Akıllı telefonlar ve tabletler, biz son kullanıcıların neredeyse kişisel bilgisayarları haline geldi.
Koskoca bir gün boyunca yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarda, bir sürü uygulamamız ve bir sürü de kişisel dosyalarımız bulunuyor. Eğer telefon değiştirirsek ya da format atacak olursak ne yapacağız? Tüm bu verileri yeniden mi kuracağız?
Yedekleme, Android’in en büyük yarası
Bilgisayarlarda kullanılan Windows ve Mac OS X sürümlerini, noktasından virgülüne kadar yedekleyebiliyorsunuz. Ayrıca Apple’ın iOS tabanlı tablet ve akıllı telefon modelleri de yedekleme konusunda oldukça iddialı. Android’de bu görevi 3. parti programlar üstleniyor. Bu programları verimli kullanmak için de root yetkisini telefona kazandırmamız gerekiyor.
Nereye yedekleyeceğiz?
Eğer akıllı telefonunuz ya da tabletiniz microSD desteğine sahipse şanslısınız. Taktığınız yüksek kapasiteli bir SD karta yedekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yoksa USB – OTG desteğine işimiz düşüyor. Her telefon bu desteğe sahip değil ama kernel güncellemeleriyle, biraz uğraşıp bu özelliği telefona katabiliyorsunuz.
USB – OTG bazen hayat kurtarır
Telefonlardaki microUSB bağlantısını, tam boyutlu USB bağlantısına çeviren USB – OTG kabloları sayesinde, cihazlarımıza pek çok aksesuar bağlayabiliyoruz. Bizim konumuzla ilgili olan ise USB bellekler.
Telefonlardaki microUSB çıkışlarından sağlanan güçle, harici disklerin çalışmadığı biliniyor. Bu yüzden yüksek kapasiteli USB bellekler tercihimiz olmalı. Telefonunuzda dosya yönetici yazılım yoksa, USB bellekteki dosyaları görmek için de bir adet dosya yönetici yazılımını, Play Store’dan indirebilirsiniz.
Yedeklemeye başlıyoruz
Root yetkisi almış, microSD kart girişi olmayan telefonumuzu Titanium Backup adlı programla yedeğini alacağız. Cihazın hafızasındaki bilgileri de USB OTG bağlantısında kullandığımız belleğe aktaracağız. Sizi detaylı videomuzla başbaşa bırakalım. İyi seyirler.
#video_7273#
:: Android cihazı nasıl yedekliyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}