Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan COVID-19 salgını sebebiyle, akıllı telefon üreticileri başta olmak üzere, teknoloji dünyası pek çok kez üretim bandında çeşitli sıkıntılar yaşadığını, taleplere yetişemeyeceğini, hatta buna bağlı olarak bir çip krizinin ortaya çıktığını duyurdu. Apple ise bir kaç kez iPhone’lar için planlanan üretim sayısını düşürdüğünü açıkladı.
Fakat bugün ortaya çıkan bir habere göre, tedarik zinciri kısıtlamaları ve Çin’in devam eden güç kısıtlaması nedeniyle 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez montaj hattını durdurmak zorunda kaldı. Tabii bu kesintinin yalnızca bir kaç gün süreceği söyleniyor. Fakat bu ne ilk ne de son olacak gibi gözüküyor.
Apple, üretimi neden durdurdu?
Apple, tatil alışverişi sezonu ve küresel talep sebebiyle aslında bu hafta fazla mesai yapmayı planlıyordu. Fakat işçiler ekstra vardiyalar ve 24 saatlik kesintisiz üretim programı yerine izin aldığını öğrendi. Bir şirket yetkilisi yaşanan bu durum hakkında şunları söyledi:
Sınırlı bileşenler ve çipler nedeniyle, tatillerde fazla mesai yapmak ve ön saflardaki işçilere ekstra ücret ödemek anlamsızdı. Bu daha önce hiç olmamıştı. Geçmişte Çin’in altın bayramı, tüm montajcıların üretime hazırlandığı en hareketli dönemdi.
Apple halihazırda iPhone 13 üretim tahminlerini Ekim ayında azaltmıştı. Kasım ayında bile Apple, iPhone 13 üretimini sürdürmek için iPad sevkiyatlarından vazgeçmek zorunda kaldı. Fakat görünen o ki bunlar bile üretimin durmasını önlemek için yeterli olmadı.
Apple’ın üretim bandındaki ilk hedefi 2021’de 95 milyon iPhone 13 modeli yapmaktı. Ancak bu sayı Aralık başında 83 ile 85 milyon arasına kadar düştü. Dolayısıyla iPhone 13 modellerinin Eylül ve Ekim üretimi, ilk hedeflerinin yüzde 20 altında kaldı.
Tabii bu esnada, iPad üretimi aynı zaman diliminde beklenen hacmin yalnızca yüzde 50’sine ulaştı. Eski iPhone’ların üretimi de yüzde 25 oranında düştü. Ayrıca Kasım ayında da durum iyi değildi ve beklenildiği gibi olumlu yönde bir ilerleme yaşanmadı.
Ortaya çıkan raporlar sayesinde iPhone 13’ün bileşenlerinin bireysel tedarikçilerine ve gecikmelerinin nedenleri daha iyi anlaşılıyor. Gecikmeler, Malezya ve Vietnam’daki karantina önlemleri, Çin’deki beklenmedik güç kısıtlamaları, kıtlıklar, üretim darboğazları, bileşenlerin artan tedarik süreleri gibi olumsuz koşulların bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıktı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}