Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bugün sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan belirsiz sayıdaki ANKA İHA’ya mayın arama ve tespit yeteneklerinin kazandırıldığını açıkladı. İşte detaylar…
Ukrayna’dan gelen mayınları ANKA İHA’lar tespit edecek!
İsmail Demir, yaptığı paylaşımda, ANKA İHA’lara SAR-Sentetik Açıklıklı Radarlar için bir entegrasyon çalışması yapıldığını ve alınan sonucun oldukça başarılı olduğunu dile getirdi. Bu sayede, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Odessa sahiline Ruslara karşı yerleştirdiği ve kendiliğinden koparak (!) boğazlara kadar gelen mayınların tespitinde kullanılacağını söyledi.
Aşağıda da görebileceğiniz Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, ANKA İHA’nın ilk versiyonu olan, yani uydu kontrolü bulunmayan modeline bu entegrasyon çalışmasının yapıldığını anlıyoruz. Ayrıca ASELSAN, Meteksan Savunma ve TUSAŞ’ın birlikte çalıştığı biliniyor.
Bugün ise Deniz Kuvvetleri, sürüklenen mayınların tespiti için ANKA-B İHA’lar üzerinde ASELSAN’ın SARPER ve METEKSAN’ın MİLSAR radar sistemlerini kullanarak Aksaz Körfezi’nde gerçekleştirdiği “Serseri Mayın Tespit” denemelerini başarıyla tamamladığını duyurdu.
Sentetik aralıklı radar (SAR) nedir?
Sentetik aralıklı radar ya da kısaca SAR, birden fazla küçük radar tarafından toplanan görüntülerin elektronik ortamda birleştirilmesiyle normalde daha büyük boyutta tek bir birim tarafından elde edilen görüntüye kıyasla daha yüksek çözünürlük alınabilmesini sağlayan radar türüdür. Askeriyenin yanı sıra uzaktan algılama, petrol arama ve madencilik alanlarında da kullanımı yaygındır.
ANKA özellikleri
- Otonom uçuş kontrol sistemi
- Otomatik iniş-kalkış sistemi
- Yüksek hızlı veri bağlantısı
- Acil durum meydanlarına iniş
- Buz önleme kabiliyeti
- Radar: Aselsan Sar
- Kanat açıklığı: 17.5m
- Uzunluk: 8.6m
- Yükseklik: 3.25m
- Azami hız: 217 km/s (117 knot,135 mph)
- Havada kalma süresi: 30+ saat
- Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg
- Faydalı yük kapasitesi: 350+ kg
- Maksimum irtifa: 30 bin ft
- Anten menzili: 250+km
- ANKA-S ise uydu bağlantısıyla geliyor (Dünyanın her yerinden kontrol edilebiliyor)
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}