Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yer tutan ve dünyada adından sıkça söz ettiren Bayraktar TB2 insansız hava araçları filosunun en eski üyelerinden S5 kuyruk numaralı model, gövde ömrünü tamamlayarak emekliye ayrıldı. 2014 yılında envantere giren S5, görev süresi boyunca yaklaşık 10 bin saatlik başarılı uçuş süresini geride bıraktı ve gökyüzünde görev yapan ilk Bayraktar TB2 İHA olarak tarihe geçti.
Bayraktar TB2 ile gökyüzünde toplam 1 milyon saat aşıldı!
Bayraktar TB2 İHA’lar bugüne kadar 1 milyon saate yakın uçuş gerçekleştirdi. Savunma sanayisinin gözbebeği olarak kabul edilen bu insansız hava araçları hem Türkiye’de hem de yurt dışında birçok önemli operasyonda görev aldı. Özellikle güvenlik operasyonlarında etkin bir şekilde kullanılan TB2’ler sahadaki etkinliği ve teknolojik üstünlükleri ile her zaman dikkatleri üzerine çekiyor.
Gövde ömrünü tamamlayan S5 kuyruk numaralı İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinden çıkarılarak Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında kullanılmaya devam edecek. Bununla birlikte gövde ömür devri araştırma uçağı olarak da hizmet verecek. Bu sayede Bayraktar TB2’nin uzun vadeli dayanıklılığı üzerine daha fazla veri toplayacak ve gelecekteki üretim süreçlerinin iyileştirilmesi için kullanılacak.
S5’in hizmetten çekilmesi ile birlikte Baykar’ın üretim hattından yeni çıkan ve T510 kuyruk numarasını taşıyan Bayraktar TB2 SİHA Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na hediye edildi. Bu yeni nesil insansız hava aracı selefinden daha gelişmiş özellikleri ve yenilenen teknolojisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel kapasitesine katkı sağlayacak.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}