Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Batman: Arkham Asylum PC İnceleme

Ana sayfa /

Puan: 10/9.3

Bir kurşun onun hayatını değiştirdi. Talihsiz bir gecede anne ve babası gözleri önünde öldürüldü. Eğer o kaza olmasaydı milyarder Bruce Wayne nasıl birisi olurdu bilinmez, ama o şimdi suçluların korkulu rüyası, Batman. Ailesinden kalan yüklü mirası, suçla savaş için, kendini eğitmekle harcadı, yarasa gibi giyinip adaletin sembolü oldu. Karakterin hikayesini az çok herkes bilir.    


İki azılı düşman kozlarını bu sefer Next Gen grafikle paylaşıyorlar 

Reklam
Reklam

Bob Kane tarafından, 1939 yılında yaratılan kahraman, 70 yıldır popülerliğini hiç kaybetmiyor. Bunun en büyük nedenide, Batman’in hiçbir süper gücünün bulunmaması. Tersine gerçekçi bir şekilde tüm yeteneklerine, fiziksel disiplin ve para sayesinde sahip oluyor. Teknoloji harikası, araçları ve cihazlarıyla birlikte o Gotham Şehri’nin Kara Şövalyesi

.
Oyun için görüntüler bir çizgi roman karesinden farksız

Bu hikaye yapısı onu diğer kahramanlara göre daha gerçekçi yapıyor. Üstelik Batman hikayelerinin derin bir psikolojik alt yapısı olması da karakterin bilinçaltımıza işlemesini sağlıyor. Filmleriyle gişe rekorları kıran ve sayısız animasyonu bulunan karakter bir türlü oyun dünyasında başarıyı yakalayamamıştı. Rocksteady tarafından yapılan yeni oyunuyla yarasanın şansı döndü.

 {pagebreak::En İyi Batman’ler bir arada}

 

Yapım, içerdiği farklılıklarla birlikte kendinden önce çıkan bütün çizgi roman oyunlarını ezip geçecek nitelikte. Bunun bence en büyük nedeni ise, yapımcıların karakteri oyuna uyarlarken diğer Batman’lerin en iyi özelliklerini tek bir vucutta toplaması. 

Batmobile başta Tim Burton tasarımı olmak üzere bir çok farklı versiyonun karışımı

Kahramanın yüzü Michael Keaton’dan. Giysisinin renkleri çizgi romandan. Zırhının tasarımı The Dark Knight versiyonuna benziyor. 90’ların ünlü Batman çizgi filminde karakteri dublajlayan Kevin Conroy burada aynı görevi üstlenmiş. Aynı şekilde Joker‘de çizgi roman ve The Dark Kinght‘ın karışımı bir tiple modellenmiş.

 


Tüm düşmanları Batman’den intikam almak için can atıyor

Arkham Asylum, çizgi romanlar için artık klasikleşmiş bir sahneyle başlıyor. Batman en büyük düşmanı Joker’i yakalamış ve Arkam Akıl Hastanesi’ne teslim ediyor. Ancak, ortada ters giden bir şeyler var. Joker içeri girmekten çok mutlu gözüküyor. Durumdan şüphelenen kahramanımız, düşmanı hücresine yerleştirilene kadar hastaneden ayrılmak istemiyor. Bir süre sonra tüm bunların Suçun Palyaço Prensi tarafından hazırlanmış bir plan olduğunu anlıyoruz. Arkham’da çıkan bir isyanla birlikte ada dev tuzağa dönüşüyor. Kara Şövalye, en azılı düşmanları ve yüzlerce akıl hastasıyla birlkite burada tıkılı kalıyor.

 


{pagebreak::Av mısın Avcı mı?}

Oyun yarı serbest bir yapıya sahip. Dev haritada istediğimiz yere gidebiliyoruz. Ama bazı yerlere giriş yapmak imkansız. Aslında bu, oyunun sistemiyle ilgili. Çünkü Batman oyuna üstün güçlerle başlamıyor. Arkham Asylum’u en satış ve kalite bazında en büyük rakipleri olan Spider-Man 3 ve X-Men Origins: Wolverine yapımlarından ayıran en büyük fark da bu. Karakterimiz ilk başlarda, standart bir dövüş yeteneğine sahip. Fakat zamanla aldığımz tecrübe puanları ya da yarasaları sayesinde Batman gelişmeye başlıyor.  


Dikkat dağıtma ve korkutma çok sayıda düşmanla savaşmak için en iyi ol

Wolverine ve Spider-Man‘de karakterler belirli güçlere sahipti.Zamanla biz bu güçleri daha etkili hale getiriyorduk. Ancak Arkham’da yapılan upgradeler Batman‘in haraketlerinden silahlarına kadar herşeyi etkilyior. Mesela, kahramanımız duvarlarla kaplı bir yere ancak patlayıcı spreyini aldıktan sonra girebiliyor. Yine upgarede sayesinde, Batman tek düze dövüşmek yerine heykellerden aşağıya sarkıp düşmanlarını gizlice avlayabiliyor.

Yapımcılar karakteri ne kadar iyi tanıdıklarını her fırsatta göstermişler. Dövüş sisteminden bulmacaların tarzına kadar Her şey kendinizi Batman gibi hissetmenizi sağlıyor. Oyunda, gizlen saldır tarzında bir dövüş sistemi var. Böylece ordu büyüklüğündeki düşmanları, vur kaç taktikleriyle avlayabiliyoruz.

{pagebreak::Yarasanın Gölgesi }

Yapımın dövüş sistemi, karakterin dövüş sanatlarındaki uzmanlığı ve aldığı Ninja eğitimine göre uyarlanmış. Filmlerde ve çizgi romanlar da olduğu gibi, Batman aynı anda 5-10 kişiyle dövüşebiliyor. Bunu yaparken, şaşırtma teknikleri, Batrang’ler ve çeşitli kombolar yapıyor. Karakterin haraketleri filmlere taş çıkartacak kadar başarılı ve etkili. Eğer bu saydığım özellikleri aynı anda kullanırsanız, ortaya müthiş bir görsel şölen çıkıyor.Batman bir düşmana vuruyor, diğeri arkadan ona saldıracakken, aniden onu etkisiz hale getiriyor, sonra onun üzerinden atlayıp üçüncüye Batrang fırlatıyor. Uzaktan saldıran dördüncü düşmana ise, tutunma silahıyla ip atıp onu yere düşürüyor.


Heyyt! Yarasa tekmesi!

Bu yapımı rakiplerinden ayıran en büyük özelliği, düşmanların tek düze şekilde dövüşmemesi. Biz arkadaşlarıyla boğuşurken, onlar etraftan ateşli silah buluyorlar ya da eşyaları söküp bize fırlatıyorlar. Batman darbe yediği zaman gerçekçi şekilde, ekran bir süre bulanıklaşıyor. Ancak bu hızlı sistem kendi sorunlarını da yanında getirmiş. Uzmanlaşmayan oyuncular bu kadar haraketli dövüşlerde sersemleyebilir. Ayrıca kahramanımız bir kombo yaparken onu iptal edip diğer haraketi yapamıyor. Haliyle yanlış haraketler sonucu dayak yemekte mümkün. Fare ile ayarlanabilen dinamik kamera açılarıyla bu sorun çözülmeye çalışılmış.


Sessiz ve hızlı davranarak tüm kötüleri dize getirmek mümkün

Dövüş sistemi Ninja yeteneklerine uygun. Düşmanları korkutma hızlı şekilde onların arkasına atlayıp, onları bayıtlma gibi taktikler uygulayabiliyoruz. Oyun bu konuda, Metal Gear Solid, Hitman ve Splinter Cell ile yarışacak düzeyde. Kara Şövalye‘nin bu kadar beğenilmesini sağlayan, teknolojik oyuncaklar bu konudaki en büyük yardımcınız. Stratejinize göre bunları upgrade edip, daha etkili bir oynanışa sahip olabilirsiniz. Kötülerin arkalarından gizlice saldırıp ya da üzerlerine uçarak etkisiz hale getirebiliyoruz. Aynı şekilde cesetleri kullanıp pusu kurmakta mümkün.

{pagebreak::Dedektif Ve Gizem}

Karakteri filmlerden tanıyanlar onun dedektif yeteneklerini pek bilmezler. Çizgi romanlar da Batman‘in en büyük gücü parası ve kaslı vücudu değildir. Zekası sayesinde, düşmanlarının zayıf noktaları çözer ve onları yener. Maskesinin içerisinde, kızıl otesi, more ötesi gibi görüş açılarına sahip teknolojik bir düzenek ve telsiz bulunmaktadır.İlk kez bir süper kahraman oyununda bu denli gelişmiş bir dedektiflik modu kullanılmış. 


