Apple, 2012 yılında yayınlamayı planladığı yeni işletim sistemi OS X Mountain Lion‘ı duyurdu. Apple’ın mobil cihazları olan iPad, iPhone ve iPod Touch ile Mac bilgisayarları birbirine daha çok bağlayacak olan Mountain Lion yani 10.8 sürümü, aynı zamanda 100’ün üzerinde yenilik ve iyileştirme ile birlikte geliyor. Biz de sizler için Apple’ın yeni işletim sistemini mercek altına aldık.
Mountain Lion, yukarıda da belirttiğimiz gibi mobilde kullanılan özelliklerin Mac’lere gelmesiyle oluşuyor. Bu sayede Apple’ın tüm ürünleri arasında senkronizasyon sağlanmış oluyor. Yine geçtiğimiz günlerde Tim Cook‘un 100 milyona ulaştığını açıkladığı Apple’ın bulut teknolojisi iCloud da sonunda bilgisayarlara bütünleşik hale geliyor.
İlk duyuruyu okumak için buraya tıklayın.
Yazının girişinde farkettiyseniz Mac OS X takısı yerine sadece OS X takısını kullandık. Bunun sebebi de Apple’ın Mountain Lion ile birlikte Mac OS X yerine OS X demeye başlaması.
Lafı fazla uzatmadan OS X Mountain Lion ile ilgili tüm bilgileri sizlerle paylaşalım.
{pagebreak::2}
iCloud
Apple’ın 2011’in yaz aylarına doğru iOS 5 ile birlikte tanıttığı bulut sistemi iCloud, geçtiğimiz Ekim ayında iOS 5’in piyasaya çıkmasıyla resmi olarak hizmete başlamıştı. Bir önceki sistem olan MobileMe’yi öldüren ve ve bedava hale getiren iCloud, temel olarak Apple’ın bulut işlerini hallediyor.
Mountain Lion ile birlikte Mac’lerde iCloud entegrasyonu da sağlanmış olacak. Eğer mobil cihazınızda iCloud kullanıyorsanız aynı Apple ID ile iCloud’a giriş yapılıp kolay kurulum yapılabilecek. Bu sayede Mac’teki dökümanlar, mailler, kişiler, notlar, takvimler ve daha birçok hizmetler otomatik olarak buluta taşınacak. Yani aynı anda iPad, iPhone ve iPod touch’a da aktarılacak. Ya da tam tersi haliyle iPhone’da yaptığınız değişiklikler Mac’lerde de gözükecek.
Messages
Yine iOS 5 ile gelen iMessage yani internet üzerinden bedava mesajlaşma sistemi de artık Mac’lere geliyor. Hem Mac’i hem de iPhone ya da iPad’i olanlar bilir, Apple’ın görüntülü görüşme sistemi olan FaceTime, iki sistemde birden çalışabiliyordu. Yani iPhone üzerinden bir Mac’i arayabiliyordunuz. Yeni gelecek olan Messages ile mesajlaşma sistemi de Mac’lere geliyor.
iPhone, iPad, iPod Touch ve Mac sahipleri sahip oldukları iMessage sistemiyle birbirleri arasında bedava mesajlaşabilecek, resim ve video gönderebilecek. Mac üzerinden mesaj yazmak hem kolay hem de hızlı olacak. Bir yazılım olarak gelecek olan Messages, kullanıcıların en çok rağbet göstereceği özellik olacak gibi duyuror.
Eğer ilginizi çektiyse size bir sürprizimiz var. Apple, Messages yazılımının betasını tüm Mac kullanıcıları için yayınladı. Bir ayrıntı belirtmese de sadece Lion işletim sistemine sahip olan kullanıcıların yükleyebileceğini tahmin ediyoruz. Messages’ın betasını buraya tıklayarak yükleyebilirsiniz. Bu arada Messages yazılımının iMessage, AIM, Yahoo!, Gtalk gibi sistemleri de desteklediği belirtiliyor.
{pagebreak::3}
Reminders
Apple’ın resmi hatırlatma uygulaması olan Reminder da Mac’e gelen yeniliklerden biri. Lokasyon bazlı olarak da çalışabilen Reminders yani Anımsatıcı artık Mac’ten de yönetilebilecek. Bilgisayar kullanırken aklınıza gelen tüm anımsatıcıları uygulama içinden yazdığınızda otomatik olarak iPad ve iPhone’lara da senkronize olacak.
Bu sayede market alışverinizi, yapılacaklar listenizi her yerden güncelleme şansınız olacak. Anımsatıcıyı ne kadar sık kullanıyorsunuz bilemiyoruz, fakat Mac’e gelmesiyle çok daha kullanışlı olacağı kesin.
Notes
Notlar da tıpkı Anımsatıcı gibi hiçbir şeyi unutmamanızı baz alıyor. Fakat notlar, anımsatıcının yapılacaklar listesi mantığından çok her konuda not almanızı sağlayan bir uygulama. Bu sebeple iPhone’un en kullanışlı uygulamalarından biri diyebiliriz. Artık Mac’ler de Notlar uygulamasına kavuşuyor. Bu sayede aldığınız tüm notlar iCloud aracılığıyla tüm cihazlarınıza dağılıyor.
Notlar, bilgisayar ekranına kavuşunca hem yazması daha kolay oluyor hem de düzenlemesi. Bu sebeple tıpkı Anımsatıcı’da olduğu gibi kullanım oranı artacaktır. Mac üzerinden aldığınız notlara resim ekleme mantığı da oldukça güzel. Fotoğrafı notun içine sürükleyip bırakmanız yetiyor.
Mac’e özel bir diğer yenilikse artık istediğiniz notu post it mantığında masaüstünüze taşıyabilecek olmamız. İstediğimiz kadar masaüstünde görüntülemek mümkün. Örneğin iPhone’dan bir not aldınız. Bu not, Mac’e senkronize oldu. Mac’te çalışırken de gözünüzün önünden gitmesin istiyorsunuz, işte o zaman masaüstüne tutturabilirsiniz.
{pagebreak::4}
Notification Center
iOS 5 ile gelen en büyük yeniliklerden biri olan bildirim sistemi artık Mac’lere de geliyor. iPhone ve iPad’in en çok kullanılan özelliği olan bildirim sistemi, parmağı ekranın en üstünden aşağı kaydırınca ortaya çıkıyor. iOS’da bildirim merkezine kayıtlı uygulamalardan gelen yenilikleri gösteriyor. Örneğin hava durumu, son gelen mailler, Twitter’da mention’lar, ESPN ScoreCenter üzerinden maç sonuçları, IMDB üzerinden yeni film haberleri gibi.
Bu sistem artık Mac’lerde de kullanılacak. Mountain Lion’ın tanıtım videosunda iki parmağınızı touchpad’de sola götürdüğünüzde Mac’in ekranının sağ tarafında iOS’lardaki bildirim sistemi gözüküyor. Bu sisteme aynı iOS gibi işleyecek. iOS’a ek olarak Mac uygulama ve yazılımlarını da dahil edecek. Bu sayede tıpkı ESPN, IMDB gibi birçok iOS uygulaması yakın zamanda Mac’e de gelecektir. Düşünsenize siz Mac’te işlerinizi hallederken takip ettiğiniz takım gol attığında ekranın sağ üst köşesinde küçük bir kutu belirecek.
Bildirim merkezinin yanı sıra biraz önce dediğim gibi anlık bildirimler ekranın sağ üst köşesinde kutu halinde gözükecek ve kaybolacak. Tamamına bakmak için bildirim merkezini açmanız gerekecek.
Share Sheets
Share Sheets özelliği de yine iOS cihalarında olan bir özellik. Safari, PhotBooth gibi Apple ürünlerinde gelecek olan özelliğin tıpkı iOS’da olduğu gibi diğer program ve uygulamalara da uyumlu hale gelmesi bekleniyor. Share Sheets, sayfa paylaşım noktası. Örneğin Safari’de girdiğiniz bir sayfayı paylaşmak istiyorsunuz, adres çubuğunun yanındaki ikona tıkladığınızda email ile gönder, Twitter’da paylaş gibi seçenekler belirecek.
{pagebreak::5}
iOS 5 ile hatırlarsanız dahili Twitter entegrasyonu gelmişti. Mountain Lion ile Mac’lere de dahili Twitter entegrasyonu gelecek. Bu sayede Share Sheets’de tanıttığımız özellikleri sorunsuz kullanabileceksiniz. Gördüğünüz bir sayfayı, bir fotoğrafı Twitter’da paylaş dediğiniz zaman küçük bir yeni Tweet kutusu belirecek. Bunun için Twitter hesabınızı ayarlardan aktif etmeniz gerekiyor.
Game Center
iOS’un ünlü oyun merkezi Game Center da sonunda Mac’e geliyor. Sonunda diyoruz çünkü iOS platformunda o kadar gelişmişti ki, Mac’e uyarlanacağı söylentileri giderek artmıştı. İşte o uyarlama Mountain Lion güncellemesiyle birlikte geliyor. Game Center, tıpkı iOS’daki gibi olacak. Yani yeni arkadaşlar ekleyebilecek, arkadaş listenize bakabilecek, oynadığı oyunlara göz atabileceksiniz.
Aynı zamanda Real Racing 2 gibi üç platformda da yani iPhone, iPad ve Mac’te olan oyunları da ortaklaşa oynama imkanı olacak. Siz Mac’ten oynarken arkadaşınız iPhone’undan oynayabilecek. Özellikle Game Center’ın da gelmesiyle bundan sonra Mac App Store’da birçok iOS türevi oyunları görebileceğimizi düşünüyoruz. Artık daha zengin bir Mac App Store bizi bekliyor olacak.
{pagebreak::6}
AirPlay Mirroring
Aslında Mountain Lion’dan çok daha önce beklenen bir özellikti, fakat Mountain Lion ile resmi olarak geliyor. AirPlay Mirroring, çift çekirdekli iOS cihazlarının sahip olduğu AirPlay Mirroring özelliğinin aynısı. Yani Mac ekranınızın tamamını wireless ile Apple TV aracılığıyla televizyonunuzda görebileceksiniz. Eğer Apple TV’niz varsa kabloya gerek kalmadan salondaki HD TV’niz, sizin ekranınız olacak.
Bir güzel haber de QuickTime, Keynote, iMovie gibi birçok Apple uygulaması televizyonda tam ekran olarak destek verecek. Bilgisayar ekranını televizyona yansıtmak için üst bardan Apple TV seçeneğini seçmek gerek. Ya da masaüstünü değil de sadece programı yansıtmak istiyorsanız da program içinde paylaşım yerinde Apple TV’yi seçmek gerekecek.
Hem iMac hem de MacBook sahiplerinin oldukça işine yarayacağını söyleyebiliriz. Düşünsenize salonda ailenize bilgisayardan bir şey göstereceksiniz. Hemen Apple TV aracılığıyla televizyona yansıtıyorsunuz, kimse rahatsız olmuyor.
Gatekeeper
Gatekeeper Apple’ın yeni güvenlik sistemi. Mountain Lion ile birlikte Mac’ler daha çok iOS’a benzeyeceğinden ve uygulama ağı bir anda çok zenginleşeceğinden uygulamaları güvenli bir şekilde indirmenizi sağlayacak. Uygulamaları sadece Mac App Store‘dan yükle ya da istediğin yerden yükle gibi seçenekler bulunuyor. Eğer sadece Mac App Store’u seçerseniz olası tüm güvenlik problemlerinin önüne geçmiş olacaksınız.
Yine aynı şekilde şifreleme konusunda da şifremi sürekli sor, hatırla gibi seçenekler bulunuyor.
{pagebreak::7}
Apple, Mountain Lion için açtığı sayfada yazın çıkacağını belirtse de yayınladığı basın bülteninde yaz aylarının sonuna doğru çıkacağı yazıyor. Şu an kullanılmakta olan son işletim sistemi Mac OS X Lion‘da belirtilen süreden kısa bir süre yayınlanmıştı.
Kimler İndirebilecek?
Mountain Lion’ın, tıpkı Lion işletim sistemi gibi Mac App Store üzerinden yayınlanması bekleniyor. Hali hazırda Lion işletim sistemi yüklü kullanıcılar, Mountain Lion‘ı buradan satın alarak Mac’lerine kurabilecek. MacBook, MacBook Pro, iMac, MacBook Air sahipleri Mountain Lion’dan yararlanabilecek.
#http://www.youtube-nocookie.com/embed/DoR08T26IPU#
Mountain Lion için henüz minimum sistem gereksinimleri yayınlanmadı. En azından 2010 yılından beri piyasada olan Mac’lerin çalıştıracağı tahmin ediliyor. Ancak daha eski, özellikle Core 2 Duo kullanan MacBook modellerinin Mountain Lion‘a uyumlu olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Lion işletim sistemi de en az 2 GB RAM koşuluyla yayınlanmıştı. 2 GB‘dan düşük RAM’e sahip olanların Mac App Store’da satın alma işlemleri reddedilmişti.
Apple’ın yeni işletim sistemi Mountain Lion ile ilgili ilk bilgiler bu şekilde. Yeni bilgiler geldikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
:: Yeni işletim sistemi Mountain Lion’ı nasıl buldunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}