Amazon’nun mağaza incelemelerini analiz eden uygulama Fakespot, artık iOS için mevcut değil. E-ticaret devi, uygulamanın yanıltıcı bilgi sağladığına ve potansiyel güvenlik açıkları oluşturduğuna dair endişelerini dile getirmesinin ardından Apple, uygulamayı mağazasından kaldırdı.
Ayrıca Amazon, Engadget’a verdiği demeçte, Fakespot’a soruşturma açtığını doğruladı. Amazon’un konuyla alakalı en büyük endişelerinden biri ise Haziran ayında piyasaya sürülen ve yeniden tasarlanan Fakespot uygulamasının web sitesine “sarılması ve kod enjekte etmesiydi.
Fakespot iddiaları kabul etmiyor
“Sarma”, teorik olarak uygulamanın veri toplamasını ve müşterilerin kredi kartı numaraları da dahil olmak üzere hassas bilgilerini riske atmasını mümkün kılıyor. Amazon, güvenlik endişelerini gidermek için Fakespot ile doğrudan iletişime geçtiğini ve uygulama geliştiricisinin herhangi bir işleme yapmadığını belirtti.
Amazon konuyla alakalı yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Amazon, müşterileri memnun eden bir alışveriş deneyimi, markaları ve satıcıları işlerini kurup büyütmeleri için güçlendiren bir satış deneyimi oluşturmak için çok çalışıyor. Söz konusu uygulama, müşterilere satıcılarımız ve ürünleri hakkında yanıltıcı bilgiler veriyor, satıcılarımızın işlerine zarar veriyor. ve potansiyel güvenlik riskleri oluşturuyor. Apple’ın bu uygulamayı Appstore yönergelerine göre incelemesini takdir ediyoruz.
Fakespot’un kurucusu ve CEO’su Saoud Khalifah, CNBC’ye verdiği röportajda şirketinin bazı kullanıcı verilerini topladığını itiraf etti. Ancak üçüncü taraflara bilgi satmadığını söyledi. Ayrıca, Amazon‘un uygulamanın güvenlik riskleri sunduğu iddiasını reddetti. Khalifah, “Kullanıcıların bilgilerini çalmıyoruz, bunu hiç yapmadık. Sıfır kanıt gösterdiler ve Apple bu konuda sıfır kanıtla hareket etti” dedi.
Apple’ın, uygulama kaldırılmadan önce Fakespot’a yeterli uyarıda bulunmadığı ve teknoloji devinin sahip olabileceği herhangi bir sorunu düzeltme şansı dahi vermediği iddia ediliyor. Apple, Fakespot’un neden tam olarak kaldırıldığını açıklamasa da Amazon, Engadget‘a verdiği demeçte özellikle iki App Store yönergesine işaret etti. Bu yönergelerden biri, üçüncü taraf hizmetten içerik görüntüleyen bir uygulamanın hizmetten izin alması gerektiğiyken diğeri ise uygulamanın yanlış bilgi göstermesi oldu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}