Reklam
    Reklam
    Android

    Android 15 ile gelecek önemli bir özellik ortaya çıktı!

    Android 15 biyometrik doğrulama özelliği sayesinde telefonunuzun kilidini açsanız bile, belirli uygulamalara erişilemeyecek.
    google-android-15-performans-16-kb-ozelligi

    Google, yeni Android 15 ile güvenlik konusunda önemli bir ilerleme kaydetti. Artık sadece telefonunuzu kilidini açmak yeterli olmayacak. Bazı uygulamalara erişmek için ek bir biyometrik doğrulama yapılacak. Yani telefonunuzu çalan biri, kilit ekranı şifrenizi çözse bile, belirli uygulamalara erişim sağlayamayacak. İşte konunun ayrıntıları…

    Öncelikle yeni özellik, Android 15’te bulunan “zorunlu biyometrik koruma” ile sağlanacak. Bu fonksiyon sayesinde, PIN veya şifre yerine sadece parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik yöntemlerle uygulamalara erişim sağlanacak. Yani, telefonun kilidini açtıktan sonra bile, belirli uygulamalarda bu ekstra güvenlik katmanını geçmeniz gerekecek. Özellikle bankacılık, sağlık uygulamaları ve kişisel veri içeren uygulamalar için bu güvenli bir çözüm sunacak.

    Reklam
    Reklam

    Aslında Google’ın bu yaklaşımı, Apple’ın “çalıntı cihaz koruma” özelliklerine benzeyen bir yapıda. Telefonunuzun kilidini bir şekilde açmayı başaran kötü niyetli kişiler, yine de hassas bilgilere ulaşamayacak. Bu da telefonun çalınması gibi kötü senaryolarda, bilgilerinizi koruma altına almanız için önemli bir avantaj.

    Ek olarak, Android 15 ile gelen bir diğer yenilik ise güvenilir konumlar için geliştirilen özellikler. Eğer telefonunuz belirli güvenli bir yerde (örneğin evde) bulunuyorsa, cihaz otomatik olarak kilidini açabiliyor. Ancak yine de uygulamalara erişim sağlamak için biyometrik doğrulama isteyebiliyor. Yani cihazınız evdeyken bile, önemli uygulamalara erişim konusunda biyometrik güvenlik katmanı devam edecek.

    Özetle, telefonların artık sadece kilit ekranıyla korunmadığı bir döneme giriyoruz. Artık, uygulama bazlı biyometrik güvenlik ile kişisel bilgilerinizi çok daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.

    Reklam
    Reklam

    Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Bu güvenlik önlemleri yeterli olur mu? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    10 Yorum

    1. Behçet

      İnşallah doğrudur çubuk acele bekliyoruz

      1. Yaşar

        Neden hiç türkce yazılım olmuyor benim mesela yurt dışı telefon türkce yazılım yok onada bi çare bulsalar çok iyi olur tşkler.

    2. Niqron

      Ya abi iyimisiniz siz.Bu özellik zaten var neredeyse 5 yıldır var.

      1. Bg

        O telefonun kendi yazılımında var mesela samsunglarda ve google pixellerde yok

      2. Mascolss

        Doğru ztn xaomi de var uygulama kilidi ama diyer cihazlar için iyi ama bizim xaomi nin bı ozelli kalmadi

    3. Mascolss

      Resmen xaomi nin uygulama kilidine benziyo ama diyer cihazlar için güzel

    4. Akrep

      Abi vivo y 22 alacakmı

    5. Maho ağa

      Zorla olmamalı seçenek olmalı.

    6. Mnkle

      Yuva yıkmaya devam yanı

    7. Emre

      Bu özellik zaten çoğu telefonlarda vardı. Ama artık bu özellik android ile geleceği için daha iyi.

    Diğer yorumları gör (9) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap