Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Apple Watch Series 6 vs SE: 1000 liraya değer mi?

Ana sayfa / Akıllı Saat

Apple 15 Eylül etkinliğinde Apple Watch Series 6 ile Apple Watch SE modellerini tanıttı. Watch Series 3’ün devam modeli olarak görülen Watch SE ile Series 5’in daha güçlü modeli olan Series 6 karşısında kullanıcılar arasında hangisini satın almalıyım? Sorusu hakim. Sizler için Apple Watch Series 6 vs Watch SE: 1000 liraya değer mi? sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde açıkladık.

iPhone 12’de kutudan çıkmayan ”şarj cihazı” göründü

iPhone 12 hakkında kutusundan şarj adaptörünün çıkmayacak olması kullanıcıları üzse de yeni bir detay: iPhone 12 kablosuz şarj cihazı göründü

Apple Watch Series 6 vs Watch SE: 1000 liraya değer mi?

Apple Watch Series 6, 3799 TL‘den başlayan fiyatlarla yeni S6 işlemci, U1 ultra geniş bant işlemcisi ve kan oksijen takibi sunarak, geçen yıl satışa çıkan Series 5’den daha fazla yeteneğe sahip.

Reklam
Reklam

Apple Watch SE ise 2699 TL‘den başlayan fiyatlarla S5 işlemcisi, Retina ekran ve optik kalp sensörü gibi özellikleriyle daha uygun fiyatlı ancak iddialı bir performans sunuyor. Karşılaştırmamızda ilk olarak benzerliklere göz atalım.

Apple Watch Series 6 ve Watch SE benzer özellikleri:

– 44 mm veya 40 mm kasa boyutu
– 1.000 nit parlaklığa sahip Retina LTPO OLED ekran
– GPS ve GPS + Hücresel (Hücresel özelliği ülkemizde kullanılamıyor)
– 64 bit çift çekirdekli işlemci
– W3 kablosuz çip
– Dokunsal geri bildirimli Digital Crown
– Optik kalp sensörü
– Yüksek ve düşük kalp atış hızı ve düzensiz kalp ritmi bildirimleri
– Uluslararası acil durum çağrısı, acil SOS ve Düşme Algılama
– Gürültü izleme
– 50 metreye kadar su geçirmezlik; “yüzmeye dayanıklı”
– Wi‑Fi ve Bluetooth 5.0 bağlantısı
– Aile Kurulumu Desteği (GPS + Hücresel modeller)
– Pusula ve her zaman açık altimetre
– 32 GB kapasite
– 18 saatlik “tüm gün” pil ömrü

Apple’ın paylaştığı bu özellikler, her iki saatin de temelde aynı özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Ancak Series 6’nın, sağlık tarafında sunduğu özellikler ve  bu özelliklerin Watch SE’de olmaması, çoğu kullanıcının bu saati seçmesinde büyük rol oynuyor.

Apple Watch Series 6 ve Watch SE farklılıkları

Series 6:

– Always on display (her zaman açık) Retina ekran
– 64 bit çift çekirdekli S6 işlemcisi
– U1 ultra geniş bant işlemcisi
– Kan oksijen ölçümü; elektrikli kalp sensörü ve ikinci nesil optik kalp sensörü
– Belirli egzersizler için geliştirilmiş pil ömrü, daha hızlı şarj
– Yeni iki renk: Mavi ve Product (RED)

Watch SE:

– Retina ekran
– 64 bit çift çekirdekli S5 işlemcisi
– Sadece optik kalp sensörü

Her iki saatin de benzerlik ve farklılıklarına hızlıca göz attıktan sonra, ayrıntılı incelememize geçelim.

Görünümler

Hem Apple Watch Series 6 hem de ‌Apple Watch SE‌, 1.000 nit parlaklığa sahip Retina LTPO OLED ekranla birlikte geliyor. Bununla birlikte, temel fark, Series 6’nın her zaman açık bir ekrana sahip olması. Bu, bileğinizi indirdiğinizde bile ekranın açık kaldığı anlamına geliyor, böylece bileğinizi doğru bir şekilde kaldırmak zorunda kalmadan saatinizin yüzünü her zaman görebilirsiniz.

Apple Watch Series 6 her zaman açık ekran, kullanıcının bileği aşağıdayken açık havada Apple Watch Series 5’ten iki buçuk kata kadar daha parlak, bu da parlak güneş ışığında saat yüzünü görmeyi çok daha kolay hale getirir. Kullanıcılar, bilekleri aşağıdayken artık Bildirim Merkezi’ne ve Kontrol Merkezi’ne erişebilir, uygulamalara dokunabilir ve saat ekranlarını uyandırmak zorunda kalmadan yüzleri değiştirmek için kaydırabilir.

‌Apple Watch SE‌ her zaman açık bir ekrana sahip değil. Bu da kullanıcıların saat yüzlerini görmek için bileklerini kaldırmaları veya ekrana dokunmaları gerektiği anlamına geliyor.

Bu özelliğin dışında, yüksek çözünürlüklü Retina ekran her iki modelde de bulunuyor. Bileğinizi kaldırmadan her zaman saat yüzünüzü özellikle görmeniz gerekmediğini hissetmediğiniz sürece, ‌Apple Watch SE‌’nin ekranı ihtiyaçlarınız için fazlasıyla yeterli olacaktır.

S6 ve S5 İşlemci

Apple Watch Series 6 ve ‌Apple Watch SE‌’deki her iki işlemci de 64 bit çift çekirdekli yongalardır. Daha yeni S6 işlemciler iPhone 11’deki A13 Bionic’i temel alıyor ve önceki S5 işlemcilerden yüzde 20’ye kadar daha hızlı. Apple, bunun “tüm gün” 18 saatlik pil ömrünü koruyarak uygulamaların yüzde 20 daha hızlı başlamasına izin verdiğini söylüyor.

Apple’a göre ‌Apple Watch SE‌, Apple Watch Series 5’in hala “inanılmaz derecede hızlı performans sunan” çift çekirdekli S5 işlemcisini miras alıyor. S5, Apple Watch Series 3’ten iki kata kadar daha hızlı.

S5, Apple Watch Series 5’te ilk kez piyasaya sürüldüğünde yetenekli bir işlemciydi. S6 çipinin küçük performans iyileştirmeleri, hızlı uygulama geçişleri ve açılışlarına ihtiyacınız olmadıkça, Apple Watch Series 6’yı ‌Apple Watch SE‌ yerine tercih etmek için yeterli görünmüyor. Kullanıcıların büyük çoğunluğu için, Apple Watch SE işlemcisi yeterince hızlı ve verimli olacaktır.

U1 Ultra Geniş Bant Çip

Yalnızca Apple Watch Series 6, U1 ultra geniş bant yongasını içeriyor. Apple, Watch’taki U1’in “yeni nesil dijital araba anahtarları gibi yeni deneyimleri desteklemek için kısa menzilli kablosuz konumu etkinleştireceğini” söylüyor, ancak çipin başka neler sunabileceği henüz belirsiz.

Apple şimdiye kadar bu teknolojiyi yalnızca iOS 13’te AirDrop özelliğini güçlendirmek için kullandı, ancak gelecekte daha heyecan verici kullanım örnekleri gösterdi. Bu, U1’in Apple Watch Series 6’daki işlevselliğinin iyi bir şekilde genişletilebileceğini gösteriyor.

Sağlık İzleme

Apple Watch Series 6, kan oksijen izleme özelliği sunar; Apple Watch’ta daha önce hiç görülmemiş yepyeni bir sağlık izleme özelliği olarak dikkat çekiyor. Bu özellik, kullanıcının kanının oksijen doygunluğunu ölçer, böylece genel kondisyonlarını ve sağlığını daha iyi anlayabilirler.

Ayrıca Apple Watch Series 6, EKG çekmek için kullanılan önceki modellerde de bulunan elektrikli kalp sensörünü içerir. Apple Watch Series 6, Digital Crown‘a yerleştirilmiş elektrotlara ve arkada bir elektrikli kalp atış hızı sensörüne sahiptir. EKG uygulamasıyla, kullanıcılar Digital Crown’a dokunur ve 30 saniye sonra bir kalp ritmi sınıflandırması alır. Kalbin normal bir şekilde atıp atmadığını veya büyük sağlık komplikasyonlarına yol açabilecek bir kalp rahatsızlığı olan Atriyal Fibrilasyon (AFib) belirtileri olup olmadığını sınıflandırabilir. Tüm kayıtlar, ilgili sınıflandırmalar ve belirtilen semptomlar Sağlık uygulamasında doktorlarla paylaşılabilecek bir PDF biçiminde saklanır.

‌Apple Watch SE‌ bu sağlık istatistiklerini izlemek için bir kan oksijenine veya elektrikli kalp sensörüne sahip değildir. Ancak, Apple Watch SE herhangi bir sağlık verisini kaydetme özelliğinden de yoksun değildir. Apple Watch SE‌, kalp atış hızını izlemek için optik kalp sensörüne sahiptir ve yüksek ve düşük kalp atış hızı ve düzensiz kalp ritmi hakkında bildirimler verebilir. Düşük maliyetli model, tıpkı Apple Watch Series 6 gibi acil SOS, Düşme Algılama ve gürültü izleme işlemlerini de gerçekleştirebilir.

Batarya

Apple Watch’un her iki modeli de Apple’ın “tüm gün” olarak adlandırdığı yaklaşık 18 saatlik pil ömrünü koruyor.

Ancak Apple Watch Series 6, daha hızlı şarj, tam şarjı bir buçuk saatin altında tamamlama ve iç-dış mekan koşuları gibi belirli antrenmanları izlemek için iyileştirilmiş pil ömrü sunuyor. Series 6 ayrıca teorik olarak her zaman açık ekranından etkilenmeyecek şekilde optimize edilmiştir.

Her iki modelin de pil ömrü hemen hemen aynı olduğundan, Series 6’yı sadece belirli aktiviteler sırasında daha hızlı şarj ve biraz geliştirilmiş pil kullanımı temelinde tercih etmeye değmez. Bunun yerine Series 6’nın bataryası ve şarj geliştirmeleri, cihazın Apple Watch SE üzerinde nasıl bir dizi küçük ama anlamlı iyileştirmeler sunduğunun önemli bir göstergesi olmaya devam ediyor.

Tasarım

Apple Watch Series 6 ve ‌Apple Watch SE‌ aynı temel tasarımı paylaşır, ancak malzeme ve renk seçenekleri söz konusu olduğunda farklılık gösterir.

Apple Watch Series 6 alüminyum, paslanmaz çelik veya titanyum olarak sunulurken, ‌Apple Watch SE‌ yalnızca alüminyum olarak mevcuttur. Paslanmaz çelik veya titanyuma sahip saatler de safir kristal ekran kullanır, alüminyum modeller ise Ion-X ile güçlendirilmiş cam kullanır.

Alüminyumdan üretilen Apple Watch Series 6, Gümüş, Uzay Grisi, Altın, Mavi veya Kırmızı renklerde mevcuttur. Paslanmaz çelikte Gümüş, Grafit veya Altın olarak mevcuttur. Titanyum yapıda ise Titanyum rengi veya Uzay Siyahı olarak mevcuttur. ‌Apple Watch SE‌ yalnızca Gümüş, Uzay Grisi veya Altın renklerde mevcuttur.

Paslanmaz çelik, titanyum veya Mavi, Kırmızı, Grafit, Titanyum veya Uzay Siyahı kaplamayı tercih ediyorsanız, bu malzemeleri ve renk seçeneklerini sunan tek model olan Apple Watch Series 6’yı almalısınız. Bununla birlikte, hafif bir alüminyum kasa ve temel Gümüş, Uzay Grisi veya Altın kaplamalardan memnunsanız, o zaman ‌Apple Watch SE‌ yeterli olacaktır.

Son düşüncemiz

Apple Watch Series 6, kan oksijen izleme, S6 ve U1 çipleri ve her zaman açık altimetre gibi yeni özellikler sunan, önceki Series 5 modeline göre çok daha gelişmiş bir özelliklere sahiptir. Ayrıca her zaman açık ekranı, gelişmiş sağlık izleme özellikleri ve çeşitli renk ve kaplamalarıyla giyilebilir cihazlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyenler için tercih edilen bir model olacak. Özellikle sağlık takibiyle ilgileniyorsanız veya yalnızca belirli bir kasa ve renk kombinasyonunu seviyorsanız, Apple Watch Series 6 sizin için en iyi model olacaktır.

Alternatif olarak, bütçeniz kısıtlıysa ve Series 6’nın ek özelliklerinden etkilenmiyorsanız, Apple Watch SE çok çekici bir seçenek. ‌Apple Watch SE‌, birçok Apple Watch müşterisi, özellikle de ilk kez Apple Watch alacaklar için tercih edilen model olacaktır.

Apple Watch SE muhtemelen Series 6’dan daha popüler model olacak ve bu nedenle çoğu potansiyel müşteri için bu varsayılan seçim olacaktır.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam