Teknoloji için eski zamanları düşünürsek, 2004-2005’deki sadece adı gereği işlemci görevini üstleniyorladı. Ayrıca anakartın üzerinde RAM kontrolcüsü yani kuzey köprüsü ayrıca güney köprüsü bulunuyordu. Tüm bunların haricinde ayrıca bir ekran kartı takıyordunuz. Ram kontrolcüsü ve harici grafik çipinin harcadığı ekstra güç ve oluşturduğu ısı, bilgisayarlar için hep bir külfet oluyordu.
AMD, Athlon 64 serisi ile beraber ram kontrolcüsünü işlemci içine gömmeyi başarmıştı. Bilgisayar dünyası güç tüketen bir birimden kurtulmuştu. Bu yeterli miydi peki ? Tabiki de hayır. AMD‘nin ATI‘yi almasıyla beraber artık AMD hem çipset üreticisi, hem grafik çipi üreticisi hem de eski işi olan işlemci üreticisi vasfını bir arada bulunduran bir firma haline geldi.
AMD, 2011 kışında Fusion işlemcili ilk platformu Brazos’u çıkardı. Düşük güç tüketimi ile netbook ve tabletlere hitap eden bu aile, işlemci+grafik çipi+ram kontrolcüsünü birleştiren bir model olmuştu. Fakat performans olarak üst seviye ürünlerle aralarında oldukça büyük bir uçurum bulunuyordu.
AMD Fusion-A yani LIano platfromu ise bu açığı kapatmak için piyasaya sunuldu. Bildiğiniz gibi Intel, Sandy Bridge işlemci ailesi ile hem başarılı işlemci hem de tatmin edici bir grafik performansı sunuyordu. İşte bu noktada AMD‘nin rakip olarak çıkardığı Fusion A serisi işlemciler, 3 ayrı gruba ayrılıyor. Bunlar A4, A6 ve A8. Bu incelememizde AMD A6 3500’e bakıyoruz.
{pagebreak::2}
AMD‘nin LIano platformunu oluşturan Fusion-A serisi işlemcileri, 2 ayrı başlıkta değerlendirmek gerekiyor. İşlemci ve grafik ünitesi diye ikiye ayırırsak, yeni nesil işlemci ailesini daha iyi anlayabiliriz.
Esasında Fusion-A, APU diye nitelendiriliyor. Yani bir işlemciden çok daha fazlası. Fusion A serisinin işlemci tarafına ilk olarak değinelim. AMD‘nin Phenom II ve Athlon II‘de kullandığı, K 10.5 mimarisini temel alan yeni nesil APU’da Star kod adlı çekirdek kullanılıyor. Phenom II’den farklı olarak L3 önbellek bulunmuyor. Salt işlemci performansı olarak AMD Phenom II‘den düşük bir performans çiziyor.
Phenom II ailesinde sadece X6 ve yeni çıkan X4 960T modellerinde kullanılan Turbo Core teknolojisinin, yenilenmiş versiyonu Fusion-A serisi bazı işlemcilere dahil edilmiş. İncelediğimiz A6 3500′de Turbo Core 2.0 teknolojisi kullanılıyor. 2.1 GHz saat hızı ile gelen A6 3500, hızını 2.4 GHz’e kadar çıkarabiliyor. Turbo Core 2.0 teknolojisi ile hem işlemci çekirdeği, hem de grafik ünitesi, hızlarını yük durumuna göre yukarı seviyelere alabilecekler.
Star çekirdeğinde ayrıca entegre bellek kontrolcüsünde de geliştirmeler bulunuyor. İşlemci içerisinde yer alan entegre bellek kontrolcü, eski modellerde 1333 MHz’e kadar destek verirken şimdi bu destek 1866 MHz’e kadar çıkarılmış.
İncelediğimiz A6 3500, Radeon HD 6530D‘yi kullanıyor. Radeon HD 6530D GPU‘su 320 paralel çekirdek sayısı ile geliyor ve 443 MHz saat frekansı ile çalışıyor. A6 3500, HD Radeon 6530D ile beraber toplamda 65 watt güç tüketiyor.
{pagebreak::3}
AMD hazırladığı slaytlarda, Intel Sandy Bridge ailesi ile kendi Fusion A işlemcilerini kıyaslamış. İncelediğimiz model Intel tarafındaki Core i3 ile karşılaştırılmış. AMD’nin, 3D grafik ve medya konusuna daha çok önem verdiğini slaytta da görmekteyiz. Zaten Intel’in Sandy Bridge mimarisi, salt işlemci başarımı açısından K10.5 mimarisine pek şans tanımıyor. Fusion-A’daki Liano ve Star diye tabir edilen çekirdek, Phenom II‘den daha kötü performans gösteriyor. Bu yüzden AMD, bu yüzden daha başarılı olduğu grafik tarafına eğilmiş.
AMD A6 3500‘de dahili GPU olarak orta seviye DX11 oyun deneyimi sunabilecekler. Ayrıca Dual GPU desteği sunan grafik ünitesi, harici olarak takılan bir Radeon HD serisi ekran kartı ile gücüne güç katabiliyor. Blu-Ray video hızlandırma ve Stereoscopic 3D gibi teknolojilere de destek veren Fusion-A APU‘ları, sektörde doğal olarak USB 3.0 desteği veren ilk platform.
{pagebreak::4}
Testlere başlamadan önce yeterli bilgi verdiğimi düşünüyorum. Artık test sistemimiz sonrasında da test sonuçları ile devam edelim.
Kullandığımız test sistemi ve yazılımları sizler için aşağıya sıraladık.
Test Sistemi :
-AMD A6 3500
-AsRock A75M-HVS anakart
-Corsair Vengeance 1866 MHz DDR3 2 x 4 GB RAM
-AMD Radeon HD 6970
-High Power 700 Watt PSU
-seagate 1TB 7200.11 HDD
-Windows 7 sp1 64bit
Test uygulamalarımız:
-Cinebench R10
-Cinebench 11
-X264HD Benchmark
-SuperPi 1M
-PCMark 7
-3DMark 11
-Winrar
Artık testlere başlayalım.
{pagebreak::5}
Cinebech R10:
Tek CPU:
{GRAPH::1295}
X CPU:
{GRAPH::1296}
{pagebreak::6}
Cinebench 11.5
{GRAPH::1319}
PCMark 7
{GRAPH::1318}
{pagebreak::7}
X264 HD Benchmark :
{GRAPH::1321}
SuperPi 1M :
{GRAPH::1320}
Winrar :
{GRAPH::1322}
{pagebreak::8}
Teknik Özellikler ve Sonuç :
İşlemci soketi : FM1 soket
Çekirdek sayısı : 3
Çekirdek hızı : 2.1 GHz
Turbo : Var
Turbo hızı : 2.4 GHz
Dahili grafik kartı : Var
Dahili grafik Kartı modeli : AMD HD Radeon 6530D
Kutu içeriğinde soğutucu : Var
Üretim teknolojisi : 32nm
Toplam önbellek : 3MB
Güç tüketimi : 64 watt
DDR3 desteği : Var, 1866 MHz’e kadar destekli
Sonuç :
AMD‘nin piyasada satılan 3 çekirdekli Athlon II ve Phenom II modellerinin ortasında bir işlemci performansı gösteren A6 3500, dahili grafik kartı ile daha farklı kullanım alanlarına merhaba diyor.
Eğer çok bilgisayar alacaksanız, bütçeniz az ve çok sık oyun oynamıyorsanız ya da güç tüketimi az olsun diyorsanız, AMD A6 3500 sizlere göre.
İşlemci performansı kötü değil. Çok çok iyi de değil. Piyasadaki genel dizüstü bilgisayarlarda bulunan Radeon 6470 GPU’sundan daha güçlü sayılacak bir grafik kartı bulunuyor.
Bu sayede 2. bir fan sesi oluşmuş olmuyor. Ayrıca ek güç çekmesi derdi de olmayacak. Uygun fiyatlı işlemci ve dahili grafik çözümünü isteyen okurlarımıza tavsiye ederim.
:: İşlemciyi ve ekran kartını bir araya getiren işlemcileri tercih ediyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}