DNS dediğimiz esasında Domain Name Server açılımına sahiptir. WEB sayfalarının adı IP‘lerden ibarettir. Mesela ShiftDelete.net‘in IP’si, 123.33.32.3 diyelim.
DNS olmasaydı, biz WEB tarayıcımıza bu IP adresini yazıp siteye ulaşabilirdik. Bu şekilde osaydı, insanlar internet adresleri yerine IP numarası ezberlerdi. Bu da kullanımı oldukça zorlaştırırdı.
Yani biz internet sitesinin adını yazdığımızda, anlık olarak DNS sunucusuna o ad gidiyor. DNS sunucusu da o adı IP‘ye çeviriyor ve internet sitesine bağlanıyorsunuz. En kabaca şekilde DNS‘i bu şekilde açıklayabiliriz.
DNS yani hayati birşey. DNS Serverları, yasakçı bir server ise sizleri istemedikleri siteye yönlendiremezler. Türkiye’de olduğu gibi “Bu site mahkeme kararı ile yasaklanmıştır” diye bir sayfaya yönlendirir.
Android‘de IP ayarlamaları yapılabiliyor. Statik IP verebildiğiniz gibi, DNS IP’side yazabiliyorsunuz. Fakat bu iş için oldukça pratik bir program yapılmış. İşte bu haftanın programı SetDNS.
SetDNS uzun zamandır Android Market‘te ve Google Play Store‘da bulunuyor. Biz de uzun zamandır kullandığımız programı inceleyelim ve hala bilmeyenlere öğretelim dedik.
Bu program sayesinde belli başlı önemli DNS‘ler hazır şekilde duruyor. Sizin yapmanız gereken ise DNS‘i seçip, Apply butonuna tıklamak.
{pagebreak::2}
Örnek için programda GoogleDNS‘i seçiyorum. GoogleDNS sayesinde yasaklı çoğu site açılabiliyorken, oldukça hızlı bir geri dönüş ile oldukça başarılı bir performans sunuyor. SetDNS sayesinde IP‘leri ezbere bilmenize de gerek yok.
Yok ben hazır DNS‘lerin haricinde bir DNS IP‘si gireceğim diyorsanız, sizlere custom seçeneği konmuş. Bu seçeneği işaretleyip, IP kısmına istediğiniz bir değeri girebiliyorsunuz.
Bu programı telefonunuzda kullanmanız için Rootlu olmanız gerekli. Root demek bilgisayarlarımızdaki Administrator hesabı gibi birşey. Yani telefonun tüm yetkileri sizin üzerinizde olmalı.
Uygulama ufacık boyutuyla sadece işini yapıyor. Çok kolay şekilde çalışan bu program herhangi bir kafa karışıklığına da sebebiyet vermiyor. SetDNS‘nin Pro versiyonu da bulunmakta. Ücretsiz olan versiyonunu buradan indirebilirsiniz.
:: Android’de DNS ayarlarını değiştiriyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}