Virüslere karşı güvenlik yazılımı geliştiren ESET tarafından yapılan son açıklamaya göre, 2012 ile 2013 yılları arasında Android‘i hedefleyen kötü niyetli yazılımlarda yüzde 63’e yakın artış gözleniyor. Diğer bir deyişle, Android’in mobil pazarda sahip olduğu ezici üstünlük aynı zamanda başına dert oluyor. Öte yandan, kötü niyetli yazılımların çeşitliliğinde de artış gözleniyor.
Android için 2010 yılına baktığımızda sadece 3 çeşit kötü niyetli yazılım ailesi olduğunu görürken, bunun 2011’de 51 aileye, bir sonraki yıl 63’e ve Ekim 2013 itibarıyla da 79’a yükseldiğini görüyoruz. Peki, cihazınızı çığ gibi büyüyen tehditlere karşı nasıl koruyacaksınız? İşte hem cihazınızda hem yazılım hem de genel güvenliği için almanız gereken birkaç önlem:
Ekranı Parolayla Kilitleyin
Bugün çoğu kullanıcı, teknolojinin verdiği tembellikle Android cihazlarının açılış ekranına bir PIN veya parola koymuyor. Oysa tuş kilidinin ardından açılan ekranda bile bir parola olması gerekiyor. Böylelikle cihazınızın “bir dost” tarafından kurcalanmasına ve olur olmaz uygulamaların indirilmesine mani olabilirsiniz.
{pagebreak::Android Uygulamalarını Koruyun}
Uygulamalarınızı Koruyun
Uygulama Kilidi’ni özellikle Facebook, e-posta, Twitter gibi uygulamalar için kullanmayı ihmal etmeyin. Böylelikle cihazınız yanlış ellere geçse bile, gerekli parolayı bilmedikleri sürece kişisel bilgilerinize ve sosyal medyada sizi tanımlayan hesaplarınıza ulaşmaları mümkün olmayacaktır.
Google Now hizmetinin Gmail ile doğrudan bağlantılı olduğunu unutmayın ve bu nedenle cihazlarınızı bir başkasıyla paylaşırken iki kere düşünün. Aynı şekilde cihazınızı işe getirdiğinizde, iş ağınıza bağlanmadan önce, IT departmanınızı konuyla ilgili bilgilendirmeyi ve onların direktiflerine uymayı ihmal etmeyin.
Verileri SD Kartta Saklamayın
Banka hesap bilgileri gibi hassas verilerinizi mutlaka cihazlarınızda saklamanız gerekiyorsa, bunu harici depolama aygıtında (SD kart vb.) değil, cihazın kendi belleğinde ve şifrelenmiş olarak kaydedin. Sanal saldırılarda SD kart her zaman daha kolay hedeftir.
Cihazınızı şifrelemek onu yavaşlatsa da, verilerinizi güvende tutacaktır. Ayarlar bölümünden Güvenlik menüsüne girdiğinizde, Telefonu Şifreleme seçeneğini görebilirsiniz. Eğer cihazınızda kritik veriler saklıyorsanız, bu ayarı kullanmanızı tavsiye ederiz.
{pagebreak::Alışverişlerde Dikkatli Olun}
Alışverişte Gözünüz Açık Olsun
Google Play Store’da gezerken göz attığınız uygulamaları indirmeden önce, güvenilir bir geliştirici tarafından yayınlandığından emin olun. Biraz vakit ayırın ve uygulama geliştirici ile ilgili Google’da kısa bir araştırma yapın. Ayrıca, yüklediğiniz her uygulama için nelere izin verdiğinizi “Verilen İzinler” ekranında okuyun.
Mobil alışverişin bu kadar yaygınlaştığı günümüzde, Steam‘den GittiGidiyor’a kadar pek çok mağazadan mobil ödeme yapabilirsiniz. Ancak bu ödemeleri yaparken dikkatli olun ve verdiğiniz bilgilerin telefonda kaydedilebildiğini aklınızdan çıkarmayın.
:: Telefonunuzun güvenliğine ne kadar önem veriyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}