Akıllı telefon ve tablerde olduğu gibi Ultrabook modellerinde de firmalar birbirlerine benzer donanım özellikleri sunan, denk ürünler sunmaya başladılar.
Asus, bu monotonluktan bizi Zenbook Prime UX32VD modeliyle çıkartmayı başarıyor. Intel’in üçüncü nesil Core işlemci ailesinden, Core i7-3517U modeliyle gelen UX32VD‘nin en ilginç noktası üründeki harici grafik kartı. Intel‘in HD Graphics 4000 çözümüne ek olarak, GeForce GT 620M GPU‘suna yer veriliyor ve bu da UX32VD‘ye grafik performansı anlamında standart Ultrabooklara fark atmasını sağlıyor.
Tasarım olarak Zenbook Prime UX31 ile oldukça benzer yapıda olan üründe, 13.3 inçlik Full HD IPS ekran kullanılıyor. Diğer düşük çözünürlüklü Ultrabook modelleriyle arasına bu noktada da set çeken Zenbook Prime UX32VD, mat ekranıyla her alandan başarılı bir görüntü deneyimi sunuyor.
Zenbook Prime UX32VD‘nin bir diğer dikkat çekici noktası da üzerindeki tüm USB portlarının, USB 3.0 formunda olması. Cihaz üzerinde toplamda 3 tane port bulunuyor ve bunlardan 3’ü de USB 3.0.
Asus‘un USB Charger özelliği sayesinde, USB‘den akıllı telefonlarınızı şarj ederken, 7 saate kadar pil ömrü vaad ettiği ürün, Bang&Olufsen‘in dahili hoparlörleriyle etkileyici bir ses performansı da sunmakta. Dilerseniz incelememize başlayalım. Asus Zenbook Prime UX32VD‘yi hem yazılı hem de video olarak inceliyoruz. Video incelememize aşağıda ulaşabilirsiniz. Yazılı incelememizin diğer sayfalarında ise donanımsal detaylara ineceğiz. İyi seyirler.
#video_6475#
{pagebreak::2}
Asus Zenbook Prime UX32VD Dış Görünüş:
Asus Zenbook Prime, diğer Zenbook modelleri gibi şık ve benzer bir tasarım anlayışını benimsiyor. Ürünün kapağında ortaya doğru halka halında taşlanmış alüminyum kaplama kullanılıyor. Parlak alaşımdan şık Asus yazısı da cihazın kapağındaki detayı tamamlıyor.
Pek çok Ultrabook modelini tek el ile açarken zorlanırsınız. Fakat Zenbook Prime UX32VD, masaüstünde durduğunda tek el ile ortada bulunan alan sayesinde rahatlıkla açılabiliyor.
En kalın noktasının 18 mm olduğu UX32VD, 1.45 kg ağırlığıyla oldukça hafif bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.
Ürünün sol kısmında USB 3.0 girişi ve SD kart slotu bulunuyorken, sağ tarafında ise iki adet USB 3.0, güç girişi, HDMI 1.4, mini LAN çıkışı ve 3.5mm‘lik jack girişi bulunuyor.
Asus Zenbook ailesinde olduğu gibi, fan tasarımını kapak ile birleşim noktasında konumlandırıyor. Bu da Zenbook’ların sessiz ve serin olmasını sağlıyor. Zenbook Prime UX32VD, Core i7 işlemcisi ve harici grafik kartına sahip olmasına rağmen pek ısınan bir yapıda değil.
Asus Zenbook Prime‘ın klavye dizilimine bakacak olduğumuzda, MacBook Air’e oldukça benzer bir görünüme sahip. Özellikle güç tuşu, delete tuşunun yanındaki klavye tuşuna atanmış olduğunu görüyoruz. Yukarıdaki fonksiyon tuşlarının içerisinde ufak beyaz LED‘ler yerleştirilmiş. Aktif olduklarında bu LED’ler yanmakta.
Ürün alttan aydınlatmalı klavye ile geliyor. Bu klavyenin ışık şiddetini FN+ F4 ya da F5 tuşlarıyla ayarlayabiliyorsunuz. Klavye tuşlarının dizlimi son derece başarılı ve ergonomik. Fakat klavyenin orta kısımlarındaki tuşlara sert bastığınızda, komple platformun oynadığı gerçeği ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Kalite hissi açısından çok iyi bir detay olmadığını belirtelim.
{pagebreak::3}
Asus Zenbook Prime UX32VD’de Kullanılan Donanıma Göz Atalım:
Intel Core i7-3517U:
Intel’in 22nm teknolojisiyle ürettiği Ivy Bridge ailesinin bir üyesi olan Core i7-3517U, 17 watt güç tüketimine sahip. Core i7-3517U’ya baktığımızda 1.9 GHz standart çalışma hızına sahip olduğunu görüyoruz. Bu hız Turbo Boost ile 3 GHz’e kadar çıkıyor. Çift çekirdekli olan işlemci, Hyper Threading ile sanal 4 çekirdek olarak çalışmakta. İşlemcide ayrıca 4 MB’lık smart cashe bulunmakta.
GeForce GT 620M:
DirectX 11, OpenCL, OpenGL 4.1, PhysX, CUDA ve DirectCompute teknolojilerini destekleyen GT 620, 96 adet CUDA çekirdeğine sahip.
625 MHz çekirdek hızına sahip ürün, 128 bit bellek bant genişliği ile geliyor. DDR3 tipi belleklerin kullanıldığı GT 620M‘de ortalama 28.8 GB/sn bant genişliği bulunuyor.
3D desteğinin yanında temel oyun performansı anlamında da dahili çözümlere göre daha iddialı olan GT 620M, Ultrabook için ideal çözümlerden biri olarak göze çarpıyor.
{pagebreak::4}
Asus Zenbook Prime UX32VD Performans Testleri:
HDTune:
Sadece 24 GB’lık SSD’ye yer verilen üründe, 500 GB’lık 5400 RPM hızında mekanik disk kullanılıyor. Mekanik disklerin performansı belli bir seviyede. Ne iyi ne de çok aşırı kötü. Ortalama bir disk performansı çiziyor.
{GRAPH::1341}
CineBench 11.5:
Üçüncü nesil Core i7 işlemcisi, mekanik disk faktörüne rağmen, SSD’li Core i5’lerin önünde yer alıyor.
{GRAPH::1342}
{pagebreak::5}
Asus Zenbook Prime UX32VD Performans Testleri-2:
3DMARK Vantage:
Harici grafik kartı ve Core i7 işlemcisinin etkisiyle, SSD’li modellere bile neredeyse 2 katı fark atmış.
{GRAPH::1343}
Resident Evil 5:
Resident Evil 5’te de başarılı bir performans gösteriyor. Harici grafik kartı gücünü hissettirmiş.
{GRAPH::1345}
Street Fighter IV:
Oyunlar pek yeni olmasa da diğer dahili grafik çözümünü kullanan Ultrabookları zorlamayı başarıyor. GT 620M, başarıyla testi atlatıyor.
{GRAPH::1344}
{pagebreak::6}
Asus Zenbook Prime UX32VD Pil Tüketim Testi:
Mekanik disk ve harici ekran kartı, Core i7 işlemciyle birleştiğinde yüzde 100 yük durumunda şarj durumu negatif etkileniyor. Core i7’li fakat harici grafik kartı olmayan Dell XPS 13 ile benzer bir pil performansı sunuyor.
{GRAPH::1402}
{pagebreak::7}
Asus Zenbook Prime UX32VD Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
İşlemci: Intel Core i7 3317U
Ekran Kartı: GeForce GT 620M
Ekran: 13.3 inç 1920 x 1080p FHD Mat IPS ekran
RAM: 4 GB DDR3 1600 MHz
Depolama: 24 GB SSD + 500 GB HDD
Giriş Çıkış: 3x USB 3.0, HDMI, SD Kart Okuyucu, mini LAN, 3.5 mm combo jack
Batarya: 48 Wh
İşletim Sistemi: Windows 7 Home Premium
Fiyat: 2500 TL
Sonuç:
Zenbook Prime UX32VD‘nin üst modelini test ettik. Full HD ekran, 13.3 inçte oldukça başarılı bir deneyim sunuyor. Açıkcası artık pek çok ürünün Full HD çözünürlüğe geçmesi lazım.
Ürünün ekranı, kasası, hoparlörleri, pil ömrü son derece başarılı. Isınmıyor ve sesli çalışmıyor. Performans olarak özellikle 3D uygulamalarda klasik Ultrabooklara göre daha iyi. Oyun oynamayı ve 3D işlemler gerçekleştirmeyi düşünenler bu modeli seçerlerse mutlu olurlar. Ürünün performans açısından tek handikapı mekanik diski. Ben şahsen mekanik diskin performansı epey düşürdüğünü ve bilgisayarları çok etkiledğini düşünüyorum. Fakat fiyat ve kapasite için, mekanik disk kullanmak gerekebiliyor. Ürün genel olarak Ultrabook almak isteyenlerin, ciddi ciddi düşünmesi gereken, tavsiye edebileceğim bir ürün.
:: Ultrabook tercihiniz hangi firmadan yana?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}