Apple’ın iOS 13 ile birlikte tanıttığı “Apple ile Giriş Yap” özelliği, kullanıcıların herhangi bir uygulamada tek tuşla oturum açabilmelerine imkân veriyor. Kullanıcıların e-posta bilgilerini ve ismini uygulamanın geliştiricisiyle dahi paylaşmayan bu özellik, Apple’ın gizliliğe verdiği en somut örneklerden bir tanesi.
Fakat bazı geliştiriciler, Apple’ın bu özelliğinden oldukça rahatsızlar. The Information’un aktardığı bilgilere göre, ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri şirketin “Apple ile Giriş Yap” özelliğinden faydalanmak suretiyle pazardaki hakimiyeti kötüye kullanıp kullanmadığını araştırmaya başladı.
“Apple ile Giriş Yap” özelliği, şirketin başına dert açtı
Adalet Bakanlığı’nın mercek altına aldığı konuların başında, Apple’ın App Store üzerindeki kontrolü kendi lehine kullanıp kullanmadığı ve geliştiricilere tabi tuttuğu ücret politikası geliyor. Ayrıca bakanlık, Apple’ın geliştiricilere zorunlu kıldığı birtakım kurallara kendi uygulamalarında riayet etmediği yönündeki şikayetleri de değerlendirmeye aldı.
Apple, bünyesinde Google veya Facebook ile giriş yapma düğmesi bulunduran uygulamalarda bir de “Apple ile Giriş Yap” seçeneğinin olmasını zorunlu tutuyor. Fakat davayı açan geliştiricilere göre bu kural, kullanıcıları Apple’ın hizmetlerine rakip bir platforma yönlendirmekten caydırma tehlikesi taşıyor. Hatta geliştiriciler, sırf bu kuralı kabul etmedikleri için uygulamalarından Google ve Facebook ile giriş yapma seçeneklerini kaldırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.
Şirket hakkındaki tüm bu iddialar, boylu boyunca yapılacak bir araştırma neticesinde sonuca bağlanacak; neticede Apple’ın rekabeti kötüye kullanıp kullanmadığı ABD otoriteleri tarafından kararlaştırılacak. Apple sözcüsü Fred Sainz, söz konusu antitröst soruşturması hakkında yorum yapmadı; ancak Apple’ın oturum açma düğmesinin kullanıcılara gizlilik odaklı bir alternatif sunduğunu yineledi. Sainz, şirketin bazı geliştiricilerle ortaklaşa kılavuzlar oluşturduğunu ve olumlu geri bildirimler aldığının altını çizdi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}