Miami ve New York City yetkilileri, aşırı sıcaklar tarafından etkilenen evsizler ve diğer savunmasız gruplar üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için bilim insanlarından destek talep etti. ABD şehirleri, aşırı sıcaklıkların insan davranışı ve sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi yönetebilmek için bilim insanları araştırma yapmaya başladı.
Aşırı sıcakların insan sağlığına ve davranışına etkisi ne oldu?
Columbia Üniversitesi’nde düzenlenen bir panel tartışmasında, Miami ve New York City yetkilileri, aşırı sıcaklıklarla ilgili araştırma isteklerini paylaştılar. Özellikle evsizler gibi yüksek riskli nüfuslara odaklanılması talep edildi.
New York City Belediye Başkanı’nın ofisinde politika danışmanı olan Isabelle Thomas, soğutma merkezlerinin kullanımı konusunda büyük sorular olduğunu belirtti. Bazı toplulukların artan sıcaklıklardan daha fazla risk altında olduğunu belirten Thomas, açık havada çalışanlar ve evsizler gibi grupların deneyimlerinin daha iyi anlaşılmasının, sıcaklıkla ilgili politikalar geliştirmelerine yardımcı olacağını söyledi.
New York City’de hala gıda satıcıları ve teslimat çalışanları gibi açık havada çalışanların mesleki sıcaklık maruziyeti ve sağlık etkileri konusunda eksik verilerin olduğu da belirtildi. Aşırı sıcaklıklar doğrudan sıcak çarpması, sıcak bitkinliği veya hatta ölüme yol açabilir. Bu vakalar kolayca tespit edilebilir. Ancak sıcaklık, önceden var olan sağlık koşullarını kötüleştirme, iş kazası riskini artırma veya zihinsel sağlığı etkileme gibi dolaylı etkiler de gösterebilir.
Şehirler, yoğun nüfusları, daha fazla asfalt, daha koyu yüzeyler ve daha az ağaç nedeniyle çevrelerindeki kırsal alanlardan daha sıcaktır. Aynı şehir içindeki mahalleler arasında bile yoğunluk ve yeşil alan erişimine bağlı olarak sıcaklık farkları ortaya çıkabilir. Araştırmalar, düşük gelirli ailelerin daha sıcak mahallelerde yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Bu durum, şehirleri ısıya uyum sağlama konusunda ön saflara yerleştiriyor ve savunmasız kişiler en büyük riski taşıyor. Miami’nin planı, aşırı sıcaklar ortaya çıktığında acil müdahaleyi iyileştirmeyi, klima erişimini artırmayı ve ilçenin ağaç örtüsünü genişletme üzerine kuruldu. New York yetkilileri de şehrin ağaç örtüsünü artırmayı hedefliyor.
Dünyanın birçok yerinde şehirler, sıcak dalgalarına karşı acil müdahale planları tasarladı ve ısı dayanıklılıklarını artırmak için planlar geliştirmeye başladı. Peki, aynı önlemler Türkiye’de alınabilir mi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}