Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Android telefonu hızlandıracak 8 kritik ipucu

Ana sayfa / Rehber

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar gün geçtikçe performans kaybına uğrayabilir. İlk günkü hızı ve stabil performansı ile oldukça memnun eden cihazlar, zamanla hantallaşabiliyor. Kullanıma bağlı olarak da değişen bu durum, kullanıcın canını sıkıyor.

Telefonu yavaşlayan kullanıcılar, “Android telefon hızlandırma” yöntemleri arayışına giriyor. Bu rehberimizde, akıllı telefonunuzu hızlandırmak için başvurabileceğiniz işlemlerden bahsettik. 8 maddede derlediğimiz ipuçları sayesinde Android telefonunuz eskisine göre daha hızlı ve stabil çalışacak.

Yavaşlayan Android telefon nasıl hızlandırılır?

Android cep telefonu hızlandırma yöntemlerini sizler için bir araya getirdik. İşte merak edilen o detaylar!

Telefonunuzu yeniden başlatın

Kullandığınız uygulamaların ürettiği geçici dosyalar zamanla cihazınızın RAM’ini (Rastgele Erişim Belleği) işgal eder. Belleğin dolmasının, telefonunuzun yavaşlamasında etkili bir rolü vardır. Yeniden başlatma işlemi ise, telefonun belleğini boşaltır ve geçici dosyaları temizler.

Kullanmadığınız bir zamanda, örneğin gece yatmadan evvel telefonunuzu kapatıp 5 dakika dinlendirin ve yeniden açın. Bu işlem cihazınızın eskisine göre daha kararlı çalışmasını sağlayacaktır.

Animasyonları kapatın

Telefonunuzdaki uygulamaları açarken ve kapatırken gördüğünüz geçiş efektleri/animasyonlar, küçük de olsa Android sisteminin hantallaşmasına katkı sağlıyor. Bu animasyonları kapatmak telefonunuzu rahatlatır. Android hızlandırma yöntemleri arasında yer alan bu işlem, cihazınızda gözle görülür bir performans artışına yol açacaktır.

Animasyonları kapatmak için öncelikle geliştirici seçeneklerini aktif etmelisiniz. Bunun için:

Ayarlar’ı açın ve Sistem hakkında kısmına girin.
Yazılım bilgileri bölümünü açın.
Derleme numarası veya Yapım numarası seçeneğine 4-5 defa dokunun.

Artık animasyonları kapatmak mümkün.

“Geliştiricisiniz” uyarısını gördükten sonra telefonunuzdan bir defa geri tuşuna basın. Açılan sayfadaki “Geliştirici Seçenekleri”ne girin. Aşağı kaydırdığınızda Pencere animasyonları, Geçiş animasyonları, Animatör süre ölçeği seçeneklerini göreceksiniz. Bunların her birini “Kapalı” olarak ayarlayın.

GPU işlem gücünden faydalanın

Geliştirici Seçeneklerinde, Android telefonunuzu hızlandırma için aktif etmeniz gereken bir ayar daha var: GPU oluşturma. Bu fonksiyon telefonunuzdaki 2 boyutlu öğelerin, Grafik İşleme Birimi (GPU) kullanılarak çalışmasını sağlar. Uygulama açılışları ve geçişleri hissedilebilir seviyede hızlanır. Ayrıca işlemcinin üzerindeki yük azalacağı için telefonunuzun performansı da artar.

Aktif etmek için:

– Geliştirici Seçeneklerini açın.
“GPU oluşturmayı zorla” seçeneğini bulun. Açık konuma getirin.

Ana ekranınızı temiz tutun

Telefonunuzun ana ekranında gereksiz uygulama kısayolu, widget, araç çubuğu tutmayın. Cihazınızın sistem kaynaklarını tüketen bu unsurların etkisi küçük gibi gözükse de, özellikle düşük seviye RAM ve işlemcili cihazlar için sorun yaratıyorlar.

Örneğin Android cihazlarda, ana ekrandayken parmağımızı sola kaydırdığımızda çıkan bir ‘Google feed’ bölümü bulunuyor. Hava durumu, uygulama önerileri vb. telefonla ilgili birtakım verilerin olduğu bu bölümü kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Böylelikle arka planda gereksiz yere belleği meşgul etmemiş olur.

Android telefon hızlandırma için 5 pratik öneri! – Video

Videomuzda sizlere göstereceğimiz 5 pratik öneriyle Android telefon hızlandırma ve şarjının daha uzun gitmesini sağlamak sizin elinizde. İşte Android telefon hızlandırma için 5 pratik öneri!

Canlı duvar kağıtları kullanmayın

“Android telefonum çok yavaşladı” diye düşünmenizin en önemli sebeplerinden biri, canlı duvar kağıtları olabilir. Arka planda sürekli belli bir animasyonu oynatan bu tür duvar kağıtlarının telefona oldukça hoş bir hava kattığı doğru. Ancak bunların, cihazınızın pil tüketimini ve sistem performansını olumsuz etkilediklerini unutmayın.

Otomatik senkronizasyonu kapatın

Android işletim sisteminde bulunan “senkronizasyon” özelliği, cihazınızdaki uygulama verilerinin anlık olarak sürekli yenilenmesini sağlar. Aslında bu güzel ve faydalı bir özellik. Örneğin size gönderilen bir mailin Gmail’de gözükmesi için senkronizasyon özelliğinin aktif olması gerekir. Ancak telefon bunu her an arka planda kontrol ettiğinden, bellek ve veri kullanımı artar.

Otomatik senkronizasyonu kullanmıyorsanız kapatın.

Eğer uygulama verilerinin anında senkronize edilmesine ihtiyacınız yoksa ve telefonunuzun hızlanması sizin için daha önemliyse, “otomatik senkronizasyon” özelliğini kapatabilirsiniz. Bunu yapmak ayrıca cihazınızın şarjının erken bitmesinin önüne geçer.

Kapatmak için:

Ayarlar > Hesaplar bölümüne girin.
– Menü düğmesine dokunun.
“Otomatik senkronizasyon” seçeneğini devre dışı bırakın.

Farklı launcher (başlatıcı) kullanın

Android telefon veya tablet hızlandırma yöntemleri arasında başvurabileceğiniz en iyi yöntemlerden bir tanesi; launcher değiştirmek. Başlatıcı olarak da bilinen launcherlar, telefonun bir nevi belkemiği diyebiliriz. Uygulamaları ve menüyü kapsayan launcherlar, tıpkı diğer uygulamalar gibi Android sistemine yük bindirirler. Düşük seviye launcher uygulamaları kullanmak, cihazdaki bu yükü önemli derecede azaltır.

İhtiyacınız olmayan uygulamaları kaldırın

Yeni bir telefon satın aldığınızda gerekli veya gereksiz onlarca uygulama önyüklü olarak geliyor. Yokluğu size zarar vermeyecek, “olmasa da olur” dediğiniz her türlü yazılımdan cihazınızı arındırmanızda fayda var. Bunlar hiç açmasanız bile telefonun dahili hafızasında belli bir alanı işgâl ederler. Siz kaldırmadığınız müddetçe depolama alanında gereksiz yer kaplarlar ve bu da Android cihazınızın yavaşlamasına, performansının düşmesine yol açar.

Yorum Ekleyin