Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Artırılmış Gerçeklik ve Gözlükler

Ana sayfa /

Son zamanlarda “Augmented Reality” terimini veya onun kısaltması olan AR’yi sık görmüş veya duymuş olmalısınız. “Artırılmış Gerçeklik” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu terim kabaca tanımlayacak olursak, herhangi bir elektronik cihazın, bu genellikle akıllı telefon veya tablet oluyor, kamerasından alınan görüntünün üzerine çeşitli veri veya bileşenlerin bindirilmesini simgeliyor.

Layar tarzı uygulamalar artırılmış gerçeklik uygulamalarının güzel örnekleri. Ayrıca çeşitli oyunlarda da bu teknikten yararlanılıyor.

Reklam
Reklam

Akıllı telefon ve tabletlerimizde bu teknolojiye yavaş yavaş ısınırken Google nisanın ilk haftasında yepyeni bir şeyle çıkageldi. Karşımızda Google’ın fütürist projelerinden sorumlu Google X laboratuvarının elinden çıkan bir gözlük duruyordu. Bu adresten izleyebileceğiniz videoda bir insanın gözünden onun hayatının bir kesiti sunuluyor.

Ancak o kişinin gözü sadece gerçek objeleri görmüyor, bunun yanı sıra her bir gerçek öğenin üstüne bindirilmiş anlamlı veriler de karesine giriyor. Bunu sağlayan ise Google’ın Gözlük Projesi (Project Glass) olarak adlandırılan gözlükten başka bir şey değil.

Üzerinde bir kamera ve onun hemen yanında küçük bir ekran barındıran bu özel gözlük onu takan kişinin sağ gözüne denk geliyor ve o kişinin perspektifinden dünyaya bakıp onun hayatını kolaylaştıracak verileri sunuyor, çeşitli işlevleri gerçekleştirmesine olanak sağlıyor.

Videoyu izlerken Google Projesi ile Siri arasında bağlantı kurmamak elde değil. Tamam, Siri’de gözlük gibi bir aygıt yok, tamamen cihazla etkileşim içindesiniz. Ayrıca Siri sizin verdiğiniz komutlara sesle karşılık veriyor.

Ancak Google’ın gözlüğüne de tıpkı Siri’deki gibi sesle komutlar veriliyor. Google’ın AR destekli gözlüğü sadece dış ortamı değil, kendisini takan kişinin gözbebeklerini de izleyip ekrandaki hangi komutu seçtiğini anlayabiliyor.

{pagebreak::iki} 

Videodan gördüğümüz kadarıyla gözlük düzgün şekilde çalışıyor. Ancak bu gözlük tek başına işlev görebiliyor mu, yoksa bir akıllı telefonla eşlenmesi mi gerek? Henüz geliştirme aşamasında olduğunu göz önünde bulundurursak ve Sergey Brin’in söylediğine göre biraz daha zamana ihtiyaç varsa, o halde ilk ihtimal gerçek olabilir.

Acaba bu gözlük Android ile mi çalışacak, yoksa ayrı bir işletim sistemi mi olacak? Sorular aklıma art arda geliyor. Ancak bu teknolojinin hayata geçtiğini ve SDK’sının da yazılımcılara sunulduğunu düşünün.

Sergey Brin demişken… Google’ın kurucusu bu özel gözlüğü takarken görüntülendi. Estetik dokunuşlara fazlasıyla ihtiyaç duyan bu gözlüğü takan Brin, yanındaki zatın bu gözlüğü denemesine izin vermemiş, ancak o zat (Robert Scoble) gözlüğün çalışmakta olduğunu bizzat onaylamış.

Yani ortada konseptten öte bir prototip var ve bu sürekli gelişim görmekte. Sergey Brin Google’ın bu özel gözlüğünün çıkışının biraz zaman alabileceğini söylemiş, ancak son ürünün kendisinin taktığından tamamen farklı olacağının sözünü de vermiş.

Google’ın bu gözlük projesi gelecekte bizi nelerin beklediğini gösteren somut bir örnek. Aslında olay sadece gözlükle sınırlı kalmayacak. Herhalde bir sonraki adım da gözlükleri çıkarıp lens takmak olur. Gelişen nanoteknoloji de bunun gerçeğe dönüşmesine olanak sağlayacaktır.

Bu yazı Sabri Küstür tarafından yazılmıştır.

:: Artırılmış gerçekliğin kullanıldığı cihazları kullanıyor musunuz? 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam