Google’ın Haziran ayında düzenlediği I/O 2012 etkinliğinde Nexus 7 ile beraber tanıttığı Android 4.1 Jelly Bean işletim sisteminden sonra, yine yeni Nexus modelleriyle beraber yeni sürüm Android piyasaya duyuruldu.
Android 4.2 ile beraber Jelly Bean adını vermeye devam eden Google, Key Lime Pie kod adını artık Android 5.0 versiyonuna saklayacak gibi.
Google, Sandy Kasırgası nedeniyle iptal ettiği etkinliğin olduğu gün ürünlerini sade bir şekilde duyurmakla yetindi. Android 4.2 Jelly Bean‘in yanında Nexus 4 ve Nexus 10 modellerini de tanıtan Google’ın yeni cihazları için haberleri de sizler için paylaştık.
O zaman Android 4.2 Jelly Bean’in getirdiği yeniliklere hızlıca bir göz atalım:
Çoklu Kullanıcı Hesabı:
Android 4.2 Jelly Bean ile gelen en önemli özelliklerden biri çoklu kullanıcı hesabı açabilme imkanı. Windows işletim sistemindeki gibi ilk açılışta farklı kullanıcıları seçebileceğiz. Hesaplara özel ana ekranlar, widgetlar, uygulamalar ve uygulamalar için farklı kayıt dosyaları gibi özellikler sunuyor. Yani iki farklı hesaba aynı oyunu kurup, farklı skorlar ve bölüm ilerlemelerini kayıt edebiliyorsunuz.
{pagebreak::2}
Yeni Kamera Fonksiyonu:
Android 4.2 ile beraber Panoroma çekim modunun geleceğini biliyorduk. Photo Sphere adı verilen yeni yazılım, panorama adını bir adım ileri taşıyor.
Klasik Panaroma çekimlerin aksine iki yöne değil, her yöne fotoğraf çekebileceğiniz yeni sistemle beraber sanki fotoğrafların içindeymişsiniz gibi bir algı uyandırabilirsiniz.
Gesture Typing:
Swype klavye diye uzun zamandır bildiğimiz ve Google’ın Gesture Search diye Play Store’da kullanılabilir olarak sunduğu yeni nesil klavye artık Android 4.2 ile sistemde bulunuyor.
Parmağınızı klavyeden çekmemek koşuluyla yazmak istediğiniz kelimelerin harflerine sürüklediğiniz zaman otomatik olarak birleştiren Gesture Typing, sesli dikte özelliğine de sahip. Ayrıca bunun için çevrimiçi olmanıza gerek yok.
{pagebreak::3}
Google Now:
İlk olarak Android 4.1 Jelly Bean ile gelen Google Now, Android 4.2 ile daha da geliştiriliyor. Gmail hesabınızdaki uçuk numaraları gibi içerikleri takip edebilen, pek çok rezervasyon işini de takip edebiliyor. Takvim özelliğini çok sık kullananlar için bu yeni Google Now oldukça işe yarayacak gibi.
Google Search:
Google Arama artık Google Knowledge Graph veritabanı üzerinden verileri çekiyor ve daha hızlı, kesin sonuçlar buluyor. Google Now gibi Gmail entegrasyonu başta olmak üzere cihaz içerisindeki pek çok uygulamayla entegre halinde çalışıyor. Eski Google arama gibi sesli aramanında desteklendiğini hatırlatalım.
Kablosuz Görüntü Aktarımı:
Android, MHL portu başta olmak üzere HDMI üzerinden görüntü aktarımını destekliyordu. Şimdi varsayılan olarak Miracast sertifikasyonu alınabiliyor.
Intel Wireless Display teknolojisine benzer olarak kablosuz olarak WiFi üzerinden görüntü aktarımını destekleyen Miracast, daha kolay bir sistem olarak görülüyor. Galaxy S3 ve Optimus G’nin bu sertifikasyonu aldığını biliyoruz. Karşı taraftaki görüntü cihazının da Miracast adaptörüne sahip olması gerektiğini hatırlatalım.
Daha Pek Çok Şey:
Project Butter ile 60 FPS’ye çıkan arayüz hızı daha da hızlandırılıyor ve stabil hale geliyor. Ayrıca yenilenen galeri sistemi başta olmak üzere pek çok yenilik piyasaya Android 4.2 ile gelmiş durumda.
:: Android 4.2’yi beğendiniz mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}