Kim demiş Superman ile yarışmam diye

Alien vs Predator‘daki gibi kahramanımızın da farklı görüş açıları var. Bu sayede hem karanlıkta görüyoruz hem de suçluların zayıf noktalarını fark ediyoruz. O moddayken düşmanları x-ray cihazındaki gibi görüyoruz, böylece duvarın arkasında olsalar bile onların haraketlerini takip etmek mümkün.


Dağ, bayır fark etmez, Batman affetmez

Oyunda, parmak izi takip etme, kapalı mekandan kurtulmak gibi bulmacalar var. Bunun dışında Riddler telsiz frekansımıza karışıp bize zeka yarışında meydan okuyor. Etrafta onun tarafından saklanmış, bulmacaları bulursak ekstra puan ve ödüller kazanıyoruz. Ana menüdeki ekstralar kısmından, açtığımız karakter hikayeleri ya da üç boyutlu fotoğraflara bakabiliyoruz.

{pagebreak::Gotham’dan Sesler Korosu}

Batman: Arkham Asylum‘un çok başarılı bir seslendirme kadrosu var. Joker’i Luke Skywalker olarak tandığımız Mark Hamill sesiyle can vermiş. Hamill, 90’lı yıllardaki çizgi seride de bu görevi üstlenmişti. Ancak alaycı ve öfkeli tonlamalarıyla usta oyun müthiş performans çıkartmış. Arleen Sorkin Harley Quin’e ses vererek aynı görevi yapmış.


Kötüler her zaman nasıl giyinilmesi gerektiğini bilir

Hastanenin içinde yer yer, doktorların kaydettiği kasetler buluyoruz. Bunlar içerisinde, Joker Harley Quin, Killer Croc, Scarecrow, Zsasz, Riddler ve Poisen Ivy’e ait tedavi sırasında çekilmiş sesler var. Kasetleri dinleyerek oyunun ana senaryosunu daha iyi anlamak mümkün. Ayrıca bu ses kayıtları, Kuzuların Sessizliği tarzı bir gerilim de veriyor.


Öldüğümüz zaman çıkan ekranda, düşmanlarımız bizi aşağılıyor

Batman‘in düşmanları kendisi gibi, obje takıntıları olan kendine has kişilerdir. Oyundaki seslendirmeler ve mekan tasarımları bunu en iyi şekilde yansıtmış. Müzikler ise yapımın en büyük artılarından. Çalan parçalar 1989 yapımı Batman filmiyle yeni The Dark Knight‘ın karışımı olmuş.

{pagebreak::Son sözler}

Batman: Arkham Asylum kesinlikle, rakipleri Wolverine ve Spider-Man‘den çok daha iyi bir oyun. Karakterin psikolojisini en iyi şekilde yanıtıyor. Bölüm ve mekan tasarımlarının karanlık ortamı, çizgi romanların havasını yakalıyor. Ancak oyun çok kısa. Çok fazla özellik bu kısalıkta çorba olmuş gibi duruyor.


Oyunumuz iki milyon sattı, hadi bunu kutlayalım

Bunun nedeni büyük ihtimalle, yapımcıların indirebilir bölümlerle oyunu devam ettirme isteği. Yapımcı Rocksteady detaycılık anlayışıyla karakterin hayranlarını mest edecek bir oyun yapmış. Çizgi romanlardaki gibi, gerilim dolu dakikalar, kara mizah unsuru anlar yapımda bol bol bulunuyor. Özellikle Batman’in korku gazı soluduğu bölümler tüylerinizi diken diken edecek. 


Çizgi romana yapılan göndermeler oyunun artılarından

Çizgi roman lafının çok fazla geçmesi sizi ürkütmesin. Oyunun yapısı Batmanla ilgisi olmayan insanlar için de uygun. Kaliteli bir konu, etkileyici grafikler ve düzgün bir aksiyon istiyorsanız Batman: Arkham Asylum tam size göre. Son yılların en iyi yapımlarından birisini kaçırmayın….

Puan: 10/9.3
 

:: Batman: Arkham Asylum hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce yeni oyunları gelmeli mi?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam