“Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi” için imzalar Türksat AŞ Genel Müdürlüğü’nde atıldı. Bu proje kapsamında TÜRKSAT A.Ş. tarafından sağlanan VSAT (Very Small Aperture Terminal) haberleşme imkanının yerli ve milli imkanlar ile yapılması hedeflenmekte.
İmza törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın 8 Ocak günü fırlatıldığını hatırlatarak 31 derece doğu yörüngesine doğru yolculuğu devam eden uydunun Haziran ayında kullanıma hazır olacağını açıkladı.
Türksat 6A’nın yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu olarak 2022 yılında uzayda yerini alacağına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu sözlerine şöyle devam etti;
“Ülkemiz, bugün, kendi uydularını geliştirme, üretme ve test edebilme düzeyine gelmiştir. Ülkemizin uzay alanındaki kurumsal kapasitesine büyük bir önem veriyoruz. Milli Uzay Programı kapsamında yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet gücümüzü geliştiriyoruz. Uzayda izi olan ülkelerin, dünyadaki gücünün artacağına yürekten inanıyoruz.”
Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi
Mevcutta kullanılan Türksat 4B uydusu üzerinden sunulan Ka Bant servislerine ek olarak, 2021 yılında fırlatılması planlanan Türksat 5B uydusu üzerinden de Ka Bant servisleri sunulacaktır. Bu kapsamda, VSAT (Very Small Aperture Terminal) sistemlerinde kullanılan Ka Bant hizmetlerinde noktadan noktaya haberleşebilen HUB sistemi ve modemlerin yerli ve milli imkanlar ile üretilmesi sayesinde ülkemizin dışa olan bağımlılığı azalacaktır. Ayrıca kurulacak uçtan uca entegre bir sistem ile uydularımızdaki data trafiği daha güvenilir bir hale gelecektir.
Nihai olarak yüksek teknoloji seviyesinde bir ürün sunmayı hedefleyen projenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi adına her aşaması için farklı amaçlar ve hedefler belirlenmiştir. Proje kapsamında ortaya çıkacak ürünler, muadilleri ile kalite, performans ve güvenlik alanlarında yarışabilecek ve katma değeri yüksek ürünler olması hedeflenmektedir.
Geliştirilen farklı prototipler, pazar ihtiyacına göre kurumsal müşteriler, ev kullanıcıları, askeri ve özel taktiksel uygulamalar için kullanılabilecek.
Projede geliştirilecek olan HUB Sistemi ve Modemler;
- SCPC (Single Channel Per Carrier)
- DAMA (Demand Assign Multiple Access)
- TDMA (Time Division Multiple Access)
- Özgün Dalga Şekli
Kullanım Alanları;
SCPC, DAMA askeri ve özel taktiksel uygulamalarda genel olarak tercih edilen modem tipleri olarak öne çıkmaktadır.
TDMA kullanıcı sayısının fazla olduğu ve paylaşım tekniklerinin daha etkin olduğu yapılar olup, çok kullanıcılı kurumsal müşteriler ve ev kullanıcısı hedef kitleyi oluşturmaktadır.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}