Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dizüstüne AMD Damgası

Ana sayfa /

AMD uzun süredir üzerinde çalıştığı Fusion projesinin en önemli üyesi olan Llano kod adlı işlemci nihayet bugün itibariyle resmen ortaya çıktı.

Grafik işlemci, işlemci ve bellek kontrolcüsünü bir araya getiren AMD buna CPU yerine APU (Accelerated Processing Unit) adını verdi.

Bu yeni seride en önemli ayağı ise Llano kod adlı APU ve bunun yer aldığı Sabine kod adlı platform oluşturuyor. Bu modeli bu kadar önemli yapan şey ise orta seviyeye yüksek grafik performansı ve pil ömrü vaat ediyor olması.

Reklam
Reklam

Fusion projesi işlemci ve grafik işlemciyi bir araya getirmeyi hedefliyor

Toplantıdan Notlar

AMD, Llano ve Sabine platformlarını geçtiğimiz ay Abu Dabi’de düzenlediği bir toplantıyla tanıttı. Toplantıya katılan ShiftDelete.Net ekibi bu yeni teknolojiler hakkındaki bilgileri ilk elden edinme fırsatını elde etti.

AMD’nin isteği üzerine bu bilgileri bugüne kadar yayınlamadık. Şimdi ise toplantıda öğrendiklerimizi sizlerle paylaşma vakti geldi.

{pagebreak::Llano’nun Detayları}

Llano’nun Detayları

AMD, Llano ve Sabine konusunda çok iddialı ifadelere sahip. Öyle ki yetkililer dizüstü platformuna süper bilgisayar performansı getirdiklerini iddia ediyorlar. Llano modelleri sadece dizüstünde değil masaüstünde de olacaklar.

Llano işlemcilerinin performansının 500 Gflops seviyesinde olduğu iddia ediliyor ki bu seviye Magny-Cours kod adlı AMD sunucularından bile fazla.

Llano kod adlı modeller 32 nm mimarisine sahip. Dört çekirdekli modellerde 1,45 milyar transistör bulunuyor. İşlemcilerde çekirdek başına 1 MB L2 ön bellek bulunuyor. L3 ön bellek ise yer almıyor.

Pil ömrü ve performans AMD’nin iki odak noktası durumunda

Entegre Kontrolcü ve GPU

Yeni işlemcilerde bellek kontrolcüsü de entegre olarak bulunuyor. Dizüstü modellerinde 1600 MHz frekansta 32 GB belleğe kadar destek sunulacak. Masaüstü modellerde ise üst sınır 1866 MHz, 64 GB şeklinde.

İşlemcinin kendi performansı ile birlikte platformun grafik performansı üzerinde de özellikle duruluyor. Llano’nun bünyesinde Radeon HD 6000 serisi grafik işlemciler bulunacak.

Bu tümleşik grafik yongalarının en önemli avantajı DirectX 11 desteği sunmaları. Bu sayede Intel’in mevcut modellerinin bu alanda önüne geçilmiş oluyor. Bunun yanı sıra OpenGL 4.0 desteği de var.

{pagebreak::Sabine Platformu}

Sabine Platformu

Llano işlemcilerinin kullanılacağı mobil platformun kod adı ise Sabine. Llano işlemcileri ile 9 serisi yonga setinin ve HD 6000 serisi grafik yongasının bir araya gelmesiyle oluşan platformun ilk dikkat çeken özelliği USB 3.0′a resmen destek vermesi.

Sabine platformu aynı anda iki ekrana görüntü verebiliyor. DisplayPort, DVI ve HDMI çıkışlarından ikisi aynı anda kullanılabiliyor. Öte yandan, masaüstü platformlarında ise dört adet PCI-Express x16 desteği veriliyor olması da önemli bir avantaj.

Llano işlemcisinin diagramı

Pil Ömrü

Tüm bunların yanında, AMD’nin Sabine platformu ile üzerinde durduğu en önemli konu pil ömrü. Piyasaya sürülecek işlemcilerin en yüksek TDP’si 45 Watt.

AMD pil ömrü konusunda o kadar iddialı ki 10 saati aşan bir kullanım vadediyor. Görev yüküne göre çekirdeklerin ve grafik işlemcinin gücünü ayarlayan Turbo Core ile birlikte, farklı uygulamalarda yüksek grafik performans ile pil tasarrufu arasında seçim yapmayı sağlayan sistem, bu vaadi yerine getirmeye çalışıyor.

{pagebreak::A Serisi APU}

A Serisi APU

AMD, dizüstü platformlarında kullanacağı Llano kod adlı işlemcilerini A serisi altında topluyor. A serisi de kendi içinde A4, A6 ve A8 olarak üçe ayrılıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi A8 modelleri serinin üst seviyesini, A6‘lar orta seviyeyi, A4‘ler de en alt seviyeyi temsil ediyor.

Bu üçünü ayıran temel özellik ise kullanılan grafik işlemciler. A8 modellerinde 444 MHz‘de çalışan Radeon HD 6620G grafik işlemcisi bulunuyor. Bu grafik işlemcide 400 adet Radeon çekirdeği ya da diğer bir deyişle shader bulunuyor.

A serisinin tüm modellerini yukarıda görebilirsiniz

A8, A6 ve A4

A6 işlemcilerinde ise 320 adet Radeon çekirdeğine ve 400 MHz‘lik frekansa sahip Radeon HD 6520G modeli yer alıyor. A4‘lerde ise 444 MHz‘de çalışan fakat sadece 240 adet shader’a sahip olan HD 6480G bulunuyor.

A4 modellerinin bir diğer farkı ise iki çekirdekli olmaları. A8 ve A6 modellerinin tümü dört çekirdekli modellerden oluşuyor.

{pagebreak::Rakipler Hangileri?}

Rakipler Hangileri?

AMD’nin yeni platformunu AMD Vision adıyla göreceğiz. Firma bu yeni platformları konusunda çok iddialı. AMD fiyat ve performans konusunda Intel‘in karşısına çok sağlam bir şekilde çıkmaya hazırlanıyor.

Bundan bir süre önce piyasaya sürülen E serisi Brazos platformu ile Intel’in Pentium ailesini hedef alan AMD, şimdi ise A serisiyle Sandy Bridge tabanlı modelleri gözüne kestirdi.

500 $‘dan başlayacak fiyatlarla piyasaya sürülecek olan A4 işlemcili sistemler Core i3 modellerinin karşısında olacak.

En kritik görev ise A6 sistemlerine verilmiş. 600 $‘dan başlayacak olan A6 tabanlı sistemler aslen Core i3‘leri hedef alsa da Core i5 modelleri ile de karşı karşıya gelecekler.

AMD’nin yeni serisi ve rakipleri

İkinci Nesil Core Ailesi

Son olarak ise A8 Vision platformu Core i5 ve Core i7 ile mücadele edecek. A8 Vision modellerinin fiyatlarının 700 $‘dan başlayacağı söyleniyor.

Tüm bunlardan bahsettikten sonra, Llano kod adlı bu işlemcilerin ve bu işlemcilerin yer aldığı Sabine platformunun neler yapabildiğini merak etmişsinizdir.

Bizler de AMD‘nin bu iddialarını ne kadar yerine getirebildiğini görmek için birkaç ufak test yaptık. Elimizdeki A8-3500M işlemcili prototip dizüstü bilgisayarı çeşitli testlerden geçirip, farklı rakiplerle karşılaştırdık. Bakalım ne gibi sonuçlar çıktı.

{pagebreak::PCMark Vantage}

{GRAPH::1217}

{GRAPH::1218}

{GRAPH::1219}

{GRAPH::1220}

{pagebreak::PCMark Vantage 2}

{GRAPH::1221}

{GRAPH::1222}

{pagebreak::PCMark Vantage 3}

{GRAPH::1223}

{GRAPH::1224}

{pagebreak::Ungine Heaven}

{GRAPH::1225}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::1226}

{GRAPH::1227}

{GRAPH::1230}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::1228}

{GRAPH::1229}

{pagebreak::7-Zip}

{GRAPH::1231}

{GRAPH::1232}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

Testlerimizde iki farklı karşılaştırma yaptık. İlkinde, elimizdeki prototip cihazı Intel tabanlı oyun dizüstü bilgisayarlarıyla karşılaştırıp, performansın ne seviyede olduğunu görelim istedik.

Diğer testlerimizde ise AMD’nin bir önceki seriye göre ne kadar geliştiğini görmek için E serisi Brazos tabanlı platformlarla karşılaştırdık.

Her iki testte de, elimizdeki ürünün performansının bizleri memnun ettiğini söyleyebiliriz. Genelde gerisinde kalsa da, Sabine platformlu bu dizüstü bilgisayar ile oyuncular için tasarlandığı iddia edilen diğer modeller arasında büyük bir uçurum yok.

Sabine platformunu Brazos ile karşılaştırdığımızda ise aradaki farkın çok fazla olduğunu görebiliyoruz. Sabine, Brazos’tan tamamen farklı bir segmente hitap ediyor.

Sistemde iki adet GPU bulunuyor

Grafik Performansı

Bu yeni platformda, Llano işlemcisinin içindeki GPU’nun yanı sıra bir de ayrı bir GPU var. Sistem bu ikisi arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Grafik performans gerektiren bir uygulama açtığınızda, sistem sizi uyararak o uygulamada hangi grafik işlemcisini kullanmak istediğinizi soruyor. Bir kez ayarladıktan sonra o uygulama açıldığında, seçtiğiniz GPU devreye otomatik olarak giriyor.

Elimzideki sistemin oyun performansı da gayet iyiydi. Crysis 2‘de 30,97 FPS, FarCry 2‘de 24,26 FPS, World in Conflict‘te 20 FPS’yi gördük.

{pagebreak::Pil Ömrü ve Diğerleri}

Pil Ömrü ve Diğerleri

Grafik performansı bir kenara bıraktığımızda, işlemcinin genel performansı hakkında söylenebilecek birkaç şey daha var. WinRAR, Total Video Converter ve DivX Converter gibi programlarda gösterilen performans biraz daha iyi olabilirdi diye düşünüyoruz.

Örneğin WinRAR’da 1,5 GB‘lık dosyayı sıkıştırmak tam 17 dakika 24 saniye sürdü. DivX Converter’da ise testlerimizde kullandığımız 1,5 saatlik filmi çevirmek 25 dakika 54 saniye zaman aldı. Benzer şekilde 71 MB boyutunda 1 dakikalık bir videonun biçimini TVC ile çevirmek de 4 dakika 54 saniye sürdü.

CPU-Z’in son sürümü bile işlemcinin tüm özelliklerini göremiyor

10 Saati Görüyor mu?

Pil ömrü konusunda ise AMD‘nin vaatlerini yerine getirmeye yakın olduğunu söyleyebiliriz. AMD’nin 10 saat iddiası Windows’ta hiçbir şey yapmadan beklerseniz geçerli ki bu son kullanıcı için pek bir şey ifade etmiyor.

Standart kullanımda ise pil ömrünün 6 saate kadar ulaştığını gördük. Elimizdeki ürünün henüz bir prototip olduğunu da düşünürsek, piyasaya çıkacak modellerin bunun da üzerine çıkacağını söyleyebiliriz.

En ağır pil testimiz olan Battery Eater‘da ise ürünün pili 1 saat 48 dakika dayandı ki bu da çok iyi bir süre. Bu testte tüm sistem kaynakları sonuna kadar zorlanıyor.

Sonuç olarak, AMD’nin bu yeni serisiyle gerçekten önemli bir iş yaptığını söyleyebiliriz. Dizüstü bilgisayar piyasasında uzun süredir yalnız kalan Intel, artık karşısında ciddi bir rakip bulacak. AMD Sabine platformunun fiyat performans dengesi kullanıcıları mutlaka etkileyecektir.

:: AMD bu yeni platformu ile dizüstü piyasasında iyi bir yer edinecek mi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam