Çoğumuzun okuma ve yazma ile ilk tanıştığı yer ilkokulda karşılaştığımız kara ya da beyaz tahtalar olmuştur. Çoğu insan ilk kelimesini bu tahtalara yazmış, heceleyerek okuduğu ilk kelimeyi yine bu tahtaların üzerinde görmüştür.
Hemen herkesin bir anısının olduğu bu tahtalar da teknoloji ile değişmek üzere. Okullardaki yazı tahtalarının yerini yakın gelecekte projektörler ve özel yazı sistemleri alacak.
Projektörler yavaş yavaş okullardaki tahtaların yerini almaya başlıyor
Teknolojik Tahtalar
Bu tip sistemler yavaş yavaş bazı okullarda kullanılmaya başlandı bile. Ancak bunların hepsi çok verimli ve kullanışlı değiller.
Projektör alanında dünyanın en önde gelen markalarından biri olan BenQ, eğitim için kullanılacak verimli bir sistem geliştirdi.
PointDraw adı verilen bu yeni teknoloji, projektörlerin tahtaların yerini alma sürecini hızlandıracak gibi gözüküyor.
{pagebreak::Akıllı Tahtalar}
Akıllı Tahtalar
Bugüne kadar, okullarda tahta yerine projektör kullanılan sistemlerde görüntünün nereye ve nasıl bir yüzeye yansıtıldığı büyük bir önem taşıyordu.
Projektörden yansıtılan görüntü ile etkileşim sağlanabilmesi, üzerine yazı yazılabilmesi için özel bir yüzey ya da perde gerekiyordu.
Bunun için de özel dokunmatik yüzeyler ya da tahtanın yan tarafına monte edilen lazerli sistemler kullanılıyordu.
PointDraw teknolojisi BenQ’nun eğitim grubu tarafından geliştirildi
PointDraw ile Her Yüzeye
BenQ’nun geliştirdiği PointDraw teknolojisi ise bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor.
PointDraw özelliği bulunan bir projektör ve özel bir kalem sayesinde, yansıtıldığı yer neresi olursa olsun görüntü ile etkileşime geçilmesine olanak tanıyor. Bu da kullanım da büyük bir rahatlık ve esneklik tanıyor.
{pagebreak::PointDraw Nedir?}
PointDraw Nedir?
BenQ PointDraw teknolojisi biri projektör, biri de kalme olmak üzere iki ana parçadan oluşuyor.
PointDraw özelliğine sahip olan projektör bilgisayardan aldığı görüntüyü herhangi bir yüzey üzerine yansıtabiliyor. Projektör, görüntünün kalem tarafından algılanabilmesi için insan gözünün algılayamadığı bazı işaretler de bırakıyor.
PointDraw teknolojisi için tasarlanan özel kalemin ön tarafında bulunan optik alıcılar bu işaretleri algılayabiliyor.
Bu sayede ekrandaki görüntüyle etkileşime girebilen kalem, tıklama, yazı yazma ve çizme gibi görevleri yerine getirebiliyor.
Özel kalem, projektör ile 2,4 GHz’lik kablosuz teknolojisi üzerinden bağlantı kuruyor
Ayara Gerek Yok
Kalem, elde ettiği ve görüntüye işlediği verileri 2,4 GHz kablosuz teknolojisi ile projektöre gönderiyor. Projektör de bu verileri anında ekrana yansıtabiliyor. Kalem projektörden 8 metre uzağa kadar düzgün bir şekilde çalışabiliyor.
PointDraw teknolojisinin en önemli artılarından biri de kalem ile projektör arasında bir kalibrasyon yapılmasına gerek olmaması. Yani görüntünün şeklini ya da yansıtılan yeri değiştirdiğinizde yeniden bir ayar yapmanız gerekmiyor.
{pagebreak::Hangi Projektörde Var?}
Hangi Projektörde Var?
BenQ’nun PointDraw adını verdiği bu teknoloji şimdilik sadece MP780ST adlı projektör modelinde bulunuyor.
2500 ANSI lümen ışık verebilen model WXGA çözünürlükte görüntü verebiliyor. Cihazda ayrıca 5 Watt gücünde iki adet hoparlör yer alıyor.
BenQ MP780ST modeli PointDraw teknolojisine destek veriyor
Yakından Görüntü
BenQ MP780ST modelinin diğer bir önemli özelliği ise yakın mesafeden de görüntü verebilmesi. Cihaz, yansıtılacak yüzeye 1 metre uzaklıktayken bile net görüntü verebiliyor.
Bu da eğitim için tasarlanmış bu projektörün küçük sınflarda bile kullanılmasına olanak tanıyor.
:: BenQ PointDraw teknolojisi sınıflarda yaygın bir şekilde kullanılmaya ne zaman başlayabilir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}