Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Bilgisayar Sistemine İnce Ayar

Ana sayfa /

Yeni nesil uygulamalar veya yama paketleri sistem kaynaklarını fazlaca kullanmaları zaman zaman sistemin yorulmasına neden olabiliyor. Bu özellikle eski PC sistemleri için çok büyük bir dert.

Çoğu kişi böyle bir durumda yeni bir PC almaktan söz eder. Oysa yapacağınız bazı ayarlamalarla sisteminizi hızlandırmanız mümkün (PC Tunning Yalanları).

PC sisteminizi hızlandırmak sizin elinizde.

Bu yazımızda sisteminizi hızlandırmak için çeşitli püf noktaları göstereceğiz. Overclock’tan tutun, daha etkili soğutma, termal macunun değişmesi, BIOS’u ayarları ile oynamak veya sistem kaynaklarını minimum seviyede kullanmak. Her bir yöntem sisteminize önemli bir güç kazandıracak.

{pagebreak::Overclock ile Performans Artışı}

Overclock ile Performans Artışı

Overclock sayesinde hem işlemci hem de grafik yongasının performansını arttırmak mümkün. Bu işlem sayesinde CPU veya GPU’nun çalışma frekansları ile oynanır. Yardımcı bir uygulama ya da BIOS’da yapacağınız ince ayarlar sistemin Overclock’lu çalışmasını sağlar. 

Bizim tavsiyemiz üçüncü parti yazılımlarla Overclock işlemi uygulamak. Hatta anakart ve ekran kartı üreticilerinin Overclock işlemi için geliştirdiği yazılımları kullanmak (Tek Hareketle 150 TL Tasarruf edin). 

Overclock için üreticilerin geliştirdikleri yazılımları kullanın.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, donanımlarının performans sınırlarına aşırı yüklenmemek. Overclock işlemi mutlaka küçük adımlarla yapılmalı. Bu yüzden de sabırlı olmak şart.

Zamanla kazanılacak deneyim ve tecrübe sistemin sınırlarını zorlamak için çok önemli. Yalnız bu işlem daha çok masaüstü sistemlerde yapılmalı.

Dizüstü sistemlerde Overclock işlemi çok tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni de, kullanılan işlemciler ve Overclock esnasında çıkan ısının düzgün soğutulamaması.

{pagebreak::Daha Etkili Soğutma Bir Sistemi}

Daha Etkili Bir Soğutma Sistemi

Soğutma sistemi genel performansı önemli derecede etkiler. Sistem ısısının düşmesi, donanım birleşenlerinin ömrünü arttırdığı gibi çalışma performansını da olumlu yönde etkiliyor. SpeedFan gibi yazılımlar, işlemcinin, grafik yongasının, anakartının ve sabit diskin ısısını gösterebiliyor.

Bu yazılım sayesinde donanımların aşırı ısınıp ısınmadığını görebilirsiniz. Böyle bir durum olduğunda da fan sistemlerine müdahale etmek şart (
Fan Nasıl Sökülür?).

İşlemci ve fan arasındaki termal macunun da bir ömrü olduğu unutulmamalı.

Bilgisayar sistemindeki soğutma çözümünü elbette abartmamak lazım. Buradaki amaç etkili bir soğutma çözümüne sahip olmak. Bilgisayar içindeki ısıyı dışarıya atan bir egzoz fan sistemi iyi bir çözüm oluşturur.

Kasanın içinde mümkün olduğunca az kablo olmalı. Bu kablolar birbirine bağlanmalı. Buna ek olarak kasanın iç temizliği belli periyotlarla yapılmalı. Bunu yaptığınızda fanların dönüp dönmediğine de dikkat etmelisiniz.

Bunlara rağmen ısı sorunu devam ediyorsa. İşlemcinin ve grafik yongasının üzerindeki termal Macun değiştirilmeli. İşlemci ve fan arasındaki termal macunun da bir ömrü var. Bu ömür dolduğunda macun plastik bir hal alır ve bu sayede de ısı yalıtımını yapamaz. Yeni macun sürüldüğünde sorunun ortadan kalkması muhtemel.

 {pagebreak:: Gürültü Oranını Düşürmek}

 Gürültü Oranını Düşürmek

Bazı sistemler zamanla gürültülü çalışırlar. Bunun en büyük nedeni fan sistemin bozuk olması ve kasa içi temizliğinin yapılmaması. Bu da sistemin gürültülü çalışmasına ve performanstan ödün vermesi anlamına geliyor.

Bu gürültüye sahip olmak istemiyorsanız, kasanın içini açıp temizlik yapmanız şart. Kasanın içini elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Burada donanım birleşenlere değmemeye özen gösterin (İşlemcilerin Dünü, Bugünü, Yarını).

Fan seçimi oldukça önemli.

Durum devam ediyorsa, fan sistemini “Silent” ibareli modellerle değiştirilmeli. Bu modeller sessiz olduğu kadar etkili soğutma performansı ile göz dolduruyorlar. Bu da ister istemez sistemin performansını da olumlu yönde etkiliyor.

Dizüstü sistemlerinin fan sistemlerine oldukça zor müdahale ediliyor. Profesyonel olmayan kullanıcılar bu yüzden mutlaka dizüstünü soğutan komple çözümler tercih etmeliler. Bu soğutma çözümlerde dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, kullanılan malzemenin ısı yalıtımına uygun olması ve en az iki adet 8 cm fan sistemini üzerinde barındırması.

{pagebreak::BIOS’a İnce Ayar}

BIOS’a İnce Ayar

Basic Input Output System ya da kısaca BIOS, bilgisayar sisteminin temelini oluşturan bir yazılım. Bu yerleşik yazılım sayesinde bilgisayar donanımları ile ilgili çeşitli ayarlara ulaşmak mümkün.  BIOS’daki ayarlar daha fazlasını isteyen kişilere hitap ediyor.

Çünkü BIOS önceden ayarlı geliyor. Bu yüzden de burada yapılacak olan müdahale,  işi bilenler tarafından yapılmalı (Anakart BIOS’u Nasıl Güncellenir?).

BIOS’u güncellemek işte bu kadar basit.

Bu alanda yapacağınız bir değişiklik işlemci, disk, bellek ve ekran kartı gibi donanımları etkiliyor. Bu yüzden bizim tavsiyemiz, BIOS’a yapılacak müdahale, sorunun nerden kaynaklandığını biliyorsanız yapılmalı.

Profesyonel olmayan kullanıcılar, anakart üreticilerin BIOS update yazılımlarını kullanmalı. Sisteminizde sorunlar varsa, BIOS’u güncellemek çoğu zaman işe yarar. Tabi bu sorunlu bir sistem için yapılmalı. Memnun olduğunuz bir sisteme BIOS güncellemesi yapmanıza gerek yok.

{pagebreak::Sürücü Güncellemesi}

Sürücü Güncellemesi

Sisteminizi güncel sürücülerle de hızlandırmanız mümkün. Özellikle de ATI ve Nvidia ekran kartı sahipleri yeni nesil sürücülerle performans kazanabilirler (Basit Sorunlara Pratik Çözümler!).

Buna ek olarak sisteminizdeki donanımlarda yapacağınız bir sürücü güncellemesi de olumlu etki yaratıyor. Optik sürücü, sabit disk, BUS denetleyicileri ve ağ kartları yeni nesil sürücülerle daha efektif çalışabilirler.

Sürücüleri güncellemek sistem performansını olumlu yönde etkileyebilir.

Bu sürücüleri tek tek aramak yerine anakart üreticilerinin bu konu ile ilgili yazılımlarını kullanın. Buradaki tek şart Internet bağlantısı. Bu programlar birçok sürücülerinizi güncel tutuyor.

Sürücüler dışında, Windows ile birlikte gelen yardımcı programları da kullanın. Defrag (Disk Birleştirici) ve Scandisk (Hata Ayıklama) gibi uygulamalar sistem hızınızı önemli derecede etkiler. Belli aralıklarda bu programları mutlaka kullanın.

{pagebreak::Sistem Kaynaklarına Hakim Olmak}

Sistem Kaynaklarına Hakim Olmak

Bazı programlar kendilerini sistemin açılışına yazdırıyor. Dolaysıyla sistem açıldığında programı kullanmazsanız bile otomatik olarak devreye giriyor. Bu durum ister istemez sistemin yorulmasına ve kaynaklarının tüketilmesine neden oluyor.

Bu programları elbette kapatabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gerekenler, Başlat menüsündeki komut satırına “Msconfig” komutunu girmek. Enter tuşuna bastığınızda Sistem Yapılandırması gibi bir pencere açılır.

Bu pencerenin içinde Başlatma adlı kategoriye tıkladığınızda, işletim sistemi açıldığında otomatik olarak çalışan uygulamaları da görmüş olacaksınız (Bu yalanlara kanmayın).

Sistem yapılandırma penceresinde Başlat menüsündeki programları devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta, bilmediğiniz uygulamaları iptal etmemek. Özellikle sistem ile ilgili olan (antivirüs, donanım sürücüleri v.s.) uygulamaları ellemeyin. Buna karşın Adobe, iTunes, Google güncelleme, Quicktime ve Java gibi uygulamalar iptal edilebilir.

:: Sisteminizi hızlandırmak için hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

 
 

Yorum Ekleyin