2012 yılında iOS kullanıcılarının uygulamaları App Store dışında satın alamamaları sebebiyle açılan dava yeniden alevlendi. Dava, Apple’ın, üçüncü parti kaynakların aynı uygulamaları satmasına izin vermediği için özellikle iOS uygulamalarında fiyat rekabetinin önüne geçtiği iddiası ile açılmıştı. Davacılar Apple’ı fiyatları yüksek tuttuğu gerekçesi ile suçlamışlardı.
2013 yılında olumsuz sonuçlanmıştı
Apple aleyhine açılan dava Ağustos 2013’te Apple’ın lehine sonuçlanmıştı. Fakat dün temyiz mahkemesinin iPhone uygulaması satın alan kullanıcıların App Store dışından uygulama satın almalarına izin vermemek suretiyle uygulamaları piyasaya sürdüğü iddialarıyla Apple’a dava açabileceklerine hükmetmesi ile işler değişti. Böylece 2013 yılındaki karar bozulmuş oldu.
2012’de açılan davanın duruşmasında davacılar adına konuşan avukat, hedeflerinin müşterilerin istedikleri yerden iOS uygulamaları satın almalarına izin vermek olduğunu söylemişti. Eğer dava başarı ile sonuçlansaydı bir çok mağazadan uygulama satın alınabileceği için Apple uygulama fiyatlarında indirime gitmek zorunda kalacaktı. iPhone kullanıcıları grubunu temsil eden avukatlar Reuters’e verdikleri demeçte, davada diğer bir seçeneğin Apple’ın tekel olması nedeniyle, rekabetçi fiyatların üzerinde sattığı uygulamalardan dolayı kullanıcıların zararlarını karşılamak olduğunu söylediler.
Apple’ın güvenlik kaygıları nedeniyle App Store dışında uygulama satılmasına izin vermeyeceği açık. Jailbreak yada başka yöntemlerle uygulama yüklemek tabiki mümkün. Ama ücretli uygulamaları bu yöntemlerle indirmek yasal değil. Dava Apple aleyhine sonuçlanırsa ilginç şeyler olacak gibi görünüyor.
:: App Store dışındaki mağalardan iOS uygulaması satın almak ister miydiniz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}