Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Bilim adamları kolları sıvadı: Ay’da yiyecek yetiştirme dönemi!

Ana sayfa / Uzay

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), son dönemde insanlığı Ay’a çıkarmak üzerine orta ve uzun vadeli çalışmalar yürütüyor. Artemis projesiyle Ay’a mürettebatlı iniş yapmak isteyen ajansın bir sonraki adımı, kalıcı projeler gerçekleştirmek. NASA, bunun önündeki en büyük engellerden birisi olan yiyecek sorununa kalıcı çözüm bulmaya çalışıyor.

Ay’da yiyecek yetiştirmek için mekanik bir ayırma sistemi ile regolith işlenecek

NASA, Ay’da kalıcı projelerin şimdiden temelini atıyor. Ancak astronotların gıda ihtiyacını Dünya’dan götürmek kalıcı bir çözüm değil. Öyle ki giden uzay aracında hacim olarak çok yer kaplayacak ve aylarca süren projeler için ise çözüm olmayacak.

NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Solsys Mining adlı uzay şirketi, Ay’da yiyecek yetiştirmek için gerekli olan sistemi kurmak için güçlerini birleştiriyor. Proje, Ay’ın toprağı olan regolith üzerinde gerçekleştirilecek. Öte yandan regolith, içinde bakteri bulundurmayan bir yapıda olduğu için özel bir mekanik bir ayırma sisteminden geçirilecek.

Reklam
Reklam

ESA’da bir malzeme ve süreç mühendisi olan Malgorzata Holynska konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verdi.

Bu çalışma, gelecekteki uzun vadeli Ay keşfi için çok önemli. Ay’da sürdürülebilir bir varlık elde etmek, yerel kaynakları kullanmayı ve bitki yetiştirmeye yardımcı olma potansiyeline sahip ay regolitinde bulunan besinlere erişmeyi içerecek

Bakteri veya başka canlı madde içermeyen regolit, içinde oldukça az nitrojen barındırır. Ek olarak suya da toprağa benzer bir tepki göstermez. Regolith işlenmesiyle birlikte, üzerinde yetişmesi muhtemel bazı bitkiler için uygun ortam oluşturulması bekleniyor. Öyle ki araştırmacılar, bu toprak üzerinde Arabidopsis thaliana adlı dayanıklı bir bitki yetiştirmeyi başarmışlardı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam