Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

‘Ekran kartı’nda devlerin rekabeti kızışıyor

Ana sayfa / Ekran Kartı

Oyun piyasasının her yıl katlanarak büyümesi, bilgisayar pazarında ekran kartı rekabetini de kızıştırıyor. Bilgisayar oyunları için gerekli olan donanımlar arasında ilk akla gelen ekran kartı üretiminde AMD, NVIDIA ve Intel gibi devler yarışıyor. 5 nm (nanometre) teknolojisinin gündeme gelmesinin ardından bu rekabette taşlar da yerinden oynadı. Üç şirket de ekran kartı pazarından daha fazla pay almak için yeni stratejilerini devreye soktu.

AMD, NVIDIA ve Intel’e yardım edecek!

AMD, RX 6000 serisi ile sunduğu Smart Access Memory özelliği için NVIDIA ve Intel'e istedikleri taktirde yardım edebileceğini belirtti.

AMD’nin planı RDNA 3 mimarisi

NVIDIA ve AMD, geçtiğimiz aylardan yeni GeForce RTX 30 ve Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarını tanıttılar. NVIDIA 8 nm Samsung üretimi çipleri tercih ederken, AMD 7 nm TSMC üretimi çiplerde karar kıldı. NVIDIA yeni kararı ile TSMC ile uzun uzun yıllar sürdürdüğü ortaklığı bitirmiş oldu. Değişikliğin nedenlerinden biri Samsung’un, rakibi TSMC’ye göre silikon devre levhalarını daha ucuza satmasıydı.

Reklam
Reklam

Bu süreçte AMD tarafından çizilen yol haritası da ortaya çıktı. Radeon RX 6000 serisi ile RDNA 2 mimarisine geçiş yapan şirket, bir sonraki ekran kartlarında RDNA 3 mimarisine geçiş yapmayı planlıyor. Bu mimarinin 5 nm üretimden geçmesi beklenirken, TSMC tarafından üretilen çiplerin kullanılması planlanıyor.

NVIDIA ne yapacak?

NVIDIA’nın yeni yol haritası ise AMD’ye benzerlik gösteriyor. Bilindiği üzere NVIDIA, bilim insanlarının adlarını mimarilerinde kullanmayı seviyor. Ada Lovelace‘den esinlenen NVIDIA’nın yeni ekran kartlarında kullanılacak olan mimariye Lovelace ismini vermesi mümkün. Bu mimari, 5 nm üretim sürecine dayanacak. NVIDIA’nın TSMC’yi mi yoksa Samsuıng’u mu seçeceği henüz bilinmiyor. Ancak ortaya atılan iddialara göre NVIDIA oyun amacıyla üretilen kartlarda Samsung‘u, profesyonel işler için üretilen kartlarda ise TSMC‘yi tercih edebilir.

Intel çifte strateji uygulayacak

DG1 ile harici ekran kartı piyasasına giriş yapan Intel’in ise rakiplerine kıyasla daha çok çalışması lazım. DG1 ekran kartları, şimdilik son kullanıcı tarafından satın alınamıyor. Bu kartlar, daha çok ofis bilgisayarlarında kullanılmak üzere üretiliyor. Ancak, DG2 ve DG3 ile bu durum değişebilir. DG2 ile 6 nm üretime geçmeyi planlayan Intel, DG3 ile 5 nm üretimi hedeflemiş durumda.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam