Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

ARM tabanlı Windows 10 cihazların kısıtlamaları neler?

Ana sayfa / Windows 10

ARM tabanlı çipsetlerden gücünü alan Windows 10 cihazlar tam gün batarya süresi iddiası ile geçtiğimiz yılın sonunda duyuruldu. Öte yandan ARM tabanlı Windows 10 cihazlar, ciddi kısıtlamalara sahip olmaları dolayısıyla tartışma konusu olacak gibi gözüküyor.

ARM tabanlı Windows 10 cihazlar isteneni veremiyor!

Qualcomm Snapdragon ARM işlemciler günümüz mobil cihazlarına başarıyla güç verse de görünen o ki aynı şeyi Windows 10 ekosistemi için söylemek mümkün değil.

ARM tabanlı Windows 10 cihazlar için kısıtlamalar!

HP, ASUS ve Lenovo tarafından geliştirilen cihazlar henüz piyasaya çıkmış değil. Microsoft ise kazara bu cihazlardaki kısıtlamaların listesini yayınladı. Şirket, her ne kadar durumun farkına varıp bilgileri geri çekse de oldukça geç kalmış durumda.

Reklam
Reklam

İşte ARM üzerinde çalışacak Windows 10 işletim sisteminin yapamayacakları:

– Sadece ARM64 sürücülere destek: ARM üzerinde sadece x86 uygulamalar çalışabilecek ancak x86 sürücüleri kullanılamayacak. Bu anlamda eski ekipmanlarınızı kullanmayacaksınız.

– X64 uygulamalara destek yok: x64 uygulamaların emülasyonu için destek sunulmazken, ileriki dönemde bu desteğin sağlanması planlanıyor.

– Bazı uygulama ve oyunlar çalışmayacak: OpenGL veya donanım hızlandırmalı OpenGL kullanan bazı uygulama ve oyunlar bu cihazlarda çalışmayacak. Ayrıca, anti-hile teknolojileri kullanan oyunlar da bu cihazlarda çalışmayacak.

– Windows deneyimini özelleştiren uygulamalar düzgün çalışmayacak: Yardımcı teknolojiler veya giriş yöntemi editörleri gibi uygulamalar cihazlarda düzgün çalışmayabilecek. Ek olarak, Dosya Yöneticisi sağ tıklama menüleri ve ikonları gibi uzantılar veya Dropbox düzgün çalışmayacakken yerel uygulamalara ihtiyaç duyulacak.

– Tüm ARM tabanlı aygıtların Windows’un mobil bir sürümünü çalıştırdığını varsayan uygulamalar doğru şekilde çalışmayabilir: Windows Phone için kodlanmış olan bazı uygulamalar düzgün çalışmayabilecek. Kullanıcılar bu uygulamalarda, yanlış oryantasyon veya kullanıcı arayüzü görünümü problemleri yaşayabilecek.

– Windows Hypervisor Platform ARM’de desteklenmeyecek: Hyper-V kullanan sanal makineleri çalıştırma olanağınız olmayacak.

Kısacası, bu cihazlar sadece genel uygulamaları ve senaryoları çalıştırabilecek. Bakalım cihazlar çıktığında bu kısıtlamalar dolayısıyla kullanıcılar istedikleri gibi bir Windows deneyimi elde edebilecek mi?

:: Bu kısıtlamalar konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam