Teknolojinin ve dünyanın gelişmesi ile birlikte, internete olan ihtiyaç da hızla artmaya devam ediyor. Günümüzde her bireyin hızlı internete erişim sağlayabilmesi kişisel bir hak olarak görülüyor. Ancak yüksek hızlı internet sağlamak için fiber optik kablo döşemenin maliyeti, özellikle dağlık arazilerde çok fazla. Bu sebeple Alphabet, ışık demetleri kullanarak kablosuz internet menzilini artırmayı ve fiber optik masraflarından kurtulmayı amaçlıyor.
Alphabet, Google’ın üst şirketi ve kırsal alanlardaki insanların internete erişim sağlaması için büyük projeler üzerinde çalışıyor.
Alphabet ışık demetleri kullanarak kablosuz internet menzilini artıracak
Alphabet, dünyanın yetersiz hizmete sahip bölgelerindeki dijital uçurumun üstesinden gelmek için son birkaç yıldır sıkı bir çalışma içerisinde. Bunlara ek olarak, uzak mesafelere sahip Ay ve Mars’a yolculuk gibi projelere hızlı internet desteği sağlamak da Alphabet’in amaçlarında birisi. Eski adıyla FSOC, yeni adıyla Taara Projesi olarak adlandırılan çalışma ile birlikte uzak mesafelere kablosuz internet sağlanabilecek.
Kenya‘da çalışmalarına başlayan Alphabet, bu süreçte Econet, Liquid Telecom ve Econet Group gibi şirketler ile birlikte ortaklaşa çalışıyor. Projenin çalışma prensibi ise temelde ışığa dayanıyor. Görünmeyen bir ışık demeti, internet erişimine sahip bir terminalden uzak mesafedeki başka bir terminale iletiliyor. Işığın içerisinden geçirilen internet ile birlikte, diğer bölgede kablosuz internet erişimi sağlanabiliyor. Alphabet, kablosuz internet projesinde 20 kilometrelik bir alan içerisinde 20 Gbps’e kadar bant genişliği sunabiliyor.
Fiber optik kablo döşemenin maliyetlerinden ve zorluklarından kurtulan Alphabet, Afrika’da birçok ülkede bu projeyi denemek istiyor. Sinyalin kesilme olasılığını en aza indirmek için ışık demetlerini ileten terminaller yüksek kulelere, direklere ve çatılara yerleştirilecek.
Proje direktörü Mahesh Krishnaswamy’nin yayınladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}