Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Android ART Nedir ve Nasıl Açılır?

Ana sayfa /

Android 4.4 KitKat sürümüyle beraber Dalvik’e göre ek bir seçenek olarak sunulan ART yapısı, Android için büyük bir değişiklik.

Uzun yıllardır Android’deki performans kaybının en büyük sebeplerinden biri olan Dalvik sanal makinesi, yerini artık Native dillere yakın olan ART yapısına bıraktı.

Nedir bu ART? ART’ın Dalvik’e göre artıları neler?

Reklam
Reklam

Daha önce burada Nedir bu ART adında bir yazıyı sitemizde sizlerle paylaşmıştık. Android Run Time adındaki ART, uygulamaların doğrudan makine dilindeki donanım bileşenleriyle, herhangi bir emülatör kullanmadan iletişime geçmesi olarak anlatılabilir.

Normalde donanımlar sadece 1 ve 0’dan anlar. Onların dili ise daha çok ikili sayı sistemine dayanan makine dili.

Genellikle işletim sistemlerinin çekirdekleri de genel sistem arayüzü ve çalışan uygulamaları, makine diline çevirip donanıma aktaran ve daha sonra donanımdan gelenleri de bizlerin anlayacağı hale getirip bize sunan bir taşıyıcı.

Android‘deki uygulamalar daha önce Dalvik adı verilen Java emülatöründe çalıştırılıyordu. Java dilinde yazılan bu uygulamalar, Dalvik ile makine diline çevirilip donanıma aktarılıyordu. Bu da performansı etkiliyordu.

ART yapısıyla beraber herhangi bir emülatöre gerek kalmadan, uygulamalar doğrudan sistemle iletişime geçebilecekler. Bu da gecikmelerin önüne geçmek olarak bize yansıyor.

Android 4.4 KitKat kullananlar ART’a geçsinler

İlk başlarda pek çok uygulama tarafından desteklenmeyen ART, Android 5.0 Lollipop’un tamamen ART yapısıyla çıkmasının ardından, genel olarak desteklenen taraf halini aldı.

Bu yüzden Android 4.4 kullananlara cihazlarını Dalvik’ten ART’a almalarını öneriyoruz. Zaten videomuzda da nasıl geçiş yapabileceklerini anlattık.

Ayrıca videomuzda, Android 4.4 KitKat üzerinde Dalvik ve ART yapılarının performans karşılaştırmasını da yaptık.

İşte karşınızda ART ve Dalvik çekişmesi! İyi seyirler…

#video_8135# 

 

:: Telefonunuzda ART mı Dalvik mi kullanıyorsunuz? Ayrıca ART yapısı, sizce gelecekte Android’e neler katabilir?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam