Günümüzde açık kaynaklı ücretsiz işletim sistemi Android, en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden bir tanesi. Açık kaynaklı olduğu için, AOSP üzerinden tüm Google hizmetlerini kaldırarak da kullanılabilen işletim sistemi, pek çok üreticinin yaptığı gibi Google hizmetleriyle de beraber karşımıza gelebiliyor.
Azıcık teorik ve önemli bilgilerle makalemize giriş yapalım
AOSP üzerine, Google hizmetleri olmadan hazırlanan Android modellerine örnek isterseniz Nokia X ve Amazon’un tamamen farklı uygulamalara ve arayüze sahip, temelde Android olan cihazlarını örnek verebiliriz.
Google hizmetleriyle beraber kullanılan Android sürümleri de ikiye ayrılıyor. Referans Google Android arayüzü ve uygulamalarını kullanan Android ya da kendi arayüzlerinin ve uygulamalarının entegre edildiği Android olarak karşımıza çıkıyor.
Günümüzde Samsung, HTC, Sony, Huawei, Asus gibi pek çok Android üreticisinin kendi arayüzlerini ve kendi gömülü uygulamalarını hazırladığını görüyoruz. Bu noktada da sorunlar başlıyor!
Yavaş çalışan ve karışık, rehberler
Eğer Google‘ın Nexus modellerinde kullandığı referans Android’e ek olarak, üreticilerin kendi geliştirdiği uygulamalar, Android’de yavaşlamalar oluşturabiliyor.
Örneğin burada daha önce karşılaştırdığımız Galaxy Note 3 ile iPhone 6 Plus videosunda da görebileceğinzi gibi, iPhone 6 Plus’ın hızlı görünmesini sağlayan uygulamalar, yerleşik uygulamalar. Samsung’un Android içerisine dahil ettiği ve kendi hazırladığı rehber, arama ekranı, takvim, klavye, kamera, ayar menüsü, widgetlar ve aklınıza gelebilecek ve bir telefonda ön yüklü gelen pek çok bileşenin geç açılmasının sebebi Android değil, üreticilerin hazırladığı uygulamalar.
Bir akıllı telefonun en önemli görevi nedir?
Bu sorunun yanıtı çok basit. Sonuçta bu bir telefon ve telefonun amacı da sizin başkalarıyla iletişim kurmanızı sağlamak.
Bu yüzden rehber ve arama uygulamaları oldukça önemli. Fakat pek çok Android geliştiricisinin hazırladığı rehber ve arama uygulamaları bu konuda başarılı değil. O yüzden biz de bu makalemizde, Android için en iyi arama ve rehber uygulamasını sizlerle paylaşıyoruz. O zaman içeriğimize başlayalım.
{pagebreak::2}
Dialer+
Contact Plus tarafından geliştirilen Dialer+, esasında arama ekranıyla beraber, rehber ve mesajlaşma uygulamalarını bir bütün olarak bizlere sunuyor. Google Play Store’dan, firmanın üç uygulamasını da indirdiğiniz takdirde, program üzerinde sağa ya da sola swipe hareketi yaparak işlem yapacağınız uygulamayı seçebiliyorsunuz.
Nasıl mı?
Telefon simgesine tıkladınız ve Dialer+ açıldı. En son arananlar ve arama menüsü karşınızda. Elinizle sola doğru swipe hareketi yaparsanız ilk olarak rehbere ve daha sonra mesajlar uygulamasına geçiş yapabiliyorsunuz.
Özellikle Samsung’un geç açılan ve bekleten rehber uygulamasına göre çok daha şık ve hızlı çalışan Dialer+, rehber tarafında ise geniş bir özelleştirebilme imkanı sunuyor.
Büyük yuvarlak ikonlarla kişileri görebiliyorsunuz. Bununla da kalmayan uygulama, en çok konuştuğunuz ya da sosyal medyada irtibat kurduğunuz arkadaşlarınızı favoriye ekliyor. Böylece rehbere girdiğinizde ilk karşınızda favori kişiler çıkıyor. Bu ayarların hepsini kendiniz de kolay bir şekilde değiştirebiliyorsunuz.
Dialer+ uygulamasını buradan indirebilirsiniz. Ayrıca unutmayın uygulamayı indirdikten sonra bu uygulamanın rehber ve mesaj uygulamalarını da indirmeniz gerekiyor.
{pagebreak::3}
ExDialer – Dialer & Contacts
Kolay kullanımı, hızlı ve sistemi yormayan yapısı ve geniş geliştirme seçenekleriyle beğeni toplayan ExDialer uygulaması, 30‘dan fazla dil desteğine de sahip.
Samsung‘un tıpkı TouchWiz arayüzünde sunduğu sağa sürükleme hareketi yapınca “arama”, sola sürükleme yapınca “mesaj” işlemlerini yapabilen yazılım, tavsiye ettiklerimizin başlarında yer alıyor.
Benim de kullandığım ExDialer, özellikle yavaş açılan rehbere sahip Samsung modelleri için çok güzel bir alternatif.
ExDialer uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
{pagebreak::4}
Oftly – Dialer
Oldukça kolay kullanıma sahip olan Oftly, program içerisinde bulunan iki ek butonla çevirici butonları, klavyeyi ya da ayarları açabiliyor.
Yeşil rengiyle diğer uygulamalardan biraz daha farklı olan program, rakiplerine tasarımsal açıdan farklılık sunuyor.
Oftyl – Dialer uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
{pagebreak::5}
Dialer One
Uygulama maalesef Türkçe dil desteğine sahip değil. Fakat güzel ve hızlı çalışan bir uygulama. Yani standart bazı kelimeleri bildikten sonra zaten rehber uygulamasında da çok İngilizce bilmenize gerek yok diye düşünüyorum.
Türkçe isteyenler için diğer uygulamalarımızı değerlendirmeleri öneriyor ve bu uygulamayı İngilizce kullanacaklar için anlatmaya devam ediyoruz.
Yapı itibariyle Dialer+’a benzeyen uygulama, en çok konuştuğunuz kişilerin kayıtlarını tutuyor ve rehberi sizin sık kullanım şekiline göre belirliyor.
Hızlı arama, bilgi gönderebilme özelliği ve özelleştirme yetenekleriyle dikkat çeken uygulama, hızlı yapısıyla beğeni topluyor.
Dialer One uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
:: Telefonunuzun çevirici ve rehber uygulamasından memnun musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}