Almanlar, 2. dünya savaşı sırasında dünyanın en iyi askeri gücüne sahip olduğunu öne sürüyordu. Ancak savaşı kaybettikten sonra büyük bir küçülmeye gitti. Son yıllarda da artan Rus baskısı tüm Avrupa’yı telaşa veriyor. Zira geçtiğimiz günlerde başlayan Ukrayna işgali de bunun en büyük örneği. Bu sebeple Almanya, zaten geçtiğimiz yıllarda savunma sanayi bütçesi en yüksek 10 ülke arasında yer almasına rağmen, büyük bir servet harcamaya karar verdi.
Almanya, savunma sanayi bütçesini 100 milyar Euro’ya yükseltiyor!
Almanya, 1999’dan bu yana savunma sanayi bütçesini hep GDP’sinin (Gayri safi yurt içi hasıla) yüzde 1’i ve üzerinde tuttu. Hatta son dönemde NATO ihtiyaçları sebebiyle bu miktarı yüzde 1.36’lara kadar çıkardı. Yani tahmini olarak söylemek gerekirse 35 ila 45 milyar Euro arasında bir miktar ayırıyordu.
Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Almanya tarafından yapılan açıklamalar, mevcut 50 ila 55 milyar Euro arası olan yatırımların 2026 yılına kadar 58 milyar Euro’ya çıkartılacağı söylendi. Fakat kapıya dayanan Rus tehdidinin ardından işler değişti.
Konuyla ilgili son yapılan açıklamalar ise bizzat yeni şansölye Olaf Scholz tarafından yapıldı. Scholz, yıllık bazda yapılan askeri harcamaların, yatırımların ve savunma sanayi bütçesinin, GDP bazında yüzde 2’ye çıkartılacağını söyledi. Yani neredeyse 2 katı bir miktar olan 100 milyar Euro’yu aşacak.
Dolayısıyla otomatik olarak ABD ve Çin’in hemen ardından listenin 3. sırasına yükselerek Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya’yı geride bırakacak. Bu noktada Türkiye’nin de 2021 yılındaki 139,7 milyar TL’lik bütçesini 2022’de yüzde 29,6 oranında bir artışla 181 milyar TL’ye çıkardığını belirtelim. Tabii kur farkı sebebiyle ancak 12 milyar Euro’ya denk geliyor. Fakat harcamanın büyük bir kısmının yerli yatırımlar üzerine olması bu noktada bir avantaj sağlıyor.
Almanya bu kadar yüksek savunma sanayi bütçesiyle aslında eksik kaldığı noktalarda yatırımlarını genişletecek. Örneğin, Fransa ile ortak savaş uçağı üretimi yapılacağı iddia ediliyor. Ayrıca, askeri jetlerin yanı sıra İHA, SİHA ve TİHA’lar üzerine olan yatırımlarını artıracağı, hatta jet motorlu modellere yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}