Twitter’da önemli sızıntılarıyla bilinen Galox, yılın başında Samsung’un Apple M1 rakibi bir işlemci üzerinde çalıştığını iddia etti. Şimdi ise bu iddialar daha da somutlaştı.
İşlemciyle ilgili sızdırılan bir patent olmasa da Samsung’a yakın kaynaklar, yakın bir zamanda M1 rakibi işlemcinin tanıtılacağı iddiasında. İlk bilgilere bakılırsa Samsung’un geliştirdiği M1 rakibi işlemci Exynos 2200 adını taşıyacak. Ancak bu isim henüz netleşmiş değil.
Samsung, Apple M1 rakibi Exynos 2200’ü ne zaman tanıtacak?
Yılın başında AMD grafik biriminin entegre olduğu ARM tabanlı bir işlemci geliştirildiği haberleri ortaya çıktı. Korea Economic Daily’e konuşan şirkete yakın kaynaklar, bu işlemci hakkında önemli açıklamalar yaptı. Buna göre Samsung, Exynos 2200‘ı yılın ikinci yarısında tanıtacak.
Henüz işlemcinin nasıl özelliklere sahip olacağıyla ilgili bir sızıntı yok. Tek bilinen ayrıntı ise Samsung’un işlemciyi 5nm fabrikasyon sürecinde ürettiği. Tahminlere göre firma ARM tabanlı işlemciye ilk olarak Windows 10 tabanlı bilgisayarlarda yer verecek.
İşlemci performansıyla ilgili tek ipucu ise yine Güney Kore kaynaklarından geldi. Buna göre Samsung, Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 işlemcisini değil Apple M1 işlemcisini kendisine rakip görüyor.
Qualcomm tarafından üretilen 8cx Gen 2 işlemci, performans ve verimliliği bir araya getiren yapıda. Apple M1 işlemci ise verimliliğin yanında Intel ve AMD işlemcilere bile kafa tutacak düzeyde performans verilerine sahip.
Exynos 2200 tablet ve telefonlara da mı gelecek?
Ortaya çıkan en ilginç iddia ise bilgisayarlar için üretilecek bu ARM işlemcinin tablet ve akıllı telefonlarda da kullanılma ihtimali.
Apple’ın iPad Pro için M1 işlemci kullanması sonrası, diğer rakiplerinde tabletler için böyle bir atak yapması bekleniyordu. Eğer Exynos 2200 işlemcisi hem tabletler hem de dizüstü bilgisayarlarda kullanılırsa, akıllı telefonların da bu zincire eklenmesi işten bile değil.
İşlemcilerin benzer yapıda ya da aynı olması ise telefon ve bilgisayarlarda ayni işletim sisteminin kullanılması yolunda önemli adımlardan biri. ARM tabanlı işlemci konusunda Qualcomm uzun süredir çalışıyor. Ancak beklenti firmanın daha güçlü ARM çekirdekleri kullanması.
Huawei’nin de bu tür bir girişimi olduğu ortada. Ancak ABD ambargosunun devam etmesi firmanın işini zorlaştırdı. Huawei tarafından geliştirilen Harmony OS‘un da bilgisayar ve telefonları aynı işletim sisteminde bir araya getirme planları var.
Google ise bir taraftan kendi işlemcilerini geliştirme yarışına girdi. Yine Android‘in yerini alması beklenen Fuchsia OS‘da geleceğin ortak platformlarda kullanılan işletim sistemi adaylarından.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}