İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Donanım

Apple mı Samsung mu ?

2012 yılında kaleme aldığımız yazı, günümüzde hala popüler. Bu popülerliğin sebebi ise Apple ile Samsung çekişmesinin hala devam ediyor olması.

Tolga Cem Küçükyılmaz

okunma

Apple mı Samsung mu ?

2012 yılında kaleme aldığımız yazı, günümüzde hala popüler. Bu popülerliğin sebebi ise Apple ile Samsung çekişmesinin hala devam ediyor olması. Peki Apple ve Samsung’u derinlemesine biliyor muyuz? İşte iki şirket ile ilgili merak ettiğimiz pek çok şey ve aralarındaki rekabeti günümüze taşıyan ürünler.

Apple mı Samsung mu?

Esasında iki firmayı karşılaştırmak yanlış olsa gerek. Apple, ürünlerini hem yazılımsal hem de tasarımsal olarak hazırlayan ve anlaştığı üreticilere ürettiren bir dünya devi. Samsung ise pek çok sektörde üretim gösteren, hem elektronik bileşen, hem depolama birimleri, hem batarya, hem de komple cihaz başta olmak üzere, şirketlerin başka birimlerine inecek olduğumuzda iş makinesi bile üreten dev bir firma.

Galaxy S7 mi iPhone 7 mi?

Makalemizin konusu, iki firma hakkındaki rekabeti, geçmişten günümüze incelemeyle alakalı. Ama pek çok kişiyi günümüzde iPhone 7 mi yoksa Samsung Galaxy S7 mi daha iyi sorusu ilgilendiriyor. Bu sorunun cevabını merak eden okurlarımız, aşağıdaki linkten içeriğe erişebilirler.

Peki özellikle akıllı telefon, tablet, müzik çalar gibi noktalarda rakip olan bu iki şirket acaba birbirleriyle bu noktaya nasıl geldiler? Yıllardır birbirlerine açılan patent davaları ve ciddi rekabet ne seviyede. Gelin 2010’lu yılların başından günümüze olan süreci irdeleyelim.

{pagebreak::2}

Apple 

16-10/23/apple-california.jpg

Alfabetik olarak ilk Apple’dan başlıyoruz. 1976 yılında kurulan şirket, günümüze kadar bir sürü elektronik cihaz üretmiştir. Apple‘ın fotoğraf makinesi bile vardı. Ama günüzmüde tüketici elektroniği üzerinde yoğunlaşan bir firma olarak karşımızda.

Macbook, Macbook Air, iMac, iPod, iPad, iPhone ve Apple TV gibi ürünler günümüzde popüler ürünleridir.

Apple, Amerikan şirketi olması, yaratıcı reklamları ve sıradışı dizayn anlayışı, estetik ve kolay kullanışlı ürünleri ile özellikle Amerika’da büyük bir fan kitlesine sahip. Ayrıca ürünlerin ABD fiyatları diğer markalara göre uygundur. Apple’ın fan kitlesi tüm dünyaya yayılmış olup, şu an Apple dünyanın en büyük şirketleri arasındadır.

Apple daha çok yazılım ve tasarım ağırlıklı bir şirkettir. Üretim konusunu diğer şirketlerden sağlayıp, yazılımı ürüne göre geliştirme konusuna önem verir. Zaten bir ürüne verilen uzun soluklu yazılım destekleri bu konuda en önemli kanıt olsa gerek.

2016 verilerine göre 233.715 milyar dolar geliri olan Apple, Forbes’a göre dünyanın en büyük 8. şirketi.

{pagebreak::3}

Samsung 

16-10/23/samsung-hq-in-korea.jpg

Samsung, 1938 yılında kurulan bir firmadır. Çeşitli şirketlerin birleşiminden oluşan firmanın en büyük firması ise Samsung Elektronics’dir.

1997 yılında otomotiv alanındaki şirketini Fransız Renault’a satan şirket, buradan kazandığı parayı elektronik ve bileşenlere yatırmıştır.

Samsung‘un inşaat tarafındaki firmasının yaptığı Petronas Kuleleri inşaatı ise dikkatleri üzerine çekti ve firmanın her konuda iddialı olduğunu herkese kanıtladı.

Samsung Elektronics, ev eşyaları, televizyonlar, kameralar, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlar, bellek ürünleri, monitörler, müzik çalar, DVD, Bluray oynatıcı, ev sinema sistemleri ve bir çok ürün üreten bir firma. Ayrıca Samsung genelde kendi ürettiği parçaları kullanan ender şirketlerdendir.

Panel üretiminde oldukça başarılı olan firma ayrıca Exynos işlemci ailesini de geliştiriyor. Ayrıca ürünlerindeki depolama ürünleri, optik sürücüler, RAM gibi ekstra bileşenleri de kendi üretip hem ürünlerinde hem de başka firmalara tedarik etmektedir.

Kısaca üzerinde Samsung yazan su sebili bile görebilirsiniz.

Dünyada ARGE’ye en çok yatırım yapan şirketlerden biri olan Samsung, hem kendi ürettiği parçaları kullanan hem de parçalarını satan ender firmaların başında geliyor.

Samsung Electronics, Forbes’a göre 177 milyar dolarlık bir güce sahip.

{pagebreak::4}

Samsung, Apple kavgası nereden ortaya çıktı ?

Samsung, Apple’a ürün tedarik eden şirketlerin başında geliyor. iPhone dünyanın ilk dokunmatik ekranlı telefonu değil. Ama günümüz akıllı telefon teknolojisinin esinlendiği model diyebiliriz. Bu yüzden Apple, iPhone rakip olarak çıkan ürünleri, patent davaları ile yasaklatmaya çalışıyor. İşte kavganın gerçek nedeni bu.

Teknoloji ile ilgilenen herkesin bu kavga ile ilgili kendine ait fikirleri vardır. Bu fikirleri de aşağıdaki yorum kısmına yapacağınız yorumlar ile duyurabilirsiniz.

Artık rakip ürünleri birbirleri ile karşılaştıralım. Bakalım durum nasıl ?

Galaxy S2 – iPhone 4S

İki firma arasındaki esas savaş telefon tarafında karşımıza çıkıyor. Telefon alanındaki rekabetin ve savaşın temeli ise ilk çıkan Galaxy S ve Galaxy S2 modellerine dayanıyor.

Peki Galaxy S ve Galaxy S2 modelleri, gerçekten iPhone modellerinden mi esinlenilerek yapılmıştı?

16-10/23/galaxy-s2-iphone-4s-1477253647.jpg

Direkt Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 alıntılanarak üretilmiş demek biraz insafsızlık olacaktır. 4.3 inç ve 3.5 inç ekrana sahip iki telefondan bahsediyoruz. Ben bilerek ikisinin benzer büyüklükte fotoğraflarından seçtim. 

İki telefonun benzer noktası ahize bölgesi, kasa kıvrımları ve yazılımsal geliştirmeler. O dönem standart Android sürümlerinde menüler aşağı doğru giderken, Samsung arayüzü daha iPhone’a benzetmiş. Özellikle alttaki sabit logolar oldukça benzer.

Samsung’un zamanında Nokia’ya benzer modelleri vardı. Biraz esinlenme iPhone‘a da var. Bu her sektörde öyledir. Audi’nin ön panjur tasarımını artık çoğu firma değiştirerek kullanmıyor mu?

{pagebreak::6}

Samsung 9 serisi – Macbook Air

Intel’in Ultrabook adındaki yeni ultra ince notebook isminden önce ortaya çıkan Samsung 9 serisi, 2. nesilini CES 2012’de duyurmuştu. Artık Samsung notebook üretmese de, Apple’ın Mac Pro modeline benzer bir masaüstü bilgisayar günümüzde de tanıttı. Yani benzer ürünler günümüzde de karşımıza çıkmaya devam ediyor.

MacBook Air ise 2008 yılında piyasaya çıkmış bir model. Intel’in Merom işlemcisi ve dahili GMA grafik işlemcisi ile piyasaya sunuldu. 2008 yılının donanım ürünleri ile bu incelikte bir tasarım oldukça zordu. Tabi tasarım olarak Apple oldukça yaratıcı bir firma. O yüzden teknolojinin gidiş yönünü belirleyen bir firma.

16-10/23/macbookair-samsung-9-series-laptop.gif

Daha sonra Macbook Air‘e donanım güncellemeleri de geldi. Günümüzde oldukça tutan bir model olmakta.

Ben bu iki ürün arasında incelikten başka bir benzerlik olmasa da Apple, hem Asus’un Zenbook hem de Samsung’un 9 serisi ultrabooklarına çeşitli ithamlarda bulunmuştu.

{pagebreak::7}

Samsung Galaxy Tab 10.1 – Apple iPad 2

En çok mahkemelere taşınan ürünlere bakalım. 

Almanya’da Avusturalya’da yasaklanan sonra çözümlerin bulunduğı Galaxy Tab 10.1 bakalım ne kadar benziyor iPad’e?

16-10/23/ipad-galaxy-tab-10.jpg

iPad 2 ve ilk nesil iPad, 4:3 ekrana sahip. Bu yüzden tasarımı da güzel kılıyor. Geniş ekranlı 10.1 inç tabletler daha büyük ve taşıma konusunda dezavantlı oluyor.

iPad dik kullanıma göre tasarlanmış, Samsung Galaxy Tab 10.1 ise yan kullanım için. Home tuşu, Android 3.0 sürümü olduğundan kullanılmıyor. Ama çerçeve ve kasa yan tarafları iPad’e çok benziyor. Arka tasarım oldukça farklı ama yan kenarlıklar iPad’e oldukça benzer.

Ayrıca arayüzde de benzerlilk yok. iPhone ile Galaxy S2 mi daha çok benziyor yoksa iPad ile Galaxy Tab mı derseniz, bence Galaxy S 2, iphone’a daha çok benziyor. iPad ile Galaxy Tab arasında yan alanlar ve ekran çerçevesi hariç farklılıklar mevcut.

{pagebreak::8}

Sonuç :

Apple, yazılım ve ürün tasarımı konusunda lider firmalardan biri. Belki de lider. Çünkü tasarımları zamanının ötesinde. MacBook Air, 2008 teknolojine göre çok çok ince bir yapı. Ayrıca iPhone 2007‘de çıkmadan önce bu şekilde bir tasarım ön görmüyordu. 2005 yılında hazırlanmaya başlanan Android işletim sisteminin örnek akıllı telefonu bile bu şekil bir tasarımdan uzaktı. Elbette firmaların farklı tasarımları var. Ama bu şekilde bir tasarımı hayatımıza Apple soktu.

Günümüzde Apple neden trend oluyor diye yazımızda da açıkladığımız gibi, bir karar verdiğinde ve uygulamaya soktuğunda, diğer üreticiler de onun yolunu izleyebiliyorlar.

iPhone, iPad ve MacBook Air modelleri gibi pek çok örnekte gördük.

Günümüzde iki markanın da ürünlerinin epey farklılaştığını ve ciddi bir rekabet içerisinde olduklarını görüyoruz. Bu noktada karar sizlerin. 

:: İki firma hakkındaki yorumlarınız neler ?

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar (316)

arina

gerekli bilgileri vermi yor .... mesela kameralari nasil yada hangi marka daha kullanisli ve ya en sevilen ozellikleri ne gi bi bilgiler vermesi gerekiyor.

MAHMUT

AYN

Kadir Hakan Okyay

Ben bir Apple düşmanıyım

Teknoloji Dostu

Androidde kullandım apple da 11 yaşındayım ve iPhone 6 kullanıyorum Casper via l8 de kullandım tablet 5 kere annemin eski telefonu j7 5 -6 kere ekranı kırıldı android tablette telefonda yavaş ve dayanıksız şuan kullandığım iPhone 6 bile hiç kasmadı

Teknoloji Dostu

10 yıllık iphone kulkapıcısı olrak ikisininde vazgecilmezim dediğim markalardır samsung gerçekten galaxy gibi bir marka içinde milyarlarca yıldız bulunduran ve özellikleri ile tartışılmaz bir marka apple ise kaliteli işlemci ve işlemcisi ile tartışılmaz ama her ikisinide kullanan biri olarak söylüyorum hatta şuan elimde s8 ve iphone 11 olmasına rağmen s8 11 den çok daha kullanışlı olduğunu söyleyebilirim eğri oturalım doğru konuşalım samsung gercekten samanyolu gibi bir galaxy içinde milyarlarca yıldız apple ise kapalı bir dünya çok kısıtlı ne ama çokta kaliteli ikisinide çok severek kullanıyorum

Teknoloji Dostu

Apple de saniye başına şarj gidiyo 😂

Teknoloji Dostu

Abi birisi pil ömrü dayanıklılık tasarım ve kamera demiş iphone için en çok da pil ömrüne güldüm :) Bu saydıklarınızın hepsi not 9 da daha iyi Samsungun satış rakamı iphonun iki katı nerdeyse . Kısaca İphone :Audi Huawei:Bmw Samsung:Mersedes tir Bmw yada audi ne kadar iyi olursa olsun Mersedes bir başkadır.

Teknoloji Dostu

Apple iyi ama kalkıp türkiye şartları altında bir iphone 11 pro maxa 14 bin tl vermek pek akıl işi gibi gelmiyor yurtdışında olsa neyse 1000 dolara rahat alınıyor samsung da kendi çapında iyi kullanıcıları seviyordur kimse kimsenin tuttuğu markayı kötülemeye hakkı yok ben appleciyim kalkıp başka marka kullanan birisine benim iphone8 cihazım senin not8 p20 pro mi9'undan güzeldir demem asla benim cihazım bana güzeldir başkasının cihazı da ona güzeldir...

Teknoloji Dostu

Performans,Dayanıklılık,Pil Ömrü,Kamera ve tasarımın en iyisi = apple

Teknoloji Dostu

Samsung en iyisi.Neyi kasıyor.Ben s3 mini kullanıyorum o bile kasmıyosa yeni modelleri düşünemiyorum.Tabletim galaxy tab 3 ve o hipopotam gibi Ipad' e bin basar

Daha fazla yorum (232 yorum daha)

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.