ChatGPT’nin hayatımıza girmesi ile birlikte yapay zekanın geldiği noktayı da hep beraber görmüş olduk. Kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşan ChatGPT, sahip olduğu yetenekler sayesinde birçok farklı alanda kabul görmüş durumda. Yapay zeka sisteminin bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması ise bazı şirketleri çeşitli tedbirler almaya itti.
Apple, çalışanlarının ChatGPT kullanmasını istemiyor
Daha önce yapay zeka sistemlerinin kullanımı konusunda kısıtlamaya giden JP Morgan, Verizon ve Amazon gibi şirketlere son olarak Apple da eklendi. ABD’li teknoloji devi gizli bilgilerin sızdırılabileceği gerekçesi ile çalışanlarının ChatGPT gibi yapay zeka araçlarını kullanmasını kısıtladı.
ChatGPT’nin Apple’ın uzun zamandır kısıtlanmış yazılımlar listesinde olduğu belirtilirken, şirket çalışanları GitHub’ın yapay zeka programlama asistanı Copilot’u kullanmamaları konusunda da uyarıldı. Bu uygulama diğer yapay zeka destekli sohbet robotları için de geçerli olacak.
Apple’ın yapay zeka sistemlerine karşı önlem alma konusunda ise geçerli sebepleri bulunuyor. OpenAI, kullanıcılar ve ChatGPT arasındaki tüm etkileşimleri yapay zeka sisteminin gelişebilmesi için depoluyor. Burada depolanan konuşmalar şirketin çeşitli bilgilerini içerebileceği için aslında büyük bir tehlike arz ediyor.
ChatGPT’nin kod geliştirme ve yeni fikirler üretme gibi durumlardaki kullanışlılığı göz önüne alındığında, Apple’ın gizli projelerle ilgili bilgilerin sisteme girilmesinden endişe duyması oldukça normal. Bu bilgiler sonrasında OpenAI moderatörleri tarafından görülebiliyor.
Diğer yandan OpenAI, Nisan ayı ile birlikte kullanıcıların sohbet geçmişini kaldırmasına olanak sağlayan yeni bir özellik ekledi. Ancak bu özellik aktif olarak kullanıldığında dahi OpenAI girilen verileri 30 gün boyunca kötüye kullanıma karşı incelenmesi için saklayabiliyor.
Apple, çalışanlarını ChatGPT konusunda kısıtlama getirirken, uygulamanın iOS sürümünü sunarak yapay zekaya tamamen sırtını dönmediğini de gösterdi. Peki siz Apple çalışanlarının ChatGPT kullanımının kısıtlanması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}