Apple ekosisteminin en önemli cihazlarından birisi hiç kuşkusuz iPhone. Ekosistem içerisinde iPhone merkezi konumda bulunsa da; diğer yardımcıların da katkısı bir hayli yüksek. Özellikle telefon ve video konferans görüşmesinde aktif olan insanların tercih ettiği Apple ekosistemi ürünü olan AirPods, oldukça işlevsel özellikler sunuyor.
iPhone’unuzla AirPods veya AirPods Pro arasında eşsiz bir uyum var. Gelin hep birlikte bu uyumu daha da güçlendirelim. Apple AirPods verimli kullanma rehberi sizlerle.
AirPods’u verimli kullanma rehberi
İlk olarak yeni bir AirPods veya AirPods Pro kullanıcısı olduğunuzu varsayarak iPhone’u kullanarak AirPods’unuzu ayarlama adımından başlayalım.
AirPods’unuzu ilk kez ayarlamak için öncelikle iPhone cihazınızın yazılımının en güncel sürümde olduğundan emin olun. Eğer yazılımınız güncelse, sırasıyla aşağıdaki adımları izleyin.
– Ana ekrana gidin.
– AirPods / AirPods Pro’nuz içindeyken şarj kutusunu açın ve iPhone’unuzun yanında konumlandırın.
– iPhone ekranında AirPods’unuzun ayarlanması için bir animasyon görüntülenecek.
– Bağlan’a dokunun.
– Bitti’ye dokunun.
– AirPods Pro veya 2. nesil AirPods’unuz varsa ve iPhone’unuzda Hey Siri özelliği açıksa, Hey Siri AirPods’unuz ile kullanılmaya hazırdır.
AirPods’unuz aynı Apple Kimliğiyle iCloud’a giriş yapılmış tüm aygıtlar için kullanılabilir hale gelecektir. Böylece Apple ekosisteminin önemli bir işlevi de tamamlanmış oldu.
AirPods veya AirPods Pro şarj durumunu kontrol etme
AirPods’unuzun ve şarj kutusunun şarj durumunu iPhone, iPad, iPod touch veya Mac’inizle kontrol edebilirsiniz.
– iOS aygıtınızda iPhone’la kontrol etmek için,
AirPods’unuz içindeyken kutunun kapağını açın ve kutuyu aygıtınıza yaklaştırın. AirPods’unuzun ve şarj kutusunun şarj durumunu görmek için birkaç saniye bekleyin. Ayrıca AirPods’unuzun ve şarj kutusunun şarj durumunu, iOS aygıtınızdaki Piller araç takımıyla da kontrol edebilirsiniz. Kutunun şarj durumu, yalnızca kutuda en az bir AirPods
varken görünür.
– Mac’inizde,
Kapağı açın veya AirPods’unuzu kutudan çıkarın. Menü çubuğunda Bluetooth simgesine tıklayın. Menüde AirPods seçeneğnin üzerine gidin.
– Durum ışıkları ne anlama geliyor?
Kablosuz Şarj Kutusu: Durum ışığı, şarj kutusunun ön kısmında bulunur.
Standart Şarj Kutusu: Durum ışığı, şarj kutusunda AirPods’unuz için ayrılmış alanların arasında bulunur:
AirPods’unuz şarj kutusunun içindeyse ve kapak açıksa ışık, AirPods’unuzun şarj durumunu gösterir.
AirPods’unuz şarj kutunuzda değilken ışık, şarj kutunuzun durumunu gösterir. Yeşil renk, pilin tamamen dolu olduğunu; sarı renk ise ünitede AirPods’unuzu bir kez tam şarj edebilecek düzeyden az şarj olduğunu belirtir.
Kablosuz Şarj Kutunuzu bir şarj aletine bağladığınızda veya Qi sertifikalı bir şarj düzlemine yerleştirdiğinizde durum ışığı 8 saniye boyunca yanar. Işık beyaz renkte yanıp sönüyorsa AirPods’unuz aygıtlarınızdan birinde ayarlanmaya hazır demektir. Işık sarı renkte yanıp sönüyorsa AirPods’unuzu yeniden eşleştirip, ayarlamanız gerekebilir.
AirPods sürümünü kontrol etme
– iOS aygıtınızda Ayarlar’a girin.
– Genel > Hakkında yolunu izleyin.
– Listenin aşağısına doğru AirPods öğesini seçin.
– Karşınıza AirPods’unuza ait Firmware sürümü ve diğer veriler görüntülenecektir.
Apple AirPods güncellemesi nasıl yapılır?
AirPods kullanıcılarının cevabını en çok aradığı sorulardan biri olan güncelleme konusunu da aydınlatalım. Apple, 2. nesil AirPods piyasaya sürüldüğü gün ilk nesil AirPods’lara yönelik bir güncelleme sunmuştu. Bu güncellemede birkaç Bluetooth geliştirmesi ve iyileştirmeleri içeriyordu.
Peki AirPods’umuzu nasıl güncelleyeceğiz?
– Her iki AirPods’u da kutusuna yerleştirip kapağını kapatalım.
– AirPods şarj kutusunu Lightning kablosuyla bir güç kaynağına bağlayalım. Eğer kablosuz şarj destekleyen kutuya sahipseniz, kablosuz şarj düzleminin üzerine koyun.
– Şarjda bulunan AirPods’un yakınında internet bağlantısı aktif iPhone ya da iPad bulundurun.
– İnternet bağlantısı aktif iOS cihazınız, şarjda bulunan AirPods’unuzu otomatik olarak güncelleyecektir.
AirPods özelleştirme ve görev ataması nasıl yapılır?
Her kullanıcının yeni bir cihaz aldığında ilk isteklerinden biri cihazını kendine göre özelleştirebilmesidir. En basit adımda her kullanıcı sahip olduğu cihaza özel bir isim vermek ister. AirPods verimli kullanma rehberinin ilk adımlarından biri de cihazımızı özelleştirebilmek ve görev ataması yapmak. Fazla uzatmadan adımlarımıza geçelim.
AirPods’umuzu adlandırma:
AirPods şarj kutusunu açın, iPhone veya iPad cihazınızda Ayarlar > Bluetooth menüsüne gidin. AirPods’unuz yanında bulunan Bilgi (i) düğmesine dokunun. Mevcut ada dokunup yeni bir ad girin ve Bitti’ye dokunun.
AirPods’a çift dokunulduğunda yapılacak eylemi değiştirme:
AirPods (1. ve 2. nesil) modellerinde, AirPods ayarları ekranında sol veya sağ AirPod’u, çift dokunduğunuzda hangi eylemi gerçekleştirmek istediğinizi seçin;
– Ses içeriğinizi denetlemek, ses yüksekliğini değiştirmek veya Siri’nin yapabileceği diğer işlemleri yapmak için Siri’yi kullanma
– Ses içeriğinizi çalma, duraklatma veya durdurma
– Sonraki parçaya geçme
– Önceki parçaya dönme
Seçimlerinizi yaptıktan sonra menüden çıkıp kaydedin.
AirPods mikrofonlarını ayarlama:
Kulaklıkların her birinde mikrofon bulunuyor. Böylece aynı anda bir telefon görüşmesi ve Siri kullanılabiliyor. Varsayılan olarak her iki kulaklığın mikrofonu da aktif. Bu ayarı isteğinize göre değiştirebiliyorsunuz. AirPods Bilgi menüsü üzerinden mikrofon ayarını Her Zaman Sol veya Her Zaman Sağ olarak ayarlayabilir, eğer her ikisini de aktif olarak kullanacaksanız Otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
AirPods’un önemli yeteneklerinden olan kulaklıkların takılı olup olmadığını algılama özelliğini aynı menü üzerinden Otomatik Kulak Seçimi özelliğini değiştirerek özelleştirebilirsiniz.
AirPods Pro özelleştirme
1. ve 2. nesil AirPods’tan daha farklı özelleştirme özelliklerine sahip olan AirPods Pro; aktif gürültü engelleme (noise cancelling), şeffaf mod ve kapalı olmak üzere üç farklı gürültü denetimi moduna sahip bulunuyor. Sol veya sağ AirPod’un alt ucunda yer alan kuvvet sensörüne basılı tuttuğunuzda, Aktif Gürültü Engelleme ile Şeffaf mod arasında geçiş yapılıyor. Bu mod geçişlerini özelleştirebilirsiniz.
– AirPods Pro ayarlar ekranına gidin.
– AirPods’u Basılı Tut altında Sol veya Sağ seçeneğine dokunun, Gürültü Denetimi’ni seçin.
– Basılı tutma eylemini değiştirmek istediğiniz iki veya üç gürültü denetimi modunu seçin. Her iki AirPod da gürültü denetimi modunu değiştirecek şekilde ayarlanmışsa bir AirPod’un basılı tutma eylemi ayarlarında yapılacak değişiklikler iki AirPod için de geçerli olur.
– Basılı tutma eylemi, Siri’yi kullanacak şekilde de ayarlanabiliyor. Aynı ayarlar ekranında Sol veya Sağ seçeneğine dokunun, ardından Siri’yi seçin. Böylece AirPod’lardan biriyle Siri’yi, diğeriyle gürültü denetimi modunu değiştirebilirsiniz.
iOS 13 ile AirPods paylaşmadan müzik paylaşımı nasıl yapılır?
iOS 13’ün işlevsel özellikleri dışında, müzik dinleyicileri için oldukça verimli bir özellik eklendi. Kulaklığınızı paylaşmaya gerek kalmadan müzik paylaşımı nasıl yapılır, hep beraber bakalım.
Apple ekosistemi içerisindeki AirPods (1. ve 2. nesil), AirPods Pro, Powerbeats 3, Powerbeats Pro, Beats Solo 3 Wireless, Beats Solo Pro, BeatsX, Beats Studo 3 Wireless kulaklıklarından birine sahipseniz, bu özelliği kullanabilirsiniz.
Spotify’da ekranın sol altında yer alan, Apple Music’te ise tam ortada bulunan panel üzerinden bu işlem yapılabiliyor. Spotify’da “Diğer Cihazlar” sekmesinden; Apple Music için ise direkt açılan ekrandan “Sesi Paylaş” butonunu kullanarak müzik paylaşımında bulunabilirsiniz.
Burada unutulmaması gereken nokta, müziğinizi paylaşacağınız kişiyle aynı ortamda bulunmanız gerektiği. Bu işlemin ardından karşınızdaki kişiye paylaşım talebi gönderiliyor, talebinize yanıt gelince, ses paylaşımınız başlamış oluyor.
AirPods ile Canlı Dinleme özelliği nasıl kullanılır?
AirPods verimli kullanma rehberimizde çoğu kişinin bilmediği bir özellikte sıra. Canlı Dinleme özelliği ile iPhone, iPad veya iPod touch aygıtınız, AirPods ya da Powerbeats Pro‘nuza ses gönderen bir mikrofon görevi görüyor. Canlı Dinleme, gürültülü yerlerdeki konuşmaları, hatta odanın diğer ucunda konuşan birini duymanıza yardımcı olabilir.
Mutfakta ya da evin farklı bir bölümünde işiniz var ancak televizyonun sesini açmak istemiyorsunuz; telefonunuzda Canlı Dinleme’yi etkinleştirip TV yakınına koyup, AirPods’larınız ile işinize kaldığınız yerden devam edip aynı anda da TV’yi dinleyebilirsiniz.
Canlı Dinleme özelliğini kullanmak için İşitme özelliğini Denetim Merkezi’ne eklememiz gerekiyor. Bunun için;
– Ayarlar > Denetim Merkezi’ne gidin.
– Denetimleri Özelleştir‘e dokunun.
– Aşağı kaydırıp İşitme simgesinin yanındaki artı simgesine dokunun.
– Ayarı kaydetmek için Geri’ye dokunun.
– iPhone’unuzun ana ekranında Denetim Merkezi‘ni açın.
– İşitme simgesine dokunun.
– Canlı Dinleme‘ye dokunun.
Tüm bu ayarlar ile iPhone’unuzun mikrofonunu aktif olarak dinlemeye hazırsınız.
Kayıp AirPods / AirPods Pro nasıl bulunur?
AirPods’ların tasarımsal olarak küçük ve askısız oluşu, kaybolma potansiyelini artıran bir unsur. Sadece sağ veya sol kulaklık fiyatı da neredeyse kutu ve AirPods fiyatına denk geliyor. Hal böyleyken kullanıcıların istemeyeceği en kötü senaryo AirPods’u kaybetmek. Peki kaybolan AirPods’umuzu nasıl bulacağız?
Öncelikle iPhone, iPad ya da iPod touch cihazımızda Bul uygulamasının aktifleştirilmiş olması gerekiyor. AirPods’unuz kaybolduysa, şarj kutusunda değilse ve size yakın bir yerdeyse Bul uygulamasını kullanarak AirPods’unuzu bulabilirsiniz. AirPods’unuz tüm aygıtlarınızın kapsama alanı dışındaysa, şarj edilmeyi bekliyorsa veya AirPods Şarj Kutusundaysa, Bul uygulaması Airpods’unuzun son bağlandığı zamanı ve konumu göstererek size yine de yardımcı olabilir.
Gelelim kayıp AirPods’unuzu bulabileceğiniz yönteme;
iPhone, iPad ya da iPod touch’da;
– Bul uygulamasını açın.
– Aygıtlar sekmesini seçin.
– Kullandığınız ve bulmak istediğiniz AirPods’unuzu seçin.
Bilgisayarda;
– icloud.com adresinden Apple kimliğinizle giriş yapın.
– iPhone’u Bul’u seçin.
– Tüm Aygıtlar filtresinden AirPods’unuzu seçin.
Her aygıtın altında bir konum görüntüleniyor. AirPod’larınız birbirinden farklı yerlerdeyse haritada bir seferde yalnızca birinin konumunu görürsünüz. Haritada gördüğünüz AirPod’u bulup şarj kutusuna koyun. Ardından, haritayı yenileyip diğerini bulabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}