Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Altıncı kitlesel yok oluş: Türler hızla ölüyor

Ana sayfa / Haberler

Bilim insanları yeni bir çalışmayla altıncı kitlesel yok oluş hakkında yeni verileri paylaştı. Buna göre, türler her zamankinden daha hızlı ölüyor. Üstelik dünyamızın iyileşmesi milyonlarca yıl alacak. Hem de insanlık, etkilerini göstermeyi bıraksa bile!

Araştırmacılar, türlerin yok oluşunu durdurmak için çözümler aramaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük buzdağı Antarktika’dan koptu

Avrupa Uzay Ajansı ve İngiliz Antarktik Araştırması‘na göre, Ronne Deniz Sahanlığı‘ndan devasa büyüklükte bir buz kütlesi koptu.

Reklam
Reklam

Kitlesel yok oluş durdurulamıyor!

66 milyon yıl önce, bir asteroid Dünya’ya düştü. Ardından gezegendeki tüm türlerin yüzde 76’sını yok eden kitlesel bir yok oluşu başlattı. Elbette dinozorlar da dahil her şey öldü. Ancak bilim insanları, insanları dünyanın şu anda yeni bir nesil kaybına işaret ediyor. Hem de çalışmalar bu kez türlerin daha da hızlı öldüğünü gösteriyor.

İklim değişikliği, habitat tahribatı, kirlilik, aşırı sömürü ve istilacı türlerin hepsi altıncı kitlesel yol oluş, yani çok sayıda türün ölmesine yol açıyor. Giessen Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, türlerin ne kadar çabuk ortadan kaybolduğunu ve iyileşmelerinin ne kadar süreceğini araştırdı.

Öğrenmek için büyük tehlikede olan tatlı su türlerini analiz ettiler. Avrupa’dan son 200 milyon yıllık binlerce fosilleşmiş ve yaşayan salyangoz türünün veritabanını oluşturdular.

Tatlı su türlerinin 66 milyon yıl önceki asteroidden sonra beklediklerinden daha hızlı azaldığını keşfettiler. Ancak mevcut kitlesel yok oluş verileri, 66 milyon yıl önceki yok oluştan ortalama üç kat daha büyük olduğunu gösterdi. Buna göre, 2120’ye kadar, yaşayan tatlı su türlerinin üçte biri yok olabilir.

Araştırmacılar, tür kaybının insanlar üzerinde ciddi etkileri olacağını vurguladı.

Tür kaybı gezegendeki her şeyi etkiliyor

Araştırmacılar, çalışmayı Communications Earth & Environment dergisinde yayımladı. Çalışmaya liderlik eden Dr. Thomas A Neubauer açıklama yaptı: “Türlerin kaybı, tür topluluklarında değişikliklere neden olur. Bu uzun vadede tüm ekosistemleri etkiler. İnsan sağlığını, beslenmesini ve tatlı su tedarikini sürdürmek için sağlıklı tatlı su ortamları gerekiyor.”

Devamında Neubauer, “Dünyanın biyotası üzerindeki etkimiz bugün dursa bile, yok olma oranı uzun bir süre yüksek kalacaktır. Mevcut biyolojik çeşitlilik krizinin 66 milyon yıl önceki kitlesel yok oluş olayından çok daha hızlı ilerlediğini düşünürsek, iyileşme süresi daha da uzun olabilir. Dünyadaki kısa varlığımıza rağmen, eylemlerimizin etkilerinin milyonlarca yıl daha uzun süre devam edeceğinden eminiz.” dedi.

Ayrıca çalışma, dinozorları öldüren asteroid gibi nispeten hızlı bir olaydan sonra bile ekosistemlerin iyileşmesinin milyonlarca yıl süreceğini ortaya koydu.

Yok olma oranı, bu etkiden sonra yaklaşık beş milyon yıl boyunca yüksek kaldı. Görünen ve kaybolan türler arasındaki denge yaklaşık 12 milyon yıldır düzelmedi.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam