Apple ve Epic Games, geçtiğimiz haftalarda tarihin en önemli davalarından birinde karşı karşıya geldiler. Epic Games‘in App Store komisyonlarından rahatsız olmasıyla başlayan süreç, Apple‘ın Fortnite‘ı uygulama mağazasından kaldırmasıyla mahkemeye taşınmıştı.
Aylarca süren dava süreci geçtiğimiz hafta noktalandı ve kararın açıklanması için heyecanlı bekleyiş başladı. Ancak pek çok kişi, oldukça karmaşık geçen dava sürecini takip etmekte zorlandı. Biz de neredeyse her gün yeni bir skandalın patlak verdiği davadaki tüm gelişmeleri sizler için toparladık. İşte Apple vs Epic Games davası.
Apple vs Epic Games skandalları
Kimin haklı olduğuna karar vermek için iki şirketin de neredeyse tüm bilgilerini inceleyen mahkeme, oldukça ilginç bilgileri de ortaya çıkardı. Hatta iki şirketle de doğrudan iş yapmayan Netflix ve Xbox gibi şirketlerin bile sırları ortaya çıktı.
- Apple daha fazla iPhone satmak için iMessage’ı kapalı tutuyor
Neredeyse hiçbir kullanıcı Apple‘ın iMessage‘ı kendi ekosistemi dışında bir platforma taşımasını beklemiyor. Ancak Apple vs Epic Games davasında ortaya çıkan bilgiler, şirketin 2013 yılında WhatsApp‘a rakip olmayı planladığını gösteriyor. Apple‘ın İnternet ve Yazılım Hizmetlerinden sorumlu kişi Eddy Cue‘nun istediği bu proje, daha az insanı iPhone almaya yönlendireceği sebebiyle iki kez reddedilmiş.
- Apple, Netflix’i kaybetmemek için elinden geleni yapmış
Apple sık sık hatırlattığı üzere tüm geliştiricilere eşit muamele yapıyor. Ancak görünüşe göre söz konusu Amazon ve Netflix gibi büyük şirketler olduğunda istisna yapmaktan çekinmiyor. Kullanıcı sayıları yüzünden bu şirketleri kaybetmek istemeyen Apple‘ın, App Store politikalarını zaman zaman gevşettiği ortaya çıktı. Uygulama mağazasında çalışan bir yetkilinin e-postalarındaki bilgiler, şirketin Netflix‘i kaybetmemek için oldukça yoğun bir çaba gösterdiğini ve uygulama içi satışları kaldırmaması için platforma istisna gösterildiğini ortaya çıkardı.
- Microsoft, Xbox satışlarından para kazanmıyor
Resmi olarak Apple vs Epic Games davasıyla ilgisi olmayan Microsoft, sürece yoğun ilgi gösteren şirketlerden biri oldu. Hatta şirket, Apple’ı köşeye sıkıştırmak için Windows Mağazası komisyonlarında ciddi bir indirim yaptı. Son olarak Apple‘ın oyun konsollarını ve buradaki komisyonları örnek göstermesini fırsat bilen Microsoft yetkilileri, şirketin Xbox satışlarından zarar ettiğini söyleyerek, iPhone satışlarında durumun bu olmadığını ve bu savunmanın hatalı olduğunu açıkladı.
- Epic Games de mağazadan para kazanmıyor
Epic Games‘in oyun mağazacılığına oldukça geç girdiği ve bu süreçte yeni kullanıcılar kazanmak için yen ücretsiz oyun dağıttığı bir sır değil. Ancak Apple vs Epic Games davası, şirketin bu oyunlara yüzlerce milyon dolar ödediğini ortaya çıkardı. Oldukça masraflı olan dijital oyun mağazacılığı şirkete şu ana kadar para kazandırmaktan çok para kaybettirdi. Konuyla ilgili konuşan Epic CEO‘su Tim Sweeney, açıklamalarında mağazanın 2024 civarında kar etmesini beklediğini söyledi. Şirketin PlayStation gibi pek çok stüdyoyu kendini özel yapmak için ciddi paralar harcadığı biliniyor.
- Tim Sweeney yıllardır Tim Cook’u bu konuda rahatsız ediyormuş
E-postalarda ortaya çıkan bir başka detay ise Tim Sweeney‘in App Store konusundaki ısrarları oldu. Yıllardır Apple CEO‘su Tim Cook‘a çeşitli e-postalar atan Sweeney, paragraflarca yazı ile şirketi alternatif uygulama mağazalarına izin vermesi ve komisyonları düşürmesi için ikna etmeye çalışmış. Ancak çabaları sonuçsuz kalan Epic Games CEO‘su Apple yöneticileri arasında dalga konusu olmuş.
Sonucu merakla beklenen dava hakkındaki bilgiler şimdilik bu kadar. Peki sizin bu konuyla ilgili görüşleriniz neler? Sizce ticari sırları açığa çıkan bu iki şirketten hangisi davadan galip ayrılan taraf olacak? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}