Reklam
    Reklam
    Teknoloji Gündemi

    Intel’den Apple’a büyük çağrı: TSMC’yi bırak bize gel

    Intel CEO'su Pat Gelsinger, Apple'a büyük bir çağrıda bulundu. Gelsinger, Apple M1 işlemci sonrası gelecek ARM tabanlı işlemciler için kapıları açtı.
    Apple M1 işlemci, Intel işlemci, işlemci krizi, Arm tabanlı işlemci

    Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger, Apple ile M1 işlemci yüzünden gerilen ilişkileri düzeltmenin peşinde. Apple’ın yıllarca kullandığı Intel işlemciler yerine TSMC ile kendi işlemcisini geliştirmesi, Intel için önemli bir pazar kaybı anlamına geliyor. Gelsinger ise bu kaybı önlemek adına kartlarını açık oynuyor.

    Intel’den Apple M1 işlemci için dökümhane teklifi

    Apple, iki sene içinde tamamen Intel işlemciler yerine M1 işlemci gibi ARM işlemcileri kullanacak. Intel ise eski ve sadık müşterisini ikna peşinde. Yeni CEO bu anlamda, Apple ile yeniden iş ortaklığı kurmak istediklerini açıkladı.

    Reklam
    Reklam

    Gelsinger, verdiği röportajda Apple’ın ARM tabanlı işlemciler için TSMC’ye çok fazla güvendiğini göyledi. Yeni CEO, Apple’ın büyük bir müşteri olduğunu ancak TSMC’ye bağımlı halde olduğunu açıkladı. Intel’in Microsoft ve Qualcomm gibi firmalarla da çalıştığını hatırlatan CEO, Apple’da Intel dökümhanelerinden faydalanmaya çağırıyor.

    Intel’in yeni dökümhane yatırımlarıyla bir araya geldiğinde ise açıklama daha da anlamlı hale geliyor. Bu yeni yatırımla birlikte ARM tabanlı işlemciler için de geliştirme yapacak firma, TSMC’nin önüne geçme niyetinde. Firma bu yaptığı büyük yatırımla halihazırda devam eden işlemci krizini de bitirmenin peşinde.

    Intel CEO’su Pat Gelsinger

    Reklam
    Reklam

    Intel bu yeni yatırımla birlikte, işlemci piyasasında hem üretici hem de tedarikçi olarak yer alacak. Son dönemde ARM tabanlı işlemcilerin yükselişi TSMC‘yi yükseltmiş olsa da, firma şu an için 5 nm işlemci taleplerine yetişemiyor. Pandemi koşullarının da devam etmesi, işlemci üretimi ve tedariği konusunda süreçlerin aksamasına neden oldu. Bu da tüm dünyayı saran işlemci krizi ile sonuçlandı.

    Apple M1 işlemci, şimdiye kadar mobil işlemcilerde kullanılan ARM tabanlı işlemcileri bilgisayarlara taşıdı. Intel ise bu yeni teknolojiye karşı Intel işlemcilerin avantajlarını anlatan reklam filmleri çekti.

    Yarı iletken devi sadece bu reklam filmleriyle kalmadı. Intel, M1 işlemcili Macbook modelleriyle Intel işlemcili dizüstü bilgisayarları karşılaştıran bir de internet sitesi hazırladı. Bu internet sitesinde paylaşılan bir veri ise Intel’in sosyal medyada alay konusu olmasına neden oldu.

    Reklam
    Reklam

    İnternet sitesinde Intel, Acer Swift 5‘in 10 saatlik pil ömrüne sahip olduğunu açıkladı.  Acer’ın kendi sitesinde ise bu pil ömrü 18 saat yazıyordu. Arada yer alan bu devasa fark hem Intel hem de Acer’ı zor durumda bıraktı.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    3 Yorum

    1. Teknoloji Dostu

      Uzun vadede zaten ABD hükümetinin baskısı ile öyle olacak.

    2. Teknoloji Dostu

      Demekki neymiş.İntel işlemci yetiştiremiyor.Kocaman bir mavalmış.

    3. Teknoloji Dostu

      Intel: Apple aşkım n’olur geri dön seni çok seviyom n’olur geri dön işçiler PCB kemiriyor n’olur geri dön

    Diğer yorumları gör (2) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap