Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı’nda ülkemizde yürütülmekte olan koronavirüs aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında gelinen son durumu ilgin detayları paylaştı.
COVID-19 Türkiye Platformu’nun küresel salgın ilanı öncesinde kurulduğuna dikkat çeken Varank, “Birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımıyla 49 farklı kurum ve kuruluştan 500’e yakın araştırmacının bir araya geldiğini ve Asya’dan Güney Amerika’ya birçok ülkenin bu modeli takdir ettiğini dile getirdi.
Bakan Varank: Türkiye’de 8 aşı geliştirme projesi yürütüyoruz!
Platform çatısında tedavi odaklı 9 ilaç ve bağışıklık kazanılmasına yönelik 8 aşı geliştirme projesi olmak üzere toplam 17 proje yürütülüyor. Aşı projesi sayısı bakımından ABD ve Çin’in ardından Türkiye’nin üçüncü sırada yer aldığını açıklayan Bakan Varank, tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında 4 aşı adayının hayvan deneylerini başarıyla tamamladığını belirtti.
COVID-19 Türkiye Platformunda ve TÜSEB destekli projelerde çalışan bilim insanlarının atacağı her adımın Türkiye’deki aşı ve ilaç sektörüne çağ atlatacağını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı sözlerine şöyle devam etti;
“Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamı ve hatta daha yenilikçi yöntemler COVID-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı. Bu çerçevede inaktif aşı, adenovirüs aşısı, virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı, dünyada ilk kez geliştirilen ASC zerrecik teknolojisine dayalı rekombinant aşı adayı, DNA aşıları, mRNA aşısı ve Rekombinant Spike Proteini aşısı gibi türler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında toplam 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda.”
Bunun yanı sıra platformda kadın araştırmacı olmadığı iddalarına da cevap veren Varank, “Burada bilim insanları kabiliyetlerini ortaya koyup değerlendirmelerde bulunuyorlar, ASC zerrecik teknolojisine dayalı yenilikçi aşı adayı da bir kadın bilim insanımızın projesi. Bilim insanlarımızla ilgili kadın-erkek diye bir ayrım yok.” ifadelerini kullandı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}