Bu ayın ilk haftasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle telefonlar için iki katına çıkarılarak yüzde 50 seviyesine ulaşan ÖTV vergisinden sonra, başka pasaporta IMEI kayıt döneminin biteceğinin açıklanması büyük tepki toplamıştı.
Resmi Gazete’deki kararın altında “15 gün sonra yürürlüğe girer” ifadesi yer alıyordu. Bu nedenle ay sonuna kadar süresi olduğunu düşünen insanlar son günlerde pasaport arayışına girerken, bugün itibariyle yasa yürürlüğe girdi.
Başka pasaporta IMEI kayıt yasağı yürürlükte!
Artık IMEI kaydı yapılan telefonlar sadece o pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlar ile çalışacak. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse, sizin pasaportunuza kayıtlı olan bir telefon, kardeşinizin adına kayıtlı bir hat ile çalışmaz.
Şu anda e-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapan kullanıcılara, cihazın sadece pasaport sahibine ait hatlarda çalışacağına dair uyarı yapılıyor. Konu ile ilgili ” 29/05/2019 ve öncesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş belgesi olan bir cihaz kayıt işlemi için iki takvim yılı geriye dönük tarama yapılacak ve cihaz kaydı yoksa kaydedilebilecek. ” ifadesine yer veriliyor.
Aynı zamanda 2 yılda bir olan telefon kaydettirme hakkı 3 yıla çıkarıldı. Yurt dışından telefon alıp pasaport kaydı yaptıran vatandaş bundan sonra bir sonraki alımını 3 yılı doldurmadan yapamayacak. Bu süre dolmadan yeni bir telefon için IMEI kaydı yapmak isteyenlerin, eski telefonun IMEI kaydını silmesi gerekecek.
IMEI kayıt ücretine yeni zam kapıda!
IMEI kayıt ücretine bir yıl içerisinde iki büyük zam yapılırken, bu ücretinde ilerleyen günlerde artırılacağı iddia ediliyor. Daha önce 170,70 TL olan IMEI kayıt ücreti, geçen yılın sonlarında yapılan zamla ilk olarak 500 TL’ye çıkarıldı. Yaklaşık yüzde 300 oranındaki zammın ardından bu ücret Ocak 2019‘da 618,65 TL olarak belirlendi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}