Apple’ın en büyük üretim üssü olan Çin, yeni Covid-19 karantinası sonrasında şirketin planlarını tehlikeye atmaya başladı. Tedarik konusunda sıkıntı yaşamak istemeyen Apple, yönetimi risklerini ülke dışına çıkarmak eylem planını devreye alıyor.
Apple, Çin’e olan bağımlılığını azaltacak kararını verdi
Analist Ming-Chi Kuo’nun yeni bir raporuna göre, Çin’deki Omicron kaynaklı vakaların artması ve buna bağlı olarak yaşanan karantinalar, başta Apple olmak üzere teknoloji üreticilerini zorluyor. Tesla ve VW gibi otomotiv devlerinin üretim hatları kapanırken, Apple’ın benzer bir sorunla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.
Apple, ilk olarak iki yıl önce yaşanan karantinaya bağlı tedarik sorunlarını tekrar yaşamaktan korkuyor. Bu yüzden teknoloji şirketinin tedarik zincirini özellikle Hindistan ve Tayvan gibi yakın ülkelere çeşitlendireceği ifade edildi.
Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan raporlar Foxconn başta olmak üzere Apple’ın üretim ortaklarının Çin’deki karantinalarla mücadele ettiğini gösterdi. Örneğin MacBook Pro’nun bazı konfigürasyonlarında gecikmeler yaşanacak. Öte yandan bu karantinalar, iPhone SE 3 ve AirPods 3’ün üretimlerinin azalmasına yol açtı.
Apple’ın tedarikçilerinden biri olan Asia Electronic Material, hükümetten fabrikayı açmak için izin istediğini ve ürünleri teslim etmek için onay aldığını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, “Bazı siparişlerin Mayıs ayına kadar erteleneceği tahmin ediliyor” dedi.
Bu yüzden analist Kuo’ya göre yeni üretim sahaları inşa etmek artık teklif değil, bir eylem planı olmalı. Kuo tweetinde şu ifadeleri kullandı:
“Apple’ın yeni ürün hazırlama (NPI) bölgelerinin tamamı neredeyse Çin’de. Yaklaşık iki yıl önce COVID-19 salgını ortaya çıktığında, Apple ilk kez Çin dışındaki NPI bölgelerini değerlendirdi, ancak bu sadece teklif aşamasında kaldı. Fakat Çin’deki son karantinadan sonra, tedarik zinciri yönetimi risklerini çeşitlendirmek için Çin dışında NPI bölgeleri inşa etmek artık teklif değil, bir eylem planıdır.”
Siz Apple tarafından Çin fabrikaları için verilen bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}