Baykar, Bayraktar TB2’nin havacılık tarihinde yeni bir çığır açtığını duyurdu. Baykar Teknoloji Baş Teknoloji Sorumlusu Selçuk Bayraktar tarafından paylaşılan videoda, Bayraktar TB2’nin otonom olarak fıçı tonosu manevrası gerçekleştirdiği gözler önüne serildi.
Bayraktar TB2 ilk kez otonom fıçı tonosu attı
Selçuk Bayraktar, TB2’nin otonom olarak fıçı tonosu manevrası gerçekleştirdiğini paylaştı. Bu hareket, SİHA’lar için benzeri görülmemiş bir beceri örneği anlamına geliyor. Ayrıca TB2, bu alanda yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.
Fıçı tonosu, genellikle savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen, kendi ekseni etrafında dönüşü içeren zorlu bir manevrayı temsil ediyor. Baykar ise TB2’nin bu manevrayı üç kez üst üste başarıyla gerçekleştirdiğini gösteren videosuyla merak uyandırdı.
Fıçı tonosu manevrasını gerçekleştirebilmesi, TB2’nin manevra kabiliyetlerini ve otonom kontrol sisteminin gelişmişliğini gösteriyor. Bu gelişme, SİHA’ların savaş alanında daha çevik ve etkili bir şekilde kullanılabileceğini de gösteriyor.
TB2 S/İHA, uzun yıllardır beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alıyor ve birçok farklı operasyonda görev aldı. TSK’ye ek olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da kullanılıyor.
Ayrıca TB2 almak için Baykar ile el sıkışan ülke sayısı 32’ye yükseldi. Toplamda üretilen (üretim hattı dahil) SİHA sayısı ise 500’e ulaştı. Yani Asya’dan Avrupa’ya ve hatta Afrika’ya kadar birçok ülkenin üzerinde Türk hava araçları uçuyor.
Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 750 bin saatlik uçuşla birlikte Türk havacılık tarihine geçti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}