iyi olan ürünleri belki de normal şartlar altında ulaşması çok zor olan pazarlara da ulaştırabiliyor. Bu konuda birçok başarı hikayesi elimizde mevcut. Gerçek isimlerle bu hikayelere ulaşabilirsiniz. Türkiye‘de çok daha güçlü olmamızın asıl nedeni, Türk markalarını çok daha yeni pazarlara ulaştırmak.

Sonuç

Alibaba.com, KOBİ‘ler için gerçekten de büyük bir fırsat. İnternetin sunduğu imkanlarla, belki de hayal edilmesi bile güç olan ülkelerdeki firmalarla iş yapmak çok daha kolay hale geliyor. Site yöneticileri, Alibaba.com‘un amacına hizmet etmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.

Kriz döneminde alım satımın yavaşladığı zamanlarda uluslar arası hatta denizaşırı pazarlara ürün satabilmek, bu dönemi atlatmak için atılacak adımlar arasında. Alibaba.com, ülkemizde bulabileceği iş ortaklarıyla beraber açmayı planladığı ofisiyle, çok daha iyi hizmet vermenin yanı sıra bu çözümleri çok daha fazla kişiye ulaştırmayı planlıyor.

:: Alibaba.com, kriz için bir çözüm mü? Forumda tartışalım.

Yazan: Hakkı Alkan

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam