Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Ampul Sönüyor

Ana sayfa /

Avrupa Birliği’nin bir süre önce aldığı 100 Watt’lık klasik ampullerin satışının ve üretiminin yasaklanması kararı bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde bu tip ampuller satılamayacak.

Küresel ısınma tehdidine karşı Avrupa Birliği’nin aldığı önlemler kapsamına alınan karar daha düşük güç harcayan ışık kaynaklarının kullanılmasını sağlayacak. Klasik ampullerin satışı, satıcıların elindeki stoklar tükenene kadar devam edecek.

Destek verenler, karşı çıkanlar

Reklam
Reklam

Alınan bu kararı destekleyenler olduğu kadar, karşı çıkanlar da bir hayli fazla. Yasağı destekleyenler daha az güç harcanmasının faydalarını vurgularken, yasağa karşı çıkanların ise gelecek günlerde de kullanmak için ampul stokladıkları belirtiliyor. Aslına bakılacak olursa yasağa karşı çıkanların haklı olabileceği birçok nokta bulunuyor.

Düşük güç tüketen floresan ve halojen lambaların fiyatları 10 Euro civarındayken, klasik ampuller ise 70 cente satılıyordu. Ancak yetkililer yapılacak güç tasarrufu sayesinde kullanıcıların bu fiyat farkından etkilenmeyeceğini belirtiyorlar. Böylece hane başına yılda 50 Euro kar edilebileceği söyleniyor.

Kısa ömürlü, yanmak bilmeyen lamba

Edilecek kar konusunda tüm tüketici birlikleri aynı görüşte değil. Daha az güç tüketerek elektrik masrafını azaltan bu lambaların yüksek fiyatlarının dışında başka maddi götürüleri de olduğu iddia ediliyor.

Floresan lambaların, ampuller kadar uzun ömürlü olmadıkları ve ilk açıldıkları zaman tam olarak yanmaları için uzun bir süre geçmesi gerektiği belirtiliyor. Bundan dolayı AB yetkilileri floresan yerine halojen lambaları tavisye ediyorlar.

Çok fazla civa

Düşük güç tüketen floresan ve halojen lambalar ekonomik açıdan uzun vadede faydalı gibi dursalar ve küresel ısınma konusunda katkı yapsalar da bazı uzmanlar bu lambaların çevre için büyük bir tehdit olduğunu belirtiyorlar.

Tüketici haklarını koruma dernekleri bu lambalarda bulunan civa miktarının çok yüksek olduğunu iddia ediyorlar. AB’nin üreticilere koyduğu üst sınır olan 5 mg’ın çok yüksek olduğu söyleyen uzmanlar bunun acilen 2 mg’a çekilmesi gerektiği konusunda hemfikirler.

Kırmamaya özen gösterin

Avrupa Komisyonu da aslında bu durumun farkında. Bu sebeple bu tip lambaların çok dikkatli saklanması ve taşınması gerektiğini bildiriyorlar. Düşük güç tüketimli lambalar kırıldığında yapılması gerekenler de normal bir ampulden oldukça farklı.

İçinde oldukça zehirli olan civa barındıran bu lambalar kırıldığında öncelikle odanın camları açılıp iyice havalandırılmalı. Kırılan parçaların toplarken, başka yerlere de civa bulaşmaması için elektrik süpürgesi kullanmamanız tavsiye ediliyor. Bunun yerine ıslak bir bez ile, parçaların deri ile temasından kaçınılırak toplanması gerekiyor. Ayrıca kullanılmış lambaların da özel olarak belirlenmiş çop kutularına atılması şart.

Herkese göre değil

Düşük güç tüketen lambalar hakkındaki şikayetler bununla da sınırlı değil. İçeriğinde bulunan civanın yanı sıra, bu lambaların yaydıkları ışığın gözleri hassas bazı kişilere zarar verebileceği söyleniyor.

Özellikle, çocuk parklarında bulunan ampullerin bu yeni lambalarla değiştirilecek olması ebeveynlerin tepkisini çekiyor. Çocuklarının sağlık problemleriyle karşılaşmasını istemeyen ebeveynler, bu lambaların konmasını istemiyorlar.
{pagebreak::Ampullere elveda}

Ampullere elveda

Tüm bu tepkilere rağmen Avrupa Komisyonu aldığı kararın arkasında duruyor. Koyulan yasağın takip edilmesi yönünde kararlı olan Avrupa Komisyonu, her ülkenin hükümetinin bu yasağın uygulanmasında sorumlu olduğunu belirtti.

Şimdilik sadece 100 Watt ve üstü ampuller yasaklanırken, 2011 yılında 60 Watt’lıklar, 2012 yılında da 40 Watt’lık ampuller yasaklanacak.

:: Bizde de ampuller söner mi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam