Ülkemizde kısaca Atari olarak bilinen Nintendo Entertainment System, 1985 yılında piyasaya sürüldü. Gelmiş geçmiş en popüler konsollardan biri olan NES, ülkemizdeki popularitesini 2000’li yılların başına kadar korudu. Super Mario Bros, Tank 1990, Captain Tsubasa ve bu yazımızın da konusu olan Duck Hunt gibi yüzlerce efsane oyuna ev sahipliği yaptı.
NES’in, yani Atari’nin bazen kutusunda çıkan, bazen de ekstra olarak alınması gereken bir akesuarı daha mevcuttu: Atari tabancası. Özellikle Duck Hunt oyununda kullanılan, bunun dışında vahşi batıda geçen Wild Gunman gibi birkaç farklı yapımda da kullanılabilen bu silahla ekrandaki hedefleri vurabiliyordunuz. Peki, 1985 yılı için zamanın fazlasıyla ötesinde gibi duran bu silah ekrandaki öğeleri nasıl algılıyordu?
Atari tabancası nesneleri değil, ışığı algılıyordu
Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım: Eski nesil diye adlandırılan CRT televizyonlar saniyede 60 ila 85 kare arası görüntü verebiliyordu. Atari tabancası da tam olarak bundan yararlanıyor. Temelde düşündüğünüz şey Atari tabancasının ekranda hedef aldığınız ördeği algılaması yönünde olsa da aslında tabancanın böyle bir teknolojisi yok. Yapabildiği tek şey ışığı algılamaktan ibaret.
Tabancanızı televizyona hedefleyip tetiğe bastığınızda, siz farkında olmasanız da ekran kısa bir süreliğine tamamen kararıyor. Ekranın kararmasının hemen ardından gelen karelerde ise ördeğin olduğu yerde parlak bir ışık beliriyor. Eğer tabancanızın namlusu o anda ışığın olduğu yere doğru çevriliyse cihaz bu ışığı algılıyor ve ördeği vurduğunuzu varsayıyor.
Tüm bunlar oldukça kısa sürede gerçekleştiği için ne ekranın karardığını, ne de yavaş yavaş aydınlandığını seçemiyorsunuz. Bu sayede Atari tabancasının hareket eden nesneleri seçebildiği sanrısı oluşuyor. Bunu kolayca test edebileceğiniz bir yöntem de mevcut: Eğer halen evinizin bir yerinde bir Atari varsa, oyunu açıp ördekler çıktığında parlak bir ışığa veya ampule doğru ateş edebilirsiniz. Tabanca gelen parlak ışığı hedef olarak algılayacak ve bütün hedefleri vurmuş sayılacaksınız.
Atari tabancasının çalışma mantığı böyleydi. Sizler de NES ve tabanca ile ilgili görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}