Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

AMD Athlon II X3 435 İnceleme

Ana sayfa /

Son dönemde tüm dünyada bilgisayar pazarı farklı eğilimlere girmeye başladı. Artık günümüzde bir sistemin gücünden belki de daha çok dikkat edilen şeyler taşınabilirlik, ergonomi, güç sarfiyatı ve boyutlar oldu. Bu sebeple standart kullanıcılar dizüstü segmentinde netbook’ları, masaüstünde ise nettop ya da all-in-one tipi modelleri tercih eder oldular.

AMD piyasaya sekiz yeni model sürdü

Bu gibi sistemlerin performans açısından iyi olduğu söylenemez fakat ilgi gördükleri için büyük donanım şirketleri de bu yönde ürünler hazırlıyorlar. Intel’in Atom serisi ile gösterdiği başarı ortada. Aynı şeyi AMD giriş-orta seviye masaüstü modellerde deniyor. Şirket bunun için Athlon II serisini hazırladı ve geçtiğimiz günlerde bu seriye sekiz yeni üye ekledi.

{pagebreak::Yeni modeller}

Yeni modeller

Athlon II serisinin en dikkat çeken özelliği düşük güç tüketmesi. Gerçekten de piyasaya sürülen yeni modellerin çoğunun TDP’si 45 Watt seviyesinde. Ancak iki model var ki bunlarda TDP 95 Watt olarak belirlenmiş. Bunların ikisinin bir diğer ortak özelliği de üç çekirdekli modeller olması.

Üç çekirdekli Athlon II’ler diğer modellerden daha fazla güç harcıyor

AMD bizleri daha önce üç çekirdekli işlemcilerle tanıştırmıştı. Şimdi ise Athlon II serisindeki ilk üç çekirdeklileri piyasaya çıkararak kullanıcılara daha fazla seçenek sunmaya gayret ediyor. Test merkezimizi ziyaret eden üç çekirdekli Athlon II ise X3 435 oldu. Athlon II X3 435, piyasaya çıkan yeni üç çekirdeklilerin en üst modeli olarak dikkat çekiyor.

{pagebreak::Üç mü, dört mü?}

Üç mü, dört mü?

Aslına bakılacak olursa üç çekirdekli olduğu söylenen bu işlemcilerde de dört adet çekirdek bulunuyor. Bunların biri kapatılınca ortaya üç çekirdekli bir işlemci çıkıyor. Athlon II X3′ler de aslında Propus kod adlı Athlon II X4′lerin bir çekirdeği kapatılmış hali. Rana kod adlı Athlon II X3′lerin bir diğer farkı ise L3 ön bellek bulundurmamaları. Bu işlemcilerin 45 nm olduğunu da söylemek gerek.

Dört çekirdeğin biri kapatılınca üç çekirdekli işlemciler ortaya çıkıyor

Testimize katılan Athlon II X3 435, 2,9 GHz’lik çok iyi bir frekansta çalışıyor. 1,5 MB L2 ön bellek barındıran Athlon II X3 435, AM3 sokete sahip. Giriş – Orta seviye bir işlemci olan Athlon II X3’ü üst seviye Intel Nehalem’lerle karşılaştırmak adaletsizlik olurdu. O yüzden bu işlemcinin seviyesini daha iyi anlayabilmek için onu Intel Core 2 Quad, Phenom II ve diğer Athlon II’lerle karşılaştırdık.

{pagebreak::Test sistemi}

Test sistemi

Anakart: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
Bellek: 4 GB Kingston DDR3 1600 MHz
Ekran Kartı: 512 MB PowerColor ATI Radeon HD 4870
Sabit disk: 1,5 TB 7200 RPM Seagate
Güç Kaynağı: Thermaltake 750 Watt
Soğutucu: Referans AMD

{pagebreak::PC Mark Vantage}

{GRAPH::318}

{GRAPH::319}

{GRAPH::320}

{GRAPH::321}

{GRAPH::322}

{GRAPH::323}

{GRAPH::324}

{GRAPH::325}

{pagebreak::3D Mark Vantage}

{GRAPH::336}

{pagebreak::WinRAR}

{GRAPH::326}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::327}

{GRAPH::328}

{GRAPH::329}

{pagebreak::7-zip}

{GRAPH::330}

{GRAPH::331}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::332}

{GRAPH::333}

{pagebreak::Call of Juarez}

{GRAPH::334}

{pagebreak::DivX dosya çevirme}

{GRAPH::335}

{pagebreak::Overclock olanakları}

Overclock olanakları

İşlemciler söz konusu olduğunda akla gelen şeylerden biri de overclock oluyor. Athlon II ailesinden olan işlemciler Black Edition serisine dahil olmadıkları için çarpan kilidine sahipler. Yani frekans çarpanını değiştirmek gibi bir imkanınız yok. Overclock yapmak için saat frekansını değiştirmek gerekiyor. Ancak Athlon II X3 435 için bu bir sorun değil. İşlemci overclock’a oldukça dayanıklı bir yapıya sahip ve kararlı bir şekilde çalışabiliyor. Ayrıca işlemcide L3 ön bellek olmadığından kuzey köprüsü frekansı da büyük ölçüde arttırılabiliyor.

Kapalı olan dördüncü çekirdeği çalıştırabilmek mümkün

Üç çekirdekli işlemcilerin aslında dört çekirdekli olduklarını daha önce söylemiştik. Bu yüzden potansiyel olarak, bu kullanılmayan çekirdeği açabilmek mümkün. Ancak bunu her anakart ile yapabilmek mümkün değil. BIOS’tan Advanced Clock Calibration ayarlarıyla dördüncü çekirdeği de açabilirsiniz. Tabi bunu ancak dördüncü çekirdeğe fiziksel bir zarar verilmediği sürece yapabilirsiniz. Athlon II X3 435 ile bu işlem yapılabiliyor. Ancak biraz şanslı olmanız gerek.

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

AMD’nin üst seviyede Intel ile rekabet etmediğini kabul etmek gerek. Zaten bu yüzden şirket giriş ve orta seviyeye yoğunlaşmış durumda. Hem Phenom II, hem de Athlon II serilerinin bu segmentte iyi işler çıkardığını söylemek gerek. Intel Core 2 serisi için ciddi bir rakip olan Athlon II X3′ler uygun fiyatları ile de kullanıcıların beğenisini toplayacaktır. X3 435′in testlerde Core 2 Quad’larla başa baş olduğunu görebiliyoruz.

Athlon II X3 435, Intel Core 2 Quad’larla başabaş performans veriyor.

Ancak bu üç çekirdekli işlemcinin eksi yönleri de yok değil. Öncelikle Athlon II ailesinin geri kalanının aksine yüksek güç tüketmesi sorun teşkil edebilir. Ayrıca piyasaya yeni çıkan Lynnfield’ların (Core i5 750) bu işlemciden çok daha güçlü olduğunu söylemek gerek. Ancak Athlon II X3 435’in en büyük avantajlarından biri ise rakibinde aynı özelliklere sahip bir modelin olmaması. İki çekirdekten fazla çekirdeğe sahip olup da bu fiyat seviyesinde olan başka modeller yok. Bu da Athlon II X3′ü fiyat performans dengesi açısından eşiz bir noktaya getiriyor.

{pagebreak::Teknik özellikler}

Teknik özellikler

AMD Athlon II X3 435

İşlemci

Frekans: 2,9 GHz
Ön bellek: 1,5 MB L2
Soket: AM3
Mimari: 45 nm
Kod adı: Rana

Bilgi için: AMD Türkiye
Web: www.amd.com.tr
Fiyat: 87 $ (Yurtdışı)

:: Üç çekirdekli Athlon II’ler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum Ekleyin