Asus, geçtiğimiz hafta oyunculara yönelik üç farklı ROG Phone 5 modelini tanıttı. Telefonlar Snapdragon 888 işlemci, UFS 3.1 hızında depolama ve 16 GB RAM seçeneğiyle dikkatleri üzerine çekti. Bu özellikler fiyatlara da yansıdı. Telefonlar 799-1299 Euro arasında raflardaki yerini aldı. Ancak yüksek fiyat ve donanımın, sağlamlığa yansımadığı ortaya çıktı. JerryRigEverything isimli bir YouTube kanalı, Asus’un ROG Phone 5 modeline sağlamlık testi yaptı. Telefon, testte başarısız oldu…
ROG Phone 5, sağlamlık konusunda sınıfta kaldı
Test, ekran ile başlıyor. Asus, bu modelde iPhone 12 ve Galaxy S21 ailesinde karşımıza çıkan Gorilla Glass Victus teknolojisini kullanıyor. Telefon, 6 Mohs ve üzeri sertliğe sahip objelerle etkileşime geçtiğinde çizilmeye başlıyor. Bu günümüzdeki dokunmatik camların olabileceği maksimum dayanıklılık seviyesi. Öte yandan geçmişte bazı telefonlar cam yerine safir ekran kullanarak, daha yüksek sağlamlık seviyesine erişmeyi başarmıştı (HTC U Ultra).
Çerçevelerle devam eden sağlamlık testinde sim kart tepsisi dikkat çekiyor. ROG Phone 5 kutusundan, normale göre daha uzun bir sim kart iğnesi çıkıyor. Bu eğer kutudan çıkan iğneyi kaybederseniz, elinizdekilerin işe yaramayacağı anlamına geliyor.
Son olarak bükme testine sıra geliyor. Telefon, pek çok rakibinin sağ çıktığı bu testi geçmeyi başaramıyor. İlk hamlede çerçeveden kırılan modelin ön ve arka camı, biraz daha zorlandığında paramparça oluyor. Ancak telefonun fiyatına karşılık, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratacak bir durum ortaya çıkıyor.
Zayıflığın sebebi batarya tasarımı
Kanalın sahibi Zack Nelson, videoda kırılma ile ilgili iki tahmin yapıyor. Bunlarda ilki çerçevedeki anten çizgisi. Akıllı telefon üreticileri, daha iyi sinyal iletmesi için çerçevelere plastik antenler ekliyor. Bu durum genel yapıda bir zayıflık oluşturuyor. Önceki testlerde benzer nedenlerle kırılan bazı telefonlar olmuştu. İkinci sebep ise ikili batarya tasarımı. Daha hızlı şarj için tercih edilen bu dizayn, tasarımda bir başka zayıf noktaya ve bu zayıf nokta da kırılmaya neden oluyor.
Test Pro ya da Ultra versiyona değil, standart modele yapılıyor. İşte testten görüntüler:
{{user}} {{datetime}}
{{text}}