Güneş çok nadir gerçekleşen bir olaya ev sahipliği yapıyor. Güneş’in iki zıt ucunda neredeyse aynı anda Güneş patlaması gerçekleşti. Bu durum jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Ne yazık ki bu durum da gezegenimizi olumsuz etkileyecek. İşte detaylar…
Aynı anda iki Güneş patlaması radyo kesintilerine neden oldu!
Güneş Sistemimizin hayat kaynağı olan Güneş bugünlerde oldukça aktif bir dönem yaşıyor. Güneş, neredeyse aynı anda zıt yarımkürelerden iki büyük radyasyon patlamasına ev sahipliği yaptı. Böylece bize hayat kaynağımız olan yıldızın en yüksek aktivite dönemine hızla yaklaştığına dair bir işaret gönderdi.
Pazartesi günü NASA’nın Güneş Dinamik Gözlemevi nadir gerçekleşen bir olayı kaydetti. Güneş’in kuzey ve güney yarımkürelerden aynı anda iki Güneş patlaması yaşandı. Araştırmacılar, Güneş’in iki farklı aktif bölgesinde neredeyse aynı anda iki patlamanın meydana geldiği bu nadir olaya sempatik güneş patlaması adını veriyor.
Yoğun elektromanyetik radyasyon akışı, birbirinden yaklaşık 310.000 mil (500.000 kilometre) uzakta olan AR3559 ve AR3561 güneş lekelerinden geldi. Ne yazık ki bu durum gezegenimize olumsuz olarak yansıdı. Aynı anda gerçekleşen bu bu 2 patlama bazı bölgeleri oldukça olumsuz etkiledi. Dünya’ya doğru fırlatılan yüksek enerjili parçacıklar Endonezya ve Avustralya’da 30 dakikalık bir radyo kesintisine neden oldu.
Güneş patlamaları çifti aynı zamanda Güneş’in mizacının da göstergesidir. Devasa sıcak gaz topumuz 11 yıllık dalgalı faaliyet döngülerinden geçiyor. Biz şu anda güneş döngüsünün 25. maksimum noktasına ulaşıyoruz. 2025 yılındaki güneş faaliyetinin zirvesine yaklaşacak. Bu da güneş patlamalarının artacağı anlamına geliyor. Böylece bu patlamalarla birlikte dünyanın birçok yerinde radyo kesintisi yaşanabilir. Araştırmacılar özellikle 25-26 Ocak tarihine dikkat çekiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}