Bir blockchain şirketi, sokak sanatçısı Banksy imzalı bir sanat eserini 95 bin dolar karşılığında satın alıp yakarak görüntüleri Twitter üzerinden yayınladı. ‘Moronlar‘ adlı tablo birkaç saniye içinde küllerine ayrıldı. Hemen sonra fiziksel bir varlıktan dönüştürülemez jeton (NFT) haline getirildi.
Başta İngiltere olmak üzere onlarca ülkede yaptığı çarpıcı duvar resimleri ile ünlenen Banksy, anarşist kimliği ve politik aktivist projeleriyle tanınıyor. Sanatçı yıllardır dünyanın farklı köşelerindeki sayısız duvara çizdiği antikapitalist ve azınlık haklarını savunan eserleriyle dikkat çekici mesajlar veriyor. Fakat bu defa mesajı veren kendisi değil, yıllar önce yaptığı bir resmi oldu. O ünlü resim şimdi modern sanatın en ilginç örneklerinden biri olarak konuşuluyor.
Banksy tablosunu satın alıp yaktılar
Injective Protocol adlı blok zincir şirketi 2006 yılında New York’taki bir galeriye 95 bin dolar ödeyerek Banksy’nin Morons (Moronlar) isimli yapıtını satın almıştı. Aynı firmanın üyeleri geçtiğimiz günlerde BurntBanksy adını verdikleri Twitter hesabı üzerinden canlı yayın esnasında binlerce insanın gözü önünde bu tabloyu yaktı. Başlangıçta bunun sebebi anlaşılmasa da çok geçmeden bu eylemin nedeni açıklığa kavuştu.
Henüz canlı yayını izleyen seyircilerin şaşkınlığı bile geçmeden şirket çalışanları, blockchain teknolojisini kullanarak eserin bir dijital temsilini yarattı. OpenSea blok zincir ağını kullanarak sanat eseri NFT‘ye dönüştü. Bu beklenmedik hamle sosyal medyayı kısa sürede ikiye böldü. Kimileri bunu “modern sanat” olarak değerlendirirdi. Kimileriyse orijinal bir Banksy eserinin fiziksel açıdan yok olmasını üzüntüyle karşıladı.
Injective Protocol şirketinin yöneticisi Mirza Uddin bu olayı, “Fiziksel bir sanat eserinin benzeri görülmemiş bir varlığa dönüştüğü ilk büyük örnek,” olarak ifade etti. Bu girişim için özel olarak Banksy’nin bir eserini seçtiklerini dile getirdi. Sanatçının geçtiğimiz yıllarda bir açık arttırmada kendi eserini parçalamasını örnek gösterdi. Ayrıca Non-Fungible Token (NFT) adlı kripto para yönteminin değiştirilemez ve takas edilemez yapısından da bahsetti. Bu sayede eserin sonsuza dek yaşayacağını ve hiçbir zaman eskiyemeyeceğini ekledi.
Peki ya siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Tablonun dijital varlığa dönüştürülmesi bir modern sanat girişimi mi, yoksa esere saygısızlık mı? Fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